Magazin Trčanje
VijestiŠto imaju zajedničko Lebron James i Lady Gaga?

Što imaju zajedničko Lebron James i Lady Gaga?

Tko čeka, tu i tamo dočeka. Sretna sam da sam eto i ja dočekala da jedna od mojih najdražih sprava za vježbanje napokon zauzme mjesto koje joj pripada. Sad već prilično davne 2003. godine otvorila sam prvi potpuno opremljen Pilates studio u regiji, dakle s Reformerima, Cadillacom, Foot Correctorom, Big Barrelom i Chairom. Za čas su svi termini bili puni, liste čekanja duge, a još duži moji radni sati – u prosjeku 11 treninga na dan. Pokrenuo se trend, ali uglavnom bez rekvizita. Najveći dio muške populacije je s podsmjehom gledao na Pilates i potpuno pogrešno zaključio da je to neka vrsta hibrida joge i stretchinga.

Srećom da je biznis dobro krenuo, jer je u to vrijeme glavna zvijezda bila tzv. Pilates lopta. Voljela bih da jedanput i zauvijek kažem da je Joseph H. Pilates osmislio i dizajnirao fantastične rekvizite, ali nikad nije radio niti jednu jedinu vježbu na bilo kakvoj lopti. Nemam ništa protiv lopte, koristimo je ponekad i mi u studiju, ali ne postoji Pilates lopta.

Pilates tehnika je i dalje u uzlaznoj putanji, što pokazuje i veliki broj upisanih polaznika na Fitnes učilište na kojem već godinama predajem Pilates i koja spada u formalno obrazovanje, što me iznimno veseli. Drago mi je da sam u prilici podučavati mlade generacije trenera i instruktora budući da se moramo uskladiti s novim saznanjima iz biomehanike i funkcionalne anatomije. Značajan broj vježbi (barem 50 posto) iz klasičnog Pilates programa više nisu prihvatljive za zdravlje kralježnice (tu naročito mislim na fleksiju kralježnice pod opterećenjem).

Joseph Pilates je bio daleko ispred svog vremena kad je osmislio sprave kao Reformer ili Footcorrector ili sad već skoro zaboravljeni Breath-A-Cizer, baš kao i njegova je filozofija vježbanja. Intuitivno je znao što kome treba, ali nažalost taj dar nije mogao uspješno prenijeti na mnogo drugih trenera.

Brojni su razlozi zbog koje je ova tehnika vježbanja preživjela prelaz u novo stoljeće, te ostala na zasluženoj poziciji bez obzira na poplavu raznih fitnes trendova. Veliki broj vrhunskih sportaša kao što su olimpijci Andy Muray (tenis), Dana Vollmer (plivanje), Missy Franklin (plivanje), David Boudia (skokovi u vodu), Kerry Walsh-Jennings (odbojka) i Haley Anderson (plivanje) je u svoje treninge ubacio i Pilates. Ili Lebron James, Nate Burleson, Brandin Cooks te mnogi drugi. Možda populaciji koja više prati neku drugu scenu imena kao što su Lady Gaga, Kate Winslet, Madonna, Cameron Diaz pa čak i svima nam drag Arnold Schwarzenegger, zvuče zanimljivije.

Svi oni vježbaju na spravi koju je Pilates dizajnirao davne 1930. i nazvao ju je Universal Reformer. Sprava radi na sustavu opruga i ima pokretnu podlogu. Jednostavna, efikasna i zahtjevna ako se pravilno koristi. Nažalost, često se na Reformeru rade ‘vježbe’ koje su opasne po zdravlje ili su jednostavno neopisivo glupe i beskorisne.

Jedna od zabluda je da Reformer služi istezanju. Naravno da u sklopu određenih položaja dolazi do specifičnih istezanja, ali to mu svakako nije glavna i osnovna svrha (ako čitate moje tekstove iz broja u broj, mislim da uviđate da imam problem s pojmom istezanja u svrhu sanacije određenih problema s kojima se većina ljudi susreće). Reformer pomaže u puno važnijim stvarima kao što su poremećaji posture i mišićnog disbalansa, pridonosi optimalizaciji amplitude pokreta, održavanju optimalne funkcionalne dužine mišića. Takav način treniranja razvija fokus i koncentraciju te pomaže pri učenju kvalitetnijeg načina disanja.

Naravno, kao i u svim ostalim djelatnostima, ne samo sportskim, ovisite o stručnosti i iskustvu trenera. Zbog velike potražnje imamo problem hiperprodukcije i često se desi da nam se malo po malo narušava zdravlje zbog pogrešnog načina treniranja. Zato se trebate raspitati, proučiti, probati pa tek onda odlučiti u čije ruke ćete se prepustiti. Najlakši dio posla je kupiti spravu, ali treba znati kaku je pravilno koristiti.

S moje strane ću vam pomoći tako da vas uputim na Stuarta McGilla, najvećeg stručnjaka za zdravlje kralježnice. Guglajte, učite, pa ćete biti bolje informirani i time u manjoj opasnosti da radite pogrešne vježbe. Moj dragi prijatelj i kolega, te jedan od suradnika prof. McGilla, dr. Aleksandar Dejanović je i preveo jednu od njegovih knjiga i možete ju kupiti i kod nas.

U novoj sezoni ćemo organizirati i brojne radionice na kojima ćete moći naučiti kako pravilno vježbati da biste održali tijelo u najboljoj formi, smanjili rizik od klasičnih trkačkih povreda i poboljšali performance.

Čuvajte zdravlje, trenirajte pametno, uživajte u prirodi i vidimo se na nekoj od trka.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top