Magazin Trčanje
VijestiOporavak je sastavni dio treninga

Oporavak je sastavni dio treninga

Svatko tko se bavi trčanjem ima pomno razrađen program treninga kojim nerijetko izmjenjuje duže i kraće dionice, ubacuje uspone i slično , no rijetko tko ima i recovery plan. Plan oporavka razrađen na način da se organizam što prije oporavi da bi se izbjegle najčešće ozlijede.

Svako opterećenje mišića uzrokuje mikrooštećenja vlakana na koja se kaskadno javlja upalna reakcija, s ciljem regeneracije mišićnog tkiva. Između ostalog, važan dio upale je i povećana cirkulacija i propusnost kroz krvne žile. Cilj u recovery planu je da održimo pojačanu perfuziju tkiva što dulje pa se stoga nerijetko nakon težih treninga preporuča i ‘recovery run’. Koji svojim kratkim dionicama i laganim tempom nježnim kontrakcijama mišića potiče mišićnu cirkulaciju. No osim ovakvih preporuka postoji i niz savjeta koje možete raditi kao rutina i nakon treninga.

Pred kraj svakog treninga uključite i element hlađenja tijela (smirivanja tijela). Na primjer, trening završite u vrlo laganom tempu ili hodajte kako biste olakšali povratak u ‘uobičajeni’ tjelesni status. Ovo vam također pomaže da izbjegnete nagomilavanje krvi u nogama. Smirivanje pomaže tijelu u preraspodjeli protoka krvi, postupno smanjuje rad srca i disanja, omogućava da vam tjelesna temperatura padne i eliminira metaboličke proizvode stvorene tijekom vježbe, što pomaže smanjiti bol u mišićima.

Neki nakon treninga presvlače mokru odjeću s ciljem da ne ulaze mokri u auto ili da se ne prehlade, ili možda samo radi ‘higijene’, no vlažna odjeća vas može prebrzo rashladiti nakon trčanja. Kada se presvučete u suhu opremu održavate svoje mišiće toplim, što potiče cirkulaciju koja pomaže oporavku. Dobar protok krvi donosi prijeko potrebne hranjive sastojke iscrpljenim mišićima i odvodi metabolički otpad – upravo je ono što želite nakon trčanja.

Nakon što ste se ohladili, istegnite napete mišiće, a kada dođete kući nakon tuširanja, kratko se izmasirajte. Na tržištu postoje prirodni preparati koji su jednostavni i praktični za primjenu a tijekom masaže pojačavaju prokrvljenost mišića i olakšavaju tijelu da se reagira na prva mikrooštećenja vlakana. Jedan od takvih preparata je Perskindol Active Classic gel/sprej, među trkačima poznat kao ‘žuti gel’, koji svojom jedinstvenom kombinacijom sedam eteričnih ulja pomaže u zagrijavanju mišića prije ali i u održavanju prokrvljenosti mišića i nakon intenzivne aktivnosti. Perskindol Active Classic sadrži u sebi i mentol koji daje trenutan i ugodan osjećaj hlađenja, djelujući blago analgetski nakon čega slijedi umirujući osjećaj zagrijavanja zbog pojačane prokrvljenosti mišića. Perskindol Active Classic je medicinski proizvod koji se najčešće se koriste kod napetih i bolnih mišića i zglobova tijekom/nakon sportskih aktivnosti. Nerijetko se koristi i u uredu ali i svakodnevnom životu, praktičan je jer je napravljen na nemasnoj osnovi, te kao takav brže prodire u kožu i ne ostavlja masni osjećaj nakon utrljavanja na tretirano mjesto, stoga koža i dalje može disati.

Također Planirajte postrun prehranu/hidrataciju i još jednom pogledajte vaš plan treninga

Je li prikladan za vašu trenutnu razinu kondicije? Provjerite imate li vremena za oporavak između napornih vježbi, jer se dugi kilometri i rezultati grade u postupnim koracima. I ne zaboravite da je Perskindol Active Classic gel idealan dodatak u vašem planu za brži oporavak.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top