Magazin Trčanje
UtrkeSlo12 RUN: Dominacija slovenskih ultraša, naša Katarina Bekavac slavila na utrci od 6 sati

Slo12 RUN: Dominacija slovenskih ultraša, naša Katarina Bekavac slavila na utrci od 6 sati

Proteklog vikenda u Kranju je održana Slovenska 12-satna utrka, jedino ultramaratonsko natjecanje u Sloveniji i regiji koje se održava u središtu grada, na kojoj su sudjelovali neki od najboljih ultraša iz Slovenije i Hrvatske. U 7 sati startala je utrka od 12 sati, a u 13 sati i upola kraća vremenska dionica. Staza je bila asfaltna, kružna, duga 1.292 metra i s međunarodnim certifikatom.

Pobjednik slovenske 12-satne utrke bio je Domen Kozjek koji je pretrčao 101 krug, odnosno 131.492 kilometra; a u kategoriji žena prvo mjesto iz 2019. godine obranila je izvrsna Nataša Robnik s 95 krugova ili 122,74 kilometara. Domen Kozjek prvi je put sudjelovao na utrci, a sljedećeg mjeseca putuje u Grčku, na slavni Spartatlon. I baš koliko je neizvjesnosti bilo u muškoj konkurenciji, toliko je ona izostala među damama. Nataša Robnik bila je super uvjerljiva, drugo mjesto pripalo je Neži Mravlje (89 krugova, 116.088 km), a treće Višnji Čonkaš iz Hrvatske (87 krugova, 113.204 km).

U 6-satnoj utrci za muškarce pobijedio je Marko Tomažin (71.360 km, 55 krugova), a drugo i treće mjesto osvojili su Borut Ložar (65.6 km, 50 krugova) i Zoran Berčič (64.408 km, 49 krugova). U kategoriji žena 6-satna hrvatska ultrašica Katarina Bekavac istrčala je najviše krugova (65.892 km, 51 krug), drugo mjesto pripalo je Bernardi Čeplak Poznič (63.216 km, 48 krugova), a treće Talijanki Eleni Fabiani (62.016 km, 48 krugova).

Pobjednicima od 12 sati nagrade su uručili predsjednik Atletskog saveza Slovenije Roman Dobnikar i zamjenik gradonačelnika Kranja Jani Černe, dok im je grad Kranj poklonio i cilindre i ženske šešire, dok su organizatori Slo12 Runa, Maja Rigač i Klemen Boštar, imali čast i zadovoljstvo uručiti nagrade i pokale najuspješnijim natjecateljima na utrci od 6 sati.

Kad su u pitanju zanimljivosti i statistika, tad svakako treba naglasiti da je najstariji natjecatelj na 12-satnoj utrci imao gotovo 80 godina, a najmlađi 20 godina. Sudjelovanje je bilo i međunarodno, jer su trkači došli iz sedam zemalja: Italije, Mađarske, Austrije, San Marina, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Slo12 Run organizira Atletski klub Ultramaraton Slovenija, u suorganizaciji Instituta za turizam i kulturu Kranj. Zagovornici manifestacije su općina Kranj i Slovenski sportski savez.

Dan uoči utrke bila je održana rasprava na temu ‘Slo12 Run kao najava novog ultra booma’. Sudionici su razgovarali o trčanju, ultramaratonu, izazovima, državnom prvenstvu u trajanju od 12 sati, slovenskim i stranim ultramaratoncima, natjecanjima u Sloveniji i inozemstvu, podršci Općine Kranj sportu. Raspravu je moderirao Marko Roblek (poznati bosonogi maratonac i najveći poznavatelj trčanja u Sloveniji), a gosti su bili: Nataša Robnik, Mirko Bogomir Miklič, Zdravko Čufar (svi poznati slovenski ultramaratonci), Jani Černe, zamjenik gradonačelnika Kranja, Andrej Udovč (Atletski savez Slovenije), Maja Rigač i Klemen Boštar (organizatori Slo12 Runa), Mirsad Abdakovič (predstavnik BiH ultramaratonaca, BURT i organizator maratona i ultra natjecanja u BiH) te Dragan Janković (šef hrvatske ultramaratonske reprezentacije).

‘Grad Kranj i Atletski savez Slovenije s ponosom podržavaju trčanje, ultramaraton i našu utrku. Svi žele da događaj postane tradicionalan i da sljedeće godine Slo12 Run postane 12-satno državno prvenstvo. S obzirom na brojne pohvale sa svih strana, trkače, pratitelje, gledatelje, Atletski savez Slovenije, Općinu Kranj, sljedeće godine očekujemo još brojniju utrku s još kvalitetnijim trkačima. Hvala svim volonterima koji su sudjelovali u organizaciji utrke i odradili zaista vrhunski posao’, kazala nam je Maja Rigač, jedna od organizatora Slo12 Runa.

Foto: Damjan Končar, Tadej Pišek, Klemen Udovč, Fotostrel

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top