Magazin Trčanje
TekstoviJoga predstavlja spas za trkače

Joga predstavlja spas za trkače

Ja sam učiteljica joge više od deset godina i odmah u startu mi je postalo jasno bilo kojim sportom ili fizičkom aktivnosti da se čovjek bavi povrh toga se treba baviti i jogom. Joga balansira sve tjelesne nepravilnosti koji određeni sport potencira. Dakle, čime god da se bavite, profesionalno ili rekreativno, trebali bi dodati vježbanje joge bar dva sata tjedno.

Svaki sport je dobar za nešto, ali gotovo uvijek naruši opću zdravu tjelesnu ravnotežu tijela. Na primjer, trčanje je jako dobro za kardio-vaskularno zdravlje, pošto očvršćava mišić srca, čisti krvne putove (vene o arterije) o proširuje kapacitet pluća. Veći kapacitet pluća omogućuje veći unos kisika u organizam što ojačava imunološki sistem (tako da se tijelo spremnije bori protiv bolesti i prehlada), a uz to i jača mentalno zdravlje. Dakle, veći kapacitet pluća omogućava unos većeg volumena kisika i tako pospješuje rad mozga, s obzirom na to da za optimalnu funkciju rada mozga treba voda i kisik. Što više kisika dostigne do mozga to će se poboljšati njegove funkcije kao što su koncentracija, pamćenje, kognitivno zaključivanje, budnost, pozornost i kreativnost. Uz to trčanje dovodi kisik u cijelo tijelo i pospješuje metaboličke radnje, tj. izmjenu tvari u stanicama. Stanice izmjenjuju tvari putem kisika u krvi, tako da tim putem štetne tvari brzo izlaze iz tijela što vas čini zdravijima i vrlo dobro pripremljenim za borbu protiv boleština.

Nepravilni položaj tijela

Eto, to bi bila dobra strana trčanja, no kao što sve u životu ima dobru i lošu stranu, tako ima i trčanje. Loša strana trčanja je položaj tijela koje je konstantno izvan našeg prirodno dizajniranih položaja. Zamislite siluetu čovjeka koji trči određeno vrijeme. Što ste primijetili u držanju te osobe? Sigurno ste primijetili da je tijelo uvijek nagnuto naprijed. To se možda čini bezazleno, no nakon duljeg vremena tijelo izloženo takvom nepravilnom položaju će kreirati nevolje.

Pošto je tijelo dizajnirano da je njegov prirodan položaj uspravan, pognut položaj opterećuje sve mišića koji moraju držati tijelo u nepravilnom položaju. Dakle, specifično za trčanje, doći će do tenzije u frontalnim dijelovima tijela, pogotovo mišića oko prepona, ramena, vrata, gornjeg dijela leda, te stražnjoj loži. Uz to, veliko opterećenje se osjeti i u donjem dijelu leda, te zglobovima koljena i gležnjeva.

Joggeri koji već dulje vrijeme trče, a ne prakticiraju dobru i izbalansiranu jogu često se žale na bolove u donjem dijelu leda, ponekad na bolne zglobove i općenito nefleksibilnost cijelog tijela. No, nažalost ima tu još loših stvari. Ako nam je držanje nepravilno i većinu vremena pogrbljeno unaprijed (dodajte k tome sjedenje za stolom ili tipkanje na mobitel), tim lošim držanjem pritiskujemo i stišćemo sve unutrašnje organe uključujući i pluća! I eto paradoksa, dobru stvar koju donosi trčanje – povećanje kapaciteta pluća – tijekom treninga uništimo lošim držanjem tijela. Vjerujem da je sad vrlo jasno zašto joga predstavlja spas.

Povratak u ravnotežu

Prakticirajući jogu našem tijelu omogućavamo povratak u ravnotežu, u njezin prirodni i pravilni položaj. Specifično pravilo za trkače je da prakticiraju joga vježbe koje će otvoriti prednju stranu tijela, dakle sve vježbe koje idu unazad (backbends), te poze koje će otvoriti prepone i poboljšati fleksibilnost stražnjeg gornjeg dijela nogu. Ta kombinacija vježbi će olakšati bol u donjem dijelu leda, otvoriti prsni koš i pospješiti fleksibilnost nožnih mišića.

Uz sve to treba dodati još jednu stvar koja je korisna za razumijevanje općenitog uravnoteženog zdravlja tijela. Da bi se tijelo održalo u zdravom stanju pri svakom vježbanju kralježnica bi se trebala pokrenuti u šest smjerova. Zastanite na trenutak i pokušajte pogoditi u kojih se to šest smjerova kralježnica pomiče. Sigurno ste pogodili – naprijed i nazad, vjerojatno ste shvatili da se pomiče i u stranu, no kralježnica se može i uvijati u dvije strane. Na fotografijama je nekoliko jednostavnih poza koje bi se trebale prakticirati nakon svakog trčanja, a cjeloviti session joge od sat vremena, najmanje dva puta tjedno, će vas vratiti u optimalno zdravlje nakon bilo koje tjelesne aktivnosti.

Paula Vidaković

Paula Vidaković je instruktorica joge u Londonu, a već pet godina uspješno organizira i vodi joga vježbe i u Hrvatskoj. Za info posjetite www.vidayogalifeholidays.com

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top