Magazin Trčanje
VijestiStarta Equilibrium: Novo učilište za nove generacije instruktora pilatesa i joge

Starta Equilibrium: Novo učilište za nove generacije instruktora pilatesa i joge

Dvije poznate hrvatske stručne edukatorice, Asja Petersen i Vjerna Nevistić, obje dugogodišnje suradnice magazina Trčanje, pokrenule su Učilište Equilibrium s programima joga i pilates instruktora. Polaznici će od studenoga kroz 300 sati teorijske i praktične nastave dobiti zvanje instruktora koje će se upisati u radnu knjižicu i vrijediti u svim državama Europske unije

Moderno doba, pogotovo u vrijeme pandemije korona virusa, u čovjeku ili budi onaj iskonski nagon za kretanjem ili nas jednostavno ‘zalijepi’ za gamerske stolice ili udobne trosjede. Gotovo i da nema treće varijante. Srećom, premda je Hrvatska statistički na posljednjem, najgorem mjestu po pretilosti među odraslom muškom populacijom, ipak se neki pomaci na bolje vide unazad nekoliko godina. Rekreativne aktivnosti u pojedinačnim sportovima kao da su buknule, pa u parkovima ima sve više trkača, bazeni su puni plivača, na planinama srećemo sve više ljudi. Naravno, punije su i teretane, pilates i joga studiji. Je li to dovoljno da se za godinu, dvije promjeni loša statistička slika Hrvata, tek nam ostaje vidjeti, no činjenica je da su se stvari pokrenule s mrtve točke.

Potreba za kvalitetnim, stručnim kadrovima, u svim tim slučajevima sve je veća. Dojma smo kao da nema dovoljno kineziologa koji bi preuzeli vođenje tisuća i tisuća rekreativaca, od početnika do naprednih i iskusnih sportaša. Zato pojavu svake nove institucije koja nudi kvalitetan i stručan program edukacije za instruktora ili voditelja nekog sporta treba pozdraviti i podržati.

Naše dvije vrlo stručne edukatorice, Asja Petersen i Vjerna Nevistić, obje i dugogodišnje suradnice magazina Trčanje, nakon dugih priprema pokrenule su upravo jednu takvu instituciju i s upisima prve generacije joga i pilates instruktora kreću u narednih mjesec, dva. Riječ je o Učilištu Equilibrium koje će nuditi program od 300 sati teorijske i praktične nastave, a nakon uspješno svladanog programa polaznici će dobiti zvanje instruktora koje će se upisati u radnu knjižicu i vrijedit će u svim državama Europske unije.

‘Dugo već razmišljam o ideji pokretanja Učilišta i sad je stiglo vrijeme za realizaciju. Nakon prisilnog čekanja rada na tom projektu radi epidemije korona virusa, s Vjernom sam krenula na dug put skupljanja papira, osmišljavanja i pisanja programa te pripremanja svega što je potrebno da bi se jedno Učilište pokrenulo. Puno je posla bilo pred nama, no s Vjernom je lako raditi, zaista se odlično nadopunjujemo’, kazala nam je na početku razgovora Asja Petersen, naglašavajući želju da znanje i veliko iskustvo prenese na mlade generacije:

‘Došla sam u godine kad sam sasvim sigurna u ono što radim i želim to znanje i iskustvo prenositi mladim generacijama bez da moram pristajati na ikakve kompromise’.

Program je spreman i polaznicima će nuditi edukaciju za zvanje instruktora joge i pilatesa. Štoviše, Asja i Vjerna uspjele su prve u regiji registrirati formalnu edukaciju za Pilates Reformere.

‘Svi naši programi su koncipirani tako da pristupaju pokretu s aspekta biomehanike i anatomije, pa su sigurnost i zdravlje temeljni principi našeg rada. Uostalom zajedno imamo 60 godina radnog iskustva. Želimo educirati vrhunske stručnjake i buduće instruktore koji će se isticati među drugima. Velika je pogodnost da za cijenu jednog programa dobijete dva. Naime, do sada se na tržištu nudio samo program Mat Pilatesa, a kod nas će polaznici dobiti edukaciju Reformera i Mata za cijenu jednog programa’.

Kad je u pitanju joga tad je Vjerna Nevistić apsolutni autoritet za sastavljanje programa i vođenje edukacije.

‘U programu za instruktora joge spojen je moderni, znanstveni pristup vježbanju joga pozicija i jogijskih disanja koji je potkrepljen anatomijom i fiziologijom našeg tijela, s tradicionalnim pristupom koji opisuje utjecaj na naš um i energetsko tijelo. Samo ona vrsta kretanja i vježbanja koja nam je ugodna, a to ne isključuje da je zahtjevna i intenzivna te da se nakon nje osjećamo puni energije i poletno, može se zadržati kao trajna navika’, naglasila je Vjerna dodajući da unatoč percepciji joge kao opuštajućeg vježbanja bez puno pravila, proces izvođenja pozicija baš i nije tako jednostavan:

‘Moja omiljena izreka je ‘nema slobode bez discipline’. Tako i u jogi koja je često percipirana kao ležerna i opuštajuća aktivnost u kojoj nema baš pravila, insistiram upravo na pravilnom izvođenju pozicija i zakonitostima njihovih slaganja’.

Upisi na Equilibrium startat će tijekom listopada, a prvi sat predavanja krenut će 11. studenoga.

‘Za upis na Učilište nije potrebno prethodno iskustvo u jogi ili pilatesu. Mi smo ovdje da polaznike naučimo svemu što i mi znamo, pa ako i kreću od nule, nema problema, 300 sati je pred njima i imaju vremena savladati sve izazove koje smo u edukacijskom procesu predvidjele. Iskreno, jedva čekamo da krenemo s prvim satima’, kazale su nam Asja i Vjerna na kraju.

 

Asja Petersen verificirani je međunarodni pilates instruktor i edukator te vlasnica studija s najduljom tradicijom vježbanja pilatesa u Hrvatskoj. U mladosti se aktivno i natjecateljski bavila body buildingom, no s vremenom se prebacila na pilates. Osmislila je Focus Point tehniku kojom je modernizirala i unaprijedila zastarjele koncepte pilates metode. Predavala je na svim važnijim domaćim edukativnim institucijama koje su imale program pilatesa, a kroz njezin Studio Petersen prošlo je već 16 generacija instruktora.

Vjerna Nevistić diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu s usmjerenjem Osnove kineziološke transformacije, a cijeli se život bavi pokretom i proučavanjem kako pokreti utječu na ljude. Tijekom svog 30-godišnjeg iskustva instruktorice joge živjela je i radila u Americi kao fitness i yoga instruktor, u Pragu je 2003. otvorila prvi praški Hot joga studio, a u glavnom gradu Češke je završila i MBA na američkom sveučilištu UNYP. Od 2007. predavala je jogu na Kineziološkom fakultetu, a tri godine kasnije otvorila za sada jedini Venus Hot yoga studio u Hrvatskoj.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top