Magazin Trčanje
UtrkeKranj se već priprema za lipanjsku ultru

Kranj se već priprema za lipanjsku ultru

Najbolji regionalni ultramaratonci, nadamo se i ojačani dolaskom nekoliko europskih ultraških zvijezda, i naredne godine doputovat će u Kranj te 5. lipnja trčati poznati SLO12RUN. Riječ je o petom izdanju utrke koja se trči u središtu Kranja na stazi dugoj točno 1.292 metra i to u vremenu od 12 i 6 sati. U svim dosadašnjim godinama utrka je organizacijski rasla, pa se u 2022. očekuje najmanje 150 trkača na startu.

‘U dosadašnjim utrkama sudjelovanje trkača iz Slovenije i inozemstva bilo je na vrhunskoj razini. Nastupali su odlični ultramaratonci koji su sudjelovali na nekima od najtežih svjetskih ultramaratona poput Spartatlona i Badwatera 135; kao što su Marco Bonfiglio, Ivan Cudin, Brenda Carawan, Mirko B. Miklič, Luka Videtič, Domen Kozjek, Nataša Robnik, Neža Mravlje i drugi. U kontaktu smo s nekima od najboljih svjetskih ultraša poput Aleksandra Sorokina i Ivana Penalbe Lopeza i poslali smo im pozivnice, a nadamo se i dolasku ultra legende, Grka Yiannisa Kourosa’, kazala nam je Maja Rigač, jedna od organizatorica utrke te dodala kako je trasa utrke kružna i asfaltirana te certificirana od AIMS-a: ‘SLO12RUN je drugi put zaredom osvojio IAU Silver label, što dokazuje da se radi o vrhunskoj utrci koja je i međunarodno priznata’.

Iduće godine SLO12RUN bit će i 12-satno slovensko državno prvenstvo, prvo takvo u Sloveniji. Svi ostali natjecatelji koji nisu članovi slovenskih klubova, a dolaze iz inozemstva, nastupit će u kategoriji Open. Ultramaratonci iz Bosne i Hercegovine također su najavili da će u Kranju održati prvenstvo BiH u trajanju od 12 sati.

U proteklim godinama dosta hrvatskih trkača sudjelovalo je na utrci u Kranju i svi su u pravilu u superlativima govorili o organizaciji i kvaliteti utrke. Štoviše, Marin Mandekić je 2019. bio treći, a Ingrid Nikolesić je osvojila drugo mjesto s pretrčanih 118,27 kilometara u 12 sati, dok je ove godine Višnja Čonkaš bila treća (113,2 km). I u utrci na 6 sati hrvatski ultraši su bili odlični, pa tako treba izdvojiti ovogodišnju pobjedu Katarine Bekavac s pretrčanih 65,89 kilometara.

‘Utrka u Kranju je jedna od poslastica koju svaki ultraš treba probati. U fenomenalnoj organizaciji Klemena Boštara i ekipe, trčanje starom jezgrom Kranja je neponovljivi događaj. Stanovnici Kranja cijeli dan dolaze u kafiće i restorane te navijaju, a okrepe na utrci se ne bi postidjeli ni najbolji slavonski’, kazao nam je svojedobno na temu kranjske utrke dr. Pavao Vlahek, službeni doktor hrvatske ultramaratonske reprezentacije i ultraš koji je 2021. godine baš u Kranju istrčao više od 104 kilometra u 12 sati. Gotovo je sigurno da ćemo dr. Vlaheka vidjeti na stazi u Kranju i iduće godine.

Inače, SLO12RUN se tradicionalno održavala tijekom kolovoza,, no u razgovorima s ostalim organizatorima ultramaratonskih natjecanja u zemljama bivše države, dogovoreno je da se termin trke u Kranju prebaci na početka lipnja. Tako će većina najboljih ultraša iz regije moći pohoditi sve trke koje će tako dobiti na kvaliteti, masovnosti i popularnosti.

Organizatori za sljedeću godinu jamče spektakl za sudionike i gledatelje te puno novosti. Broj natjecatelja je ograničen, a povoljnija kotizacija traje do kraja veljače. Sve informacije mogu se pronaći na slo12.run.

Neven Miladin
Foto Damjan Končar

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top