Magazin Trčanje
VijestiKrioterapija nadomak ruke

Krioterapija nadomak ruke

Krioterapija je pojam koji podrazumijeva korištenje niskih temperatura sa svrhom liječenja ozljeda i uklanjanja boli. Preporuča se primijeniti na sve svježe (akutne) ozljede (naravno ne na one u kojima je ozlijeđena koža i gdje postoji krvarenje). Pa tako se tu mogu ubrojiti uganuća, sva istegnuća, bilo mišića, tetiva ili ligamenata, te udarci u meka tkiva ili kosti.

U trkačkom svijetu najviše koriste i koje su svima lako dostupne – led/kriooblozi i kreme/gelovi ili sprejevi za hlađenje.

Nakon primjene krioterapije odnosno terapije ledom prvo što osjetimo je smanjenje bolnosti. Osim ovog direktnog analgetskog učinka, hlađenje tkiva sužava krvne žile, usporava metabolizam i smanjuje pretjeranu upalnu reakciju koja može voditi u još veće razaranje tkiva. Upravo radi navedenog krioterapija je idealni terapijski tretman kod nastanka akutnih ozljeda.

Zasigurno najpraktičnija i često primjenjivana metoda hlađenja jesu kreme i gelovi s efektom hlađenja. Gotovo svatko tko se bavi trčanjem (a i drugim sportovima, naravno) ima kod kuće barem jednu kremu, gel ili sprej za hlađenje, protiv bolova. Takvi preparati većinom sadrže ekstrakt mentola, koji u dodiru s kožom dovodi do intenzivnog osjećaja hlađenja. Ovakvi proizvodi djeluju uglavnom na način da ublažavaju bolnost na mjestu primjene, a osjećaj hlađenja postignut utrljavanjem na bolno područje dodatno  uzrokuje olakšanje ozlijeđenog tkiva. Ukoliko vam se dogodi trauma tijekom aktivnosti koristite Perskindol Cool gel koji sadrži najveću količinu mentola na tržištu. Intenzivno i dugo hladi, smiruje reakciju tkiva na traumu i osigurava brz oporavak. Najčešće se koristi u slučaju sportskih ozljeda i za brz oporavak nakon fizičkog napora.

Perskindol je medicinski proizvod koji se radi na nemasnoj osnovi, te kao takvi brže prodiru u kožu i ne ostavljaju masni osjećaj nakon utrljavanja na tretirano mjesto, stoga koža i dalje može disati.

Naravno, krioterapija u vlastitoj izvedbi nije nešto što bi trebalo pružiti trajno terapijsko rješenje, tako da kod težih ozljeda svakako je potrebno potražiti stručno mišljenje, ali kod blagih istegnuća, iščašenja bit će jako dobra pomoć.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top