Magazin Trčanje
SavjetiOdmorite se uz aktivni odmor

Odmorite se uz aktivni odmor

Čak i ako ovoga ljeta ne idete na more, sve što sam u ovom tekstu opisao može se primijeniti na rad od doma. Uzmite si 10 ili 15 dana oporavka i odmora od jakih treninga te umjesto njih ubacite lagano rastrčavanje, istražujte nove rute, odradite lagani trening snage, isprobajte nove vježbe i zabavljajte se. Uz takve lagane i opuštene treninge s godišnjeg odmora vratit ćete se još odmorniji, energičniji i spremniji na nove radne, ali i sportske pobjede

Ah, ljeto je! Godišnji odmori napokon su tu, sunce je visoko na nebu, a s njim su došle i nesnosne vrućine, nepredvidivi pljuskovi, sparine i pošast zvana komarci. Idealno vrijeme za obaranje svih osobnih rekorda, nije li tako? Ne? Nitko? Ok, imate pravo, užasno je vrijeme za treninge. Goruće sunce ubija svaku volju za kretanjem, a sama pomisao na komarce koji jedva čekaju napasti nedužnog trkača na istezanju dovoljna je da se svatko od nas zabarikadira u sigurnost klimatizirane sobe.

Kao osoba koja ne podnosi vrućine, više puta sam pomislio kako bi zakonom trebalo zabraniti fizičke aktivnosti za vrijeme jakog ljeta no moja druga, atletska polovica dala je ozbiljnu šamarčinu toj ideji. Umjesto nje, na ne znam koju foru dižem se iz kreveta u pola 6 ujutro kako bih odradio trening dok se vani još može disati. Da mi je netko prije 3-4 godine rekao da ću to sam sebi raditi, dobro bih se nasmijao i rekao da je lud, no eto tu smo gdje jesmo. Na sreću ima načina za prebroditi vruće ljeto uz zabavne treninge i ostati aktivan čak i za vrijeme godišnjih odmora.

Zaboravite na tempo, satove i aplikacije

Trening za vrijeme godišnjeg? Pa jesi li ti normalan? Godišnji koristim samo za izležavanje na plaži i ne pada mi na pamet trčati! Znam, znam, znam. Godišnji je tu za opuštanje i uživanje, a ne napor i znoj. I neka je! Odmor je sastavni dio napretka te bez adekvatnog oporavka svome tijelu radimo više štete nego koristi. No treninzi za vrijeme godišnjih ne moraju biti jaki i ubojiti, dapače, upravo suprotno. Ljetni treninzi trebali bi biti opuštajući, zabavni te služiti kao punjenje baterija.

Po trajanju i intenzitetu mogu značajno varirati u odnosu na vaše uobičajene treninge. Umjesto jakih 10 km, istrčite laganu peticu (umjesto jake petice čak su i tri kilometra dovoljna), zaboravite na tempo, vrijeme, satove i aplikacije. Trčite jer vam se trči, uživajte u novom ambijentu i pogledu, istražujte nove staze i puteve uz more, zastanite koju minutu da okinete par fotki i prije svega uživajte. Nakon takvog treninga odlazak na plažu bit će vam još draži, a tijelo će se osjećati odmorno i energično jer ga ne tjerate do limita.

Početkom mjeseca našao sam se u Makarskoj na nekoliko dana odmora te sam se jednog jutra zaputio prema svojoj omiljenoj dionici, šumskom putu koji spaja Makarsku i Tučepe. Taj šljunčani put koji vijuga lijevo – desno,  gore – dolje skriva jedne od najljepših pogleda južnog Jadrana. S jedne strane prate vas otoci Brač i Hvar dok se u daljini naziru visoki vrhovi Pelješca, a s druge strane nad vama se nadvilo veličanstveno Biokovo. Savršeno okruženje za laganih 5 km od kojih su većina u hladu. Što zbog okruženja, što zbog toplog jutra nije mi se uopće žurilo završiti tih 5 km između dva mjesta. Stao bih uživati u pogledu, nabaciti koji selfi i osluškivati zrikavce što je poslužilo kao pravi odmor od zagrebačkih uličnih radova, prometa i općenite buke.

Sve čari prelijepog Marijana

Na sat sam pogledao dva puta, na početku i na samome kraju treninga, a možda bi bilo još bolje da sam ga ostavio u sobi jer na ovakvim stazama brojevi su manje bitni. Iako tijelo zna da može potegnuti kudikamo brže i duže, osjećaj zadovoljstva i postignutog cilja je i dalje tu. Mišići su se aktivirali, srce proradilo i to sve bez osjećaja napora, teškog disanja i bolova u mišićima. Odmoran i sretan dolazim do plaže gdje narednih nekoliko sati provodim u vodoravnom položaju dok me sunce grije. Tako je zasluženi aktivni odmor!

Par dana kasnije nalazim se u sličnom, ali opet drugačijem okruženju. Na meti se ovoga puta našao poznati krug brojnih trkača i biciklista, splitski Marijan. Iako ne toliko lijep (ali je i dalje predivan) kao maloprije spomenuta trail staza, krug oko Marijana itekako nosi svoje čari i skrivene kutke. Osim što sam bio okružen s kudikamo više turista i kolega trkača, Marijan diše jednom čudnom i posebnom kombinacijom sporta i opuštanja. Dok jedni trče i bicikliraju, drugi niti 50 metara dalje uživaju u suncu i moru, a vrlo brzo nakon odrađenog kruga toj drugoj skupini priključujem se i ja.

I to je bilo to. U 12 dana odmora, imao sam 2 trkačka treninga (i još par treninga snage o kojima više riječi malo niže u tekstu). Pametnome dosta. Cilj nije bio probijati granice niti držati jak tempo, već odmor tijela i duha kroz laganu fizičku aktivnost, novi ambijent, poglede i zvukove. Između ostaloga nije loše tako istraživati Jadran i obalu. Možda upravo tako naiđete na neku skrivenu, mirnu plažu.

I 20 minuta može biti dovoljno

No, nije sve u trčanju (urednici, nemojte me ubiti) pa tako postoje mnogi treninzi koji se mogu odraditi u sigurnosti hlada ili čak na plaži. Treninzi snage, stabilizacije, joga i istezanje, sve je to korisno i zdravo te pospješuje odmor i oporavak tijela. Još ću jednom napomenuti kako nije potrebno ubijati se sat vremena s teškim i zahtjevnim vježbama već je i 20-tak minuta više nego dovoljno. Nađite mjesto u hladu i odradite 4-5 vježbi za jačanje trbušnih i leđnih mišića (npr. mrtvi kukac, podizanje nogu, mountain climberi i ruski twist) ili par vježbi za noge (čučanj, iskoraci, penjanje na klupicu…) ili možda vježbe stabilizacije i ravnoteže (stoj na jednoj nozi, slack line, hod na prstima sa zatvorenim očima…). Važno je napomenuti kako i tih 20 minuta tijelu itekako znači.

Slično kao i kod trčanja, nije potrebno dolaziti do svog maksimuma i osjećaja zamora kako bi se postigao napredak. Par laganih vježbica ujutro ili predvečer poboljšat će rad cijelog tijela dok pritom održavate snagu i razvijate zdravu naviku redovitog vježbanja.

Čak i ako ovoga ljeta ne idete na more, sve što sam u ovom tekstu opisao može se primijeniti na rad od doma. Uzmite si 10 ili 15 dana oporavka i odmora od jakih treninga te umjesto njih ubacite lagano rastrčavanje, istražujte nove rute, odradite lagani trening snage, isprobajte nove vježbe i zabavljajte se. Uz takve lagane i opuštene treninge s godišnjeg odmora vratit ćete se još odmorniji, energičniji i spremniji na nove radne, ali i sportske pobjede.

Maroje Ćuk

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top