Magazin Trčanje
TekstoviMali trener na mom malom zglobu

Mali trener na mom malom zglobu

Još uvijek živimo u nadrealnom vremenu za koji se svakoga trenutka nadamo da će prestati – sanjamo putovanja, normalno rukovanje i ostale beneficije koje su nam prije bile najnormalnija stvar na svijetu. Znam da zvuči kao cmizdrenje, ali uz cijeli ovaj nered s potresima i britanskim, indijskim, delta i/ili ž sojem korone, cijeli svijet sve više liči na tužni film apokalipse uz koji se možeš ili prepasti ili plakati. Zato je bolje plakati, barem dok terapija (farmakološka, alkoholna ili koju god trošite) ne počne djelovati.

Ali idemo mi malo na trčanje jer je ovaj magazin još uvijek o trčanju, bez obzira na to koliko je svijet oko nas počeo ličiti na loše organizirani cirkus, jer fizičkom aktivnošću se moramo baviti ako želimo sačuvati ovo malo relativno zdravog razuma koji nam je ostao.

Početkom prošle godine, čudnim spletom okolnosti, došao sam u posjed nove verzija Garminovog sata koji je dobio ime po ptici koja se navodno rađa iz vlastitog pepela. Zanimljivo ime, ali još nisam čuo da je netko pokušao spaliti svoj sat pa ne znam je li serija nazvana po stvarnim mogućnostima ili tek tako da dobro zvuči. Ako dovoljno skrenem i skurim sat na lomači, pozabavit ću se time u nekom od sljedećih tekstova.

Garmin 6 donio je tako neke novotarije koje su toliko dobre da ih nećete nikada koristiti (ne znam niti napamet koje, znam da sam čitao o njima i tu je prestao moj interes za njih), ali nekako ispod radara prošla mi je i jedna opcija o kojoj prije kupnje nisam uopće čitao, a zove se: Garmin Today’s suggestions.

Otkrio sam ovu novotariju tako što sam jedan dan, puno vremena otkad sam počeo koristiti sat, stisnuo start tipku (ona gore desno), a sat me je priupitao – želite li odraditi predloženi trening za danas? Istom gestom kojom kliknemo „accept all“ kad nam se pojavi obavijest o kolačićima na stranici ili End User Agreement na nekom softveru, skoro sam stisnuo „no“ jer što Garmin zna što bih ja danas trčao. Malo sam pričekao i iz čiste znatiželje stisnuo „yes“. Taj dan je na rasporedu bio „base“ trening koji vas zapravo gura da odradite određeni broj minuta u nekom rasponu tempa i time održavate baznu kondiciju.

Nakon treninga krenuo sam guglati i, koliko sam ja shvatio, priča ide otprilike ovako – vaš sat je jako pametno, skoro živo biće, koje prati vaše srčeko, stres i oksidaciju tijekom cijelog dana i noći i onda vam na temelju toga predloži što biste taj dan trebali odraditi. U prijevodu to znači otprilike ovo – super ste odspavali, niste trenirali od prekjučer – danas trebate napraviti to i to. Ako ste u međuvremenu imali malo sna ili ste dan prije odradili neku drugu težu aktivnost tipa planinarenje ili slično, sat će vam sugerirati da se odmorite. Zvuči jednostavno? Zapravo i jest.

Kako su dani prolazili, ustanovio sam da mi je dio jutarnje rutine pogled na Garmin i to što mi je pripremio za danas jer, i to sam ubrao na raznim forumima, plan za sljedeći dan generira se taj dan, nikako tjednima unaprijed, jer Pametni Sat mora znati u realnom vremenu u kojem je stanju vaš organizmić. Kako vrijeme prolazi, treninzi se malo intenziviraju pa vam se jedan pojavi „VO2 max“ koji je zapravo klasičan fartlek, pa imamo „Sprint“ koji liči na trening dionica ali kraće i eksplozivnije i tako se to rotira i povećava kako vaš puls i VO2 max postaju sve bolji. Također, u početku će vam Pametni Sat dan nakon planinarenja sugerirati odmor, ali kasnije će vam reći – pa znaš što, nisi se ti baš toliko ubio na planini, ajd pomalo 30 minuta po kvartu. Dobro, ne baš tim riječima, ali slično.

Mjesec dana je prošlo otkad sam provalio ovu opciju i mogu reći da se dogodilo nešto što se nije dogodilo od prve generacije škole trčanja – nisam propustio niti jedan trening. Čak i kad sam totalno strgan i kad je već 23 sata pogledam na sat i kontam – kako da ga razočaram? On meni sprema treninge i jedva čeka da ga odradim i sad da ja ostanem doma na kauču? Ne mogu.

Znam, već ste kroz sve ove tekstove naučili da iza njih stoji ne baš pretjerano mentalno uravnotežena osoba i mogu vam reći da niste u krivu – no ima jedna filozofija koju sam davno odlučio prihvatiti i kod sebe i kod drugih – ako ti nešto funkcionira, koliko god to bilo čudno, super! Nekom je to ritual oblačenja roza gaća prije treninga, nekome mantra prije spavanja, nekom obveza prema klupskim kolegama s kojima treniraju, a nekom je to sugestija s Pametnog Sata kojeg nosi na ruci. Dokle god se krećeš, svaka motivacija je legitimna, koliko god blesavo zvučala.

Moj mali satni trener i ja se slažemo i lijepo nam je. Družimo se dok trčim, spavam, jedem i ne svađamo se. Poštujemo se. Čak razmišljam da ozakonim tu vezu, ali nije se još uvijek izjasnio za spol, a ja sam tradicionalist i želim crkveno vjenčanje.

Idem sada lijepo popiti tabletice i gledati CNN. Trener spava pa da ga ne probudim.

Siniša Mareković

P.S. Možda se pitate je li ovo plaćeni oglas za Garmin i reći ću vam iskreno – jako bih volio da jest i da me zatrpavaju satovima samo da pišem o njima. Ali nije. #samoljubav

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top