college essay question o2 business plans what does paper mean written essays online free math homework for 4th graders
Magazin Trčanje
VijestiJe li joga komplementarna aktivnost za trkače?

Je li joga komplementarna aktivnost za trkače?

Kao što sa svakim otrčanim kilometrom imate više iskustva i znanja o tome, tako i sa svakom vježbom joge kroz vrijeme možete razviti dublje razumijevanje i znanje o tome kako vaše tijelo funkcionira, što mu odgovara i na koji način

Nedavno sam upoznao mladića koji mi predočio sljedeću situaciju i svoju dilemu vezanu uz nju: bavi se jednim stilom joge koji je izvedbeno i estetski vrlo zahtjevan (velika važnost daje se apsolutnoj preciznosti pokreta i samog položaja). Da bi vježbač u tome uspio, potrebna je odlična motorička kontrola, određena jakost muskulature i vrlo razvijena gibljivost svih zglobova.

Problem nastaje jer naš prijatelj osjeća potrebu i želju za trčanjem, oblači tenisice i odlazi u prirodu te primjećuje da nakon trčanja osjeća smanjenu mogućnost pokretanja zglobova, pogotovo kukova… Upoznaje svog instruktora joge s tom situacijom i ta osoba se hvata za glavu govoreći da su joga i trčanje vrlo nekomplementarne aktivnosti.

Joga pokreće muskulaturu

Osobno se ne slažem s tom postavkom, ali ju razumijem jer sam na vlastitom tijelu osjetio kako mi je nakon trčanja smanjena gibljivost kukova i ramena. Kako onda riješiti taj problem?

Predlažem da prvo odredite što je vaša primarna aktivnost: trčanje ili joga? I što god to bilo, onda ovu drugu aktivnost počnite upražnjavati na način koji će popunjavati deficite primarne aktivnosti.

Primjerice, pasionirani ste trkač i postajete svjesni da vam je potrebna veća gibljivost i odlučujete se da ćete probati vježbati jogu… Predlažem da potražite stil joge koji ne stavlja razgibanost kukova u prvi plan, nego pristupa vježbanju kroz puno disanja i postupne mobilizacije svih zglobnih sustava. Krenite korak po korak, kao što ste u trčanju svladavali kilometar po kilometar.

Sportsku ambiciju uspješnosti ostavite ispred vrata dvorane u kojoj ćete vježbati jogu i pokušajte pristupiti toj aktivnosti kao vašem ulogu u prevenciju mogućih trkačkih ozljeda, upotpunjavanju i razvijanju vaših disajnih sposobnosti, učvršćivanju unutarnjeg fokusa i postupnom razgibavanju. Kako je trčanje 99 posto pravocrtno gibanje, blage i nenasilne vježbe joge pokrenut će vašu muskulaturu u svim smjerovima, te će prije ili kasnije rezultirati većom lakoćom u trčanju, prvenstveno u dužini koraka i u osjećaju bolje opskrbljenosti kisikom.

Sposobnost, volja i želja, znanje

Joga filozofija često govori o tri principa bez kojih je gotovo nemoguće ili vrlo teško polučiti uspjeh u bilo kojoj našoj aktivnosti. Prvi od njih je uopće sposobnost da nešto radite, drugi je naša volja i želja, a treći princip je znanje kako to raditi da bi naša aktivnost urodila željenim plodom. Kao što sa svakim otrčanim kilometrom imate više iskustva i znanja o tome, tako i sa svakom vježbom joge kroz vrijeme možete razviti dublje razumijevanje i znanje o tome kako vaše tijelo funkcionira, što mu odgovara i na koji način.

Govind Puri

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top