Magazin Trčanje
SavjetiPreskakanje užeta – igra i trening u jednom

Preskakanje užeta – igra i trening u jednom

Sigurno se sjećate brojnih igara iz djetinjstva koje su uključivale preskakanje užeta. Bilo da se radilo o preskakivanju u paru, samostalno, dok vaši prijatelji drže krajeve ili neka 67. izvedenica igre, svi smo uživali u toj dječjoj igri, a da nismo ni bili svjesni koliko je ona korisna za psihomotorički razvoj. Sada, dvoznamenkasti broj godina kasnije možete se prisjetiti tih igri u malo ozbiljnijem obliku jer preskakanje užeta odlična je kardiovaskularna vježba koja se može upotrijebiti na više načina, a čije benefite osjeća cijelo tijelo. Pa kako to odjednom dječja igra može postati ozbiljna vježba? Često su aktivnosti koje iz čiste razigranosti radimo kao djeca, mnogo više od običnih igara. Mnoge vježbe korisne za tijelo i razvoj sportskih sposobnosti proizašle su iz dječjih igara, a preskakanje užeta jedna je od njih (sjetite se samo Rockyja i njegovih treninga).

Brzina, snaga, agilnost i izdržljivost najčešća su osnova koja čini izvrsnog sportaša, a preskakanje užeta može vam pomoći da poboljšate svaki od tih ključnih atributa. Zato profesionalci na vrhu svojih sposobnosti, rekreativci koji žele skinuti višak kilograma ili ljudi koji žele poboljšati svoje zdravlje sve češće uključuju preskakanje užeta u svoje rutine vježbanja. Preskakanje užeta sagorijeva veliki broj kalorija, poboljšava zdravlje srca, jača mišiće, povećava gustoću kostiju i pomaže sportašima u razvoju rada nogu i agilnost. Postoje sličnosti između načina na koji se tijelo kreće tijekom trčanja i tijekom preskakanja užeta. Obje aktivnosti uključuju dinamične pokrete u zglobovima gležnja, koljena i u kukovima. Karakteristika preskakanje užeta su kratki kontakti stopala s podlogom i brzi, eksplozivni skokovi, a kao što sama logika govori, što je kraći kontakt stopala s podlogom u trčanju to je naš trkački korak brži i efikasniji. Preskakanje užeta pomaže trkačima u jačanju mišića oko spomenutih zglobova, ali također jača gluteuse i listove te osnažuju tetive koje igraju bitnu ulogu u postizanju i održavanju većih brzina.

Preskakanje užeta dovesti će i do poboljšanja elastičnih svojstava u mišićima i tetivama (prvenstveno u Ahilovoj tetivi). Pri ostvarivanju kontakta s podlogom za vrijeme trčanja tetive se rastežu te se u njima pohranjuje elastična energija. Tijekom faze odraza, energija iz istegnutih tetiva pridodaje se sili koju stvaraju mišići. Dodavanje ove elastične energije znači veći potencijal za brzinu i manje umaranje mišića odnosno ekonomičnije trčanje. Budući da preskakanje užeta također uključuje gornji dio tijela i prisiljava vas da stojite uspravno s kralježnicom u neutralnom položaju, dignutom glavom s pogledom usmjerenim prema naprijed ili tek blago prema podu dok su prsa isto tako usmjerena prema naprijed. To vas prisiljava da ispravite svoju posturu i borite se protiv pogrbljenosti ili zaobljenosti ramena što kao posljedicu opet ima poboljšanje tehnike i ekonomičnosti trčanja.

Prednosti korištenja užeta je svakako i njegova različita primjena. Vježbe preskakanja užeta možemo koristiti kao zagrijavanje ili cool down, kao samostalni trening ili kao komplementarna vježba u kružnom treningu. Za maksimalnu učinkovitost pokušajte skakati što je niže moguće. U idealnoj izvedbi stopala se jedva odvajaju od poda kada se uže okrene dok je težina na prednjem dijelu stopala (pete ne dodiruju pod). Pokušajte držati ruke u ravnini s bokovima, a ne ispred njih dok su ramena i laktovi opušteni, a uže se okreće samo iz zapešća. Naravno, ako preskakanje užeta radite prvi puta nakon djetinjstva uzmite si vremena i strpljenja. Kada smo bili djeca ova nam se igra činila jednostavnom no odraslima je potrebna faza ponovnog učenja i privikavanja, ali bez brige, vježba brzo uđe u ruke i noge. Važno je krenuti svojim ritmom te uskladiti rad ruku i nogu, a jednom kada savladate osnovnu varijantu preskakanja užeta moći ćete se poigrati s brojnim varijacijama koje još jače utječu na vaše trkačke sposobnosti.

Jedna od tih (i moj osobni favorit) je jednonožno preskakanje užeta. U ovoj vježbi neprekidno skačete na jednoj nozi prije nego što se, nakon određenog vremena ili broja skokova, prebacite na drugu nogu. Ova vježba izvrsna je za razvoj ravnoteže, izgradnju snage i elastičnosti u nogama te je za trkače od iznimne važnosti jer doprinosu snažnijem odrazu u trkačkom koraku. Lateralni skokovi još su jedna varijacija ove vježbe koja pridonosi agilnosti, dok za napredne uvijek postoje dvostruki ili čak trostruki preskoci. Osobno volim se igrati s različitim varijantama vježbi, a za poboljšanje koordinacije nogu koristim jednonožne preskoke s različitim brojevima ponavljanja. Tako lijeva noga kreće s 15 preskoka dok desna samo s jednim, lijeva strana u svakoj rundi spušta broj preskoka dok desna diže (14-2, 13-3,12-4…). Varijacija na temu ima uistinu mnogo te je limit samo vaša (dječja) mašta. I zapamtite, preskakanje užeta je vještina koja se lagano može savladati i poboljšati. Svi smo krenuli od jedne točke no već nekoliko minuta dnevno imat će svoj pozitivan učinak, a što postajete bolji to više možete uživati u raznim igrama i uklopiti ih u svoj trening. Zato uže u ruke i vrijeme je za jedan drugačiji, sretniji, ali nimalo lagan trening. HOP HOP!

Maroje Ćuk

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top