Magazin Trčanje
UtrkeSlovenci pripremaju novi ultramaratonski spektakl u Kranju

Slovenci pripremaju novi ultramaratonski spektakl u Kranju

Pobjednici SLO12RUN ove će godine dobiti novčanu nagradu od 1.000 eura, a bit će nagrađeni i ostali trkači. Ovo stavlja SLO12RUN uz bok najozbiljnijim ultra događajima u svijetu

Prve nedjelje u lipnju najbolji svjetski ultraši ponovno će se okupiti u Kranju na tradicionalnoj utrci SLO12RUN. Trkači će trčati u centru Kranja u kategorijama 6 i 12 sati i bit će to šesto izdanje tog slovenskog ultramaratona. Prve dvije godine (2015. i 2016.) utrka se održavala u Trbojama, no 2019. organizatori su je preselili u središte Kranja, čime je utrka postala još prepoznatljivija i atraktivnija za trkače i gledatelje.

Uz želju da u utrci sudjeluju i trkači koji su se do sada okušali na kraćim distancama, ovaj put će biti i mogućnost sudjelovanja u 6-satnom trčanju za sve one koji se još nisu upoznali s ultramaratonskim distancama. SLO12RUN je jedini ultramaraton koji se održava u centru grada, u Sloveniji i šire.

Ovogodišnja novost je znatno veći novčani fond za najbolje, pa će tako pobjednik 12-satne utrke dobiti nagradu od 1.000 eura i besplatnu kotizaciju za ultra utrku u Brazilu (Rioultra u Rio de Janeiru); a bit će nagrada i za trkače u nižim mjestima. Najbolji trkač također će dobiti nagradu u vrijednosti od čak 6.000 eura.

Organizator očekuje 150 domaćih i stranih trkača koji će nastupiti na obje utrke, a do sredine travnja na utrku se već prijavilo više od 130 trkača iz 20-tak zemalja. Ako je suditi prema prijavama i plaćenim kotizacijama, više od 10 posto sudionika činit će ultramaratonci iz Hrvatske, među njima reprezentativci (ili barem potencijalni reprezentativci) Pavle Kruljac, Tanja Šarić, Višnja Čonkaš, Mario Lovrić i Juro Buljan.

Što se tiče svjetske ultra elite, na ovogodišnjoj utrci u Kranju sudjelovat će Andrzey Piotrowski (Poljska), Radka Churaňová (Češka), Mara Guler (Rumunjska), Marco Visintini (Italija), Tamás Bódis (Mađarska), Pascal Rüeger (Švicarska), Michal Šuľa (Srbija), prošlogodišnji pobjednik iz Kranja, Uroš Srnec (Slovenija) i mnogi drugi. Mnogi od njih predviđaju nacionalne rekorde. Prema izjavama sudionika, ove će godine u Kranju pasti rekord staze, više od 152,750 km, koji je postavio Marco Bonfiglio još 2015. godine.

Na poziv organizatora u Kranj će stići i legenda ultratrčanja, Grk Yiannis Kouros, a u popratnom programu (u subotu) i na utrci sudjelovat će i slovenski ultramaratonac Dušan Mravlje.

‘Staza je kružna, duga 1292 metra, asfaltirana i prolazi ulicama u središtu Kranja; ruta je također certificirana od strane AIMS-a. U startno-ciljnom prostoru bit će postavljena tribina za gledatelje i mostić preko staze za lakši prolaz gledatelja do terena. Atmosfera na startno-ciljnom prostoru i duž staze je uvijek izuzetna, jer je uz stazu puno navijača i gledatelja koji cijeli dan bodre trkače. 12-satna verzija ima srebrnu značku IAU, što dokazuje da se radi o vrhunskoj utrci koja je i međunarodno poznata; utrka za 6 sati ima IAU brončanu značku. Kvaliteta manifestacije prepoznata je i u Sloveniji, jer je prošlog prosinca gradonačelnik Kranja Matjaž Rakovec uručio organizatoru plaketu Općine Kranj, što dodatno potvrđuje izvrsnost manifestacije’, kazali su nam organizatori utrke i dodali da će se SLO12RUN računati kao 2. prvenstvo Slovenije u 12-satnom trčanju, a za trkače iz Bosne i Hercegovine u Kranju će se održati prvenstvo BiH u trčanju na 6 sati (također drugo u Sloveniji).

U subotu i nedjelju održat će se i sajam sportske opreme na kojem će izlagači predstaviti svoje proizvode (sportska oprema, sportska prehrana, fitness…). Subotnja večer tradicionalno će biti rezervirana za tematski razgovor s renomiranim ultramaratoncima i drugim važnim gostima, koji će također biti otvoren za javnost. Razgovor će se odvijati uz ugodne ritmove RECYCLEMAN (ex ALI EN).

Organizator utrke je Atletski klub Ultramaraton Slovenija, suorganizator je Kulturno-turistički zavod Kranj, uz potporu Općine Kranj i Atletskog saveza Slovenije (AZS). Ovogodišnja novost i dodana vrijednost je i pojačana ekipa, jer je uz Klemna Boštara i Maju Rigač u organizacijski odbor ušao i Roman Dobnikar (dugogodišnji predsjednik AZS-a i član Upravnog odbora AZS-a).

Kad je u pitanju budućnost, planovi su veliki jer je cilj organizatora da SLO12RUN u Kranju bude mjesto održavanja europskog ili svjetskog prvenstva u ultramaratonu.

Pozivamo vas da se prijavite što prije jer popularnost utakmice raste iz godine u godinu, a broj natjecatelja je ograničen. Jeftinija kotizacija vrijedi do 25. travnja, a prijave su otvorene na službenoj web stranici utrke.

Foto Damjan Končar / Fotostrel

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top