Magazin Trčanje
VijestiKako ublažiti bol, a održati korisne učinke upale mišića nakon treninga

Kako ublažiti bol, a održati korisne učinke upale mišića nakon treninga

Upala mišića nije najgore što nam se može dogoditi, no može nas dovesti do odustajanja na samim počecima rekreativnog bavljenja sportom, a vrhunske sportaše omesti u uobičajenom ritmu treniranja. Da bi znali prevenirati nastajanje akutne upale mišića ili muskulfibera ili barem na pravi način sanirati nastalo stanje s ciljem da se što prije vratimo u ritam treninga moramo barem površno poznavati procese koji su pri tom nastali.

Naime, prilikom intenzivne tjelesne aktivnosti dolazi do trganja i oštećenja mišićnih vlakana što uzrokuje razvoj upale, čiji je cilj reparacija odnosno popravak mišićnih lezija. Jedna od stvari koje nastaju je pojačana prokrvljenost u tkivu što omogućuje migraciju upalnih stanica (leukociti, trombociti, tkivni makrofagi, plazma stanice) čiji je cilj između ostalog i reparacija mišićnih vlakana.

Pri tome dolazi do niza reakcija, koje pojačavaju prokrvljenost mišića. Uz vazodilataciju prisutna je i povećana propusnost krvnih žila, što omogućuje brzu migraciju upalnih stanica prema mjestu ozljede, koje zatim sudjeluju u procesima regeneracije tkiva. Drugim riječima, bolja prokrvljenost u mišićima koji su bili aktivni je nešto što je dobro i poželjno u procesu reparacije i regeneracije mišića. No onaj negativni dio je i bol koja prvenstveno slijedi zbog nakupljanja mliječne kiseline a nastaje zbog metabolizma rada mišića u uvjetima bez kisika.

Da bi izbjegli pojavu boli koja nerijetko zna biti i neugodna a zbog koje  često odustajemo od započetih aktivnosti, važno je postupno pripremiti organizam na veće napore.  Istezanje nakon treninga i masaža važan su detalj u prevenciji upale mišića, također i toplo-hladne kupke povoljno djeluju na ubrzanu regeneraciju mišića, time što poboljšavaju cirkulaciju. Na tržištu postoje i prirodni preparati koji su jednostavni i praktični za primjenu a pojačavaju prokrvljenost mišića i olakšavaju tijelu da se reagira na prva mikrooštećenja vlakana.

Jedan od takvih preparata je Perskindol Active Classic, gel/sprej, među rekreativcima poznat kao ‘žuti gel’, koji svojom jedinstvenom kombinacijom sedam eteričnih ulja pomaže u zagrijavanju mišića prije ali i u održavanju prokrvljenosti mišića i nakon intenzivne aktivnosti. Perskindol Active Classic sadrži u sebi i mentol koji daje trenutan i ugodan osjećaj hlađenja, djelujući blago analgetski nakon čega slijedi umirujući osjećaj zagrijavanja zbog pojačane prokrvljenosti mišića.  Perskindol Active Classic je medicinski proizvod koji se najčešće se koriste kod napetih i bolnih mišića i zglobova tijekom sportskih aktivnosti, u uredu i svakodnevnom životu.

Ukoliko vam se dogodi trauma tijekom aktivnosti koristite Perskindol Cool, ‘plavi gel’ koji intenzivno i dugo hladi, smiruje reakciju na traumu i osigurava brz oporavak. Najčešće se koristi u slučaju sportskih ozljeda i za brz oporavak nakon fizičkog napora.

Svi Perskindol proizvodi se rade na nemasnoj osnovi, te kao takvi brže prodiru u kožu i ne ostavljaju masni osjećaj nakon utrljavanja na tretirano mjesto, stoga koža i dalje može disati.

I još nešto, ne zaboravite uzimati dovoljno tekućine, imati raznovrsnu i bogatu prehranu sa dovoljno vitamina i minerala! I to će suzbiti upalu, odnosno maksimalno smanjiti jačinu i trajanje boli.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top