Magazin Trčanje
TekstoviTajmerska je tuga pregolema – finišira trkač, a rezultata nema

Tajmerska je tuga pregolema – finišira trkač, a rezultata nema

Kojim god poslom se bavili, postoji šansa da vam se nekad u životu dogodi situacija kojoj, kratko i jasno – ne smijete zajebati stvar. Primjerice, kuhar ste u nekom poznatom restoranu i na večeru vam dolazi Monica Belluci. Vi znate da imate 30 godina iskustva i da ćete bilo koje jelo koje se od vas naruči napraviti genijalno, ali uvijek ostaje onaj prokleti ‘što ako’. Jer, budimo iskreni, ako nešto pođe po zlu i gđa. Belluci ode iz vašeg restorana nezadovoljna, neće vas nitko pamtiti kao kuhara koji je super kuhao 30 godina nego kao seronju koji je presolio gulaš poznatoj francuskoj glumici.

A to ne želite.

Klikni na sadržaj novog broja magazina Trčanje

Nisam kuhar, a bogami nisam imao niti čast ugostiti gospođu Belluci, ali grah mi je pao tako da sam uz još jednog nesretnika iz mog kluba bio zadužen za ovogodišnje mjerenje vremena na utrci Cro100 – utrci koja je do sada održana već dva puta i na kojoj je sve prošlo u najboljem redu – ali i utrci koja je ove godine, za razliku od prethodnih, ujedno i svjetsko prvenstvo u trčanju na 100 kilometara. Dakle Cro100 je moj restoran, trkači su moja Monica, a rezultati su gulaš. Hoćemo li ući u povijest kao likovi kojima je na kraju utrke delegat IAU čestitao na dobro obavljenom poslu ili ćemo biti zapamćeni kao oni koji su zajebali stotku?

S tom misli zaspao sam večer prije utrke.

Ciljna linija bila je postavljena već u 5:30 ujutro ispred samog ulaza u hotel i upravo taj potez pokazao se najgorim u cijelom danu koji će uslijediti. Kako bizarno – od sve silne elektronike koja je mogla riknuti u najgorem trenutku, ispadne da je jedini feler bio taj što si mjernu stanicu postavio na najkretenskijem mogućem mjestu. Sve smo mi to lijepo zamislili i sve je izgledalo lijepo dok je pred hotelom bilo mirno, prazno i mračno. Kad je osvanuo dan i kad su rijeke trkača počele gmizati iz hotela, shvatili smo što smo napravili. Ali, pogađate, bilo je prekasno za bilo kakve promjene.

Deset minuta pred start nas dvojica bili smo u laganom predinfarktnom stanju – osim samog mjerenja trebalo je pokrenuti live stream na mobitelu koji na sebi ima više virusa od prostituke u istočnom londonu krajem 18. stoljeća i neće pokrenuti ništa, kamoli Live prijenos. Tri minute do starta priključujemo jedan od naših mobitela, pokrećemo prijenos, primamo startni pištolj u ruku, 10 je sati, utrka kreće. Sjedamo u stolce gledamo u one zadnje koji odlaze prema stazi. Okej. Sada čekamo.

Dragi čitatelju, utrka je trajala 12 sati i ne pada mi na pamet prepričavati kronologiju svih događaja koji su se tijekom njih zbili jer bi nam trebao trobroj ovog magazina, samo s tom temom u njemu, ali potrudit ću se izdvojiti neke zanimljive trenutke.

Na primjer, imali smo trkača koji je uporno htio komunicirati s nama.

– How laps?
– Sorry?
– (Pokazuje na stazu) I run. How laps? More?

Skontamo da čovjek ne zna koliko krugova još treba otrčati. Molim ga da se makne s mjerne trake jer će mu očitati krivo vrijeme i diskvalificirati ga. Ma kaki. How laps i ni makac. Čisto da ga što prije pošaljem u utrku, odgovorim:

– Three (i pokažem prstima)

Ode čovjek i skužim da ima još četiri. Jebiga. Neće biti sretan.

Neko kratko vrijeme nakon toga dolazi žena, izvan sebe:

– My husband is not on the category list! How that can be???
– Ma’am, if you wait, I will check…
– YOU SEE! – pokazuje mi mobitel – CATEGORY M45 AND HE IS NOT HERE!!!
– Bili smo na rubu incidenta kad sam otvorio startnu listu i ustanovio gdje je greška.
– Excuse me… your husband is listed in category M50.
– Oh… yes! He turned 50 this year. Yes, he is here. Thank you.

Pogledali smo se, slegnuli ramenima. Idemo dalje.

Došao je tako trenutak da prvi natjecatelj uđe u cilj. Veliki trenutak od kojeg strepi svaki timer na kugli zemaljskoj – hoće li se vrijeme očitati kako treba jer znamo da brzo nakon toga kreće ludnica s printanjem poretka i ako tada nemaš vrijeme, presolio si gulaš.

Prolazi prvi, pogledam sistem.

– Imam ga! – Uzviknem oduševljeno.
– Ja ne… – odgovori prijatelj koji je hendlao live rezultate.

I stvarno – kod mene lokalno sve štima, kod njega koji reze šalje na web, trkači kako ulaze u cilj samo nestaju s poretka. Da sad ne ulazim u detalje, trebalo je 10-tak minuta da se popegla bug u kodu i da sve profunkcionira kako treba. Malo smo se opustili i gledali ostale trkače kako ulaze u cilj. Taman oko tog vremena dolazi draga kolegica iz kluba:

– Dečki, hoćete pivu?

Ličeka su nam se ozarila, no prije nego što smo mogli odgovoriti direktor utrke upozorio nas je da pivo po pravilima IAU ne smije biti nigdje na organizacijskom stolu. Bili smo tužni kad smo to saznali tako da smo sljedećih nekoliko sati pive držali ispod stola.

Malo po malo trci je došao kraju, rezultate smo uredili, isprintali i predali sucima za proglašenje. Sistem je još radio ali preko njega više nitko nije prelazio. Kolega koji je hendlao live rezultate već je zbog obaveza bio putu prema Zagrebu, a ja sam se sjeo za stol blizu mog mjeriteljskog s ostatkom organizacijske ekipe da popijem jednu pivu koju neću morati skrivati.

– Super je prošlo – prokomentirao je netko
– Jest – odgovorih
– Jesi čuo da Janko planira dovesti utrku na 24h u Hrvatsku, možda već kroz k…

Tu mi se gubi slika i ton i sljedeće što sam vidio je nebo. Bio sam u nesvijesti možda minutu, minutu i pol. Frend stoji iznad mene.

– Alo, jesi dobro? Ajde, jebote, šalio sam se u vezi ovog za utrku na 24 sata.

Nije mi bilo smiješno.

Siniša Mareković

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top