Magazin Trčanje
UtrkeU Zagreb u subotu stiže europska ultramaratonska elita

U Zagreb u subotu stiže europska ultramaratonska elita

U Zagrebu će se u subotu, na atletskom stadionu Mladosti, održati prvo međunarodno natjecanje u trčanju na 12 sati, a koje će istodobno biti i Prvenstvo Hrvatske. Organizator natjecanja je Hrvatski atletski savez, a očekuje se nastup 60-tak domaćih ultramaratonaca iz 20 hrvatskih klubova te dolazak najmanje 30 odličnih stranih trkača.

Krug trke u i oko stadiona Mladosti iznosit će točno 1.400 metara, staza ima službeni certifikat IAAF-a, a za domaću ultramaratonsku scenu je važno i to da će ova trka poslužiti kao izborno natjecanje za nadolazeće Europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata (Verona, rujan 2022). Poziv mogu očekivati muškarci koji pređu 120 kilometara, a djevojke 115 kilometara. Naravno, laureati utrke bit će ultraši s najviše istrčanih kilometara u spomenutih 12 sati trčanja.

‘Na utrci na 12 sati nastupit će 90-tak ultraša, plus dodatnih 30 na trci od 6 sati, koja je dio programa ovog ultraškog festivala. Osim domaćih natjecatelja, a u ženskoj konkurenciji smo prema rezultatima unazad pet, šest godina u samom svjetskom vrhu, Zagreb će ugostiti i vrhunske ultramaratonce iz 12 europskih zemalja, iz Austrije, BiH, Bugarske, Irske, Italije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Španjolske’, kazao je u najavi natjecanja Dragan Janković, jedan od organizatora utrke te dodao: ‘Lako moguće da ovo bude rezultatski jedna od najjačih utrka ove godine u svijetu. Već se sad zna da će biti druga po masovnosti ove godine, samo je u američkom Jacksonu bilo više natjecatelja – 92’.

Od prijavljenih natjecatelja najzvučnije ime je španjolskog ultraša Ivana Penalbe, koji u disciplini 12 sati drži 11. rezultat na svijetu svih vremena – 158 kilometara. Penalba će trčati trku od 6 sati i u toj disciplini ima rezultat preko 87 kilometara. Društvo će mu raditi poznati srpski ultraš Ivan Miškeljin s osobnim rekordom 78 kilometara i on će u ovoj trci pokušati oboriti srpski rekord od okruglih 80 km. U trci na 6 sati je i viceprvakinja Hrvatske u maratonu Silvia Šimunović, koja će debitirati u ovoj disciplini. Hrvatski rekord drži Maja Bonačić od 74 kilometara, što je ujedno i apsolutni, jer muški rekord (72,2 kilometra) drži Alen Imširović, koji će trčati trku na 12 sati.

Iz Slovenije dolazi moćna ekipa strastvenih ultraša, koji su početkom jeseni odlično trčali ekstremne ultre Spartathlon (246 km) i Balaton (220 km), predvođeni izvrsnim dvojcem Lukom Videtičem i Mirkom Mikličem, a iz Poljske stiže odlični Artur Bujnowski. Domaće ultraše na 12-satnoj utrci predvodit će fantastična Veronika Jurišić, a očekuje se da će zapažene rezultate ostvariti Marko Bičanić, Pavle Kruljac i Eldin Hodžić te Ines Bašić, Ines Jozić i Lana Ostojić.

Start na Mladosti predviđen je za 7 sati, a vrata stadiona bit će otvorena za sve navijače i ljubitelje ultramaratonskog trčanja.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top