Magazin Trčanje
Vijesti42,2 Running Store poziva: Spriječite dehidraciju i uživajte u trčanju

42,2 Running Store poziva: Spriječite dehidraciju i uživajte u trčanju

Trčanje često dovodi do prekomjernog znojenja. Prilikom znojenja dolazi do smanjenje krvnog volumena, a time i povećanja aktivnosti srca koje se trudi dovesti povećanu količinu kisika do mišića u radu. No, ne trebate biti previše zabrinuti – trkači rijetko dolaze do takvih dehidracijskih stanja koja su opasna po zdravlje. Ipak, i manje razine dehidratacije dovesti će do smanjenja efikasnosti tijela, osjećaja neugode te, posljedično, i usporavanja trčanja.

Kako bi spriječili ove neželjene posljedice, potrebno je pametno se hidrirati prije, tijekom i poslije trčanja. Količina hidratacije koju trebamo unijeti dugo je bila predmet debata među trkačima pa se tog problema uhvatila i znanost. Evo što nam govore neka od posljednjih istraživanja.

Izračun za unos tekućine prije treninga je oko 4-6 ml tekućine po kilogramu trkača do 4 sata pije treninga.

Zaključak za hidrataciju prilikom treninga je prilično jednostavan – treba unositi onoliko tekućine koliko nam tijelo zahtjeva, što ovisi o svakom trkaču pojedinačno te o vremenskim uvjetima u kojima se trči.

Znanstvenici s American College of Sports Medicine preporučuju da se važemo prije i poslije svakog trčanja prilikom kojeg očekujemo povećanje znojenje (bez obzira na to što se radi o znoju, ta promjena na vagi rijetko kome neće goditi!). Količina tekućine koju trebamo nadoknaditi iznosi, u prosjeku, nešto više od 100 posto izgubljene težine (1 litra vode/soka teži 1 kg), a preporučuje se nadoknađivanje tekućine kroz sljedećih 12 do 24 sata.

I obična voda često je dovoljno dobro hidratacijsko piće, ali sportska pića sadrže natrij i druge minerale koje naše tijelo gubi kroz znoj. Preporučujemo Multipower Hydrating Iso Drink, prašak koji se razmuti s vodom, ili već gotovi Multipower Iso napitak koji sadrže sve potrebne sastojke za potpuni oporavak. Ti proizvodi posebno se preporučuju trkačima koji se znoje jače od uobičajenog te im je potrebna sigurna obnova izgubljene soli. Oba proizvoda, uz razne druge Multipower proizvode, poput L-karnitina, energetskih pločica i gelova, možete pronaći u 42.2 Running Storeu u Frankopanskoj 2a.

Višestruko korištenje obične plastične bočice, osim što je nepraktično zbog otvaranja/zatvaranja bočice te nespretnog nošenja u ruci, nije ni zdravo zbog kemijskog spoja BPA koji se otpušta iz plastike prilikom opetovanog korištenja, a štetan je za ljudski organizam. U tu svrhu postoje razne specijalizirane bočice bez štetnih spojeva i s praktičnim načinima nošenja i ispijanja tekućine. Neophodno mjesto za svakog pravog trkača, 42.2 Running Store nudi vrhunske proizvode za hidrataciju tvrtke Camelbak. U ponudi se mogu naći bočice koje se mogu nositi i na pojasu oko struka te ruksaci s mjehom za tekućinu.

Bitno je znati da nije dobro ni pretjerati s tekućinom jer to može dovesti do hiponatremije prilikom gubitka soli. Zato upamtite – pijte koliko ste žedni, a za najbolji savjet, opremu i hidratacijsko piće dotrčite u Frankopansku!

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top