Magazin Trčanje
VijestiIntersport savjetuje: Što raditi dan prije maratona

Intersport savjetuje: Što raditi dan prije maratona

Kako preživjeti maraton? Kako izbjeći neugodne komplikacije koje bi nam mogle otežati trčanje? Pokušajmo predvidjeti, što nas sve čeka.

Nerijetko, maraton ne trčimo u svom rodnom gradu, što nam predstavlja dodatan poticaj, trčanje na zanimljivom novom mjestu. Putovanje može trajati i par sati gdje dugo sjedenje može biti štetno za naše mišiće, zglobove i cirkulaciju. Stoga je važno tijekom rute, zaustaviti se nekoliko puta i dobro razgibati.

Startne brojeve i čip za mjerenje vremena, obično preuzimamo dan prije maratona. Na mjestu podjele startnih brojeva  možemo kupiti  široku paletu opreme za trčanje. Preporučujemo, ako su vam tenisice prilično istrošene, da nove koje ćemo kupiti ipak koristimo na sljedećoj utrci ili kao dio priprema za narednu utrku.

Prije utrke potrebno se informirati o okrjepnim stanicama  tijekom rute. Obično se na svakih pet kilometara nalazi punkt s vodom, energetskim napitcima, čajevima i bananama. U tom slučaju, ne trebamo nositi svoje energetske gelove ili tekućinu. Međutim, ako smatramo da punktovi s osvježenjem nisu dostatni, nećemo požaliti ako ponesemo dodatnu okrjepu sa sobom.

Zbog potrebe da na dan utrke imamo dovoljne zalihe energije, koja će  se pohraniti u obliku glikogena u mišićima i jetri, važno je da se ne izgladnjujemo. Najbolje je pomalo, u više navrata jesti raznovrsno povrće, voće i žitarice od cjelovitog pšeničnog zrna. Osim hrane, nemojmo zaboraviti na tekućinu.

Dan prije utrke, potrebno je pripremiti majicu za natjecanje sa startnim brojem, odnosno rezervnu garderobu koja će nas čekati na startu. Ako je u startnom paketu čip za mjerenje vremena, ne zaboravite ga staviti na tenisice ili na majicu.

Isplanirajte vrijeme buđenja i doručka. Doručak  je najbolje pojesti tri sata prije početka trke. Tako ćemo način pravovremeno probaviti hranu, i u miru napraviti sve jutarnje potrebe.

Ako ste sve obavili, možete na spavanje. Pogledajte par najava za sljedeće utrke i odmah odaberite gdje nastupate sljedeći put.

Urban Praprotnik
Foto Ivica Drusany

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top