Magazin Trčanje
VijestiTrbušnjaci od kojih bole leđa

Trbušnjaci od kojih bole leđa

Naša stabilnost i jakost, a samim time i zdravlje i dugovječnost naše kralježnice, kukova, ramena te koljena, osim genetike i načina života, ovisi dobrim dijelom i o tome treniramo li pravilno

Razgovor o trbušnjacima meni je kao treneru jedna od najzanimljivijih tema. Na top listi najvećih zabluda u fitnes industriji, a usudim se reći i dijelu fizioterapije, svakako je koncept jačanja abdominalnih mišića uz fleksiju kralježnice/trupa (utiskivanje leđa u podlogu, pupak na kralježnicu i slične upute koje često čujete). To je osjetljiva točka i izjava na početku mojih seminara, susreta s novim klijentima i generalno svaki put kad krene razgovor o trbušnjacima najčešće otvara vrata novom pristupu i k zdravijim leđima i uklanjaju boli.

Jedno od prvih pitanja koje postavljam u tom uvodnom razgovoru je na koje trbušnjake točno ljudi misle i u 90 posto slučajeva je odgovor uvijek isti, six pack tj. ravni trbušni (koji su glavni fleksori trupa). Naravno da su i oni važni, kao i svaka druga mišićna skupina, tetiva, ligament, fascia… Svi oni zajedno čine savršen mehanizam i cjelinu. Ali važan je način kako jačamo određene mišićne skupine. Važno je da razumijemo kako sistemi funkcioniraju i na koji način utiču jedni na druge.

Uvijek me čudi kako se vrlo lako određeni položaji tijela (kralježnice) u stajanju i sjedenju bez problema prepoznaju kao loši (nepravilna fleksija trupa/kralježnice), dok se ti isti položaji ne prepoznaju kao nepravilni u određenim vježbama. Pritom mislim na vježbe kao što su ‘crunchevi’, ‘crunch with heel kick’, razne varijante ‘sklopki’, vježbe na spravama za jačanje trbušnjaka, tj.’crunch’ s opterećenjem. Zapravo većina vježbi koje mi je izbacio Google search kad sam u tražilicu unijela pojam ‘most popular abs exercises’.

Za zdravlje kralježnice i moćan trup (core) zaduženi su nepravedno zanemareni mišići leđa (multifidi, qudratus lumborum…), transversus abdominis, dijafragma, mišići dna zdjelice te psoas. Trebali bismo znati da je trup puno više od trbušnjaka. Stabilnost i jakost, a samim time i zdravlje i dugovječnost naše kralježnice, kukova, ramena, koljena, osim genetike i načina života, ovisi dobrim dijelom i o tome treniramo li pravilno. Jedino tako ulažete u fond zdravlja i prevenciju da vam duže traje ono što imate sada i možda ne razmišljate da neće uvijek biti tako.

Vrijeme čini svoje, meka tkiva se troše, zglobovi više nisu podmazani kao prije. Pametan način treniranja je svakako način da sve potraje i izdrži duže, naročito nama koji smo ovisni o kretanju, trčanju, fizičkoj aktivnosti. Ako naučimo kako možemo biti proksimalno stabilni onda ćemo osjetiti koliko smo jači distalno, što je jednako bitno i zajedničko vrhunskom sportašu i rekreativcu. Kada kažem stabilno ne mislim kruto, ukočeno, rigidno.

Trebamo naučiti kako možemo učinkovito reaktivirati određene strukture kako bi svaki naš pokret bio bolji, precizniji i sigurniji u svim dnevnim radnjama a ne samo kod fizičkih aktivnosti. Sjetite se toga kad drugi put izađete na stazu.

Čeka nas nova sezona, puno je kilometara pred nama. Zato trenirajte pametno i mudro, čuvajte se ozljeda i uživajte putem.

Asja Petersen

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top