Magazin Trčanje
Tekstovi5 razloga zašto je dobro trčati noćnu utrku

5 razloga zašto je dobro trčati noćnu utrku

Volite li trčati noćne utrke? Naravno da volite, svi ih volimo. Na njima se osjećamo nekako drugačije. Trčanje pod zvijezdama, makar ih i katkad i ne vidimo radi tmurnih kišnih oblaka, nekako je romantično, zanimljivo, čarobno. Ipak, ako još niste sigurni zašto se s vremena na vrijeme prijaviti na neku noćnu utrku, evo 5 razloga zašto to svakako učiniti. Što prije!

Odvija se navečer

Da, vrlo logično. Bila bi to čudna noćna utrka u 9 ujutro. Osim ako ne živite u Tromsu i utrka je po zimi za vrijeme polarne noći. Dakle, svi znamo da je večer vrijeme za izlaske – tko vas je ikad pozvao van i rekao – e stari, ajmo danas ujutro negdje ružiti i napiti se ko guzice! Nikad nitko, naravno. Zna se kad se izlazi. Kraj dana i trenutak sumraka je trenutak kada počinje zabava… pa ako počinje po bircevima i klubovima, što ne bi počela i na utrci? Večernje utrke spajaju provod, sport, pijančevanje i plesanje oko jezera u jedno. To vam ništa drugo ne može približiti, osim možda prisustvo na svadbi nekog nogometaša. Ali tu nema trčanja. Dakle, ništa.

Mirno je

Trčanje u smiraj dana je zen, mirnoća, spokoj. Okej, 1.500 trkača oko vas možda malo remeti taj dio, ali činjenica je da je trčanje u mraku poseban doživljaj kada iz vas izlazi ono najljepše i najromantičnije. Dok vas za vrijeme dnevnih treninga i utrka muče krediti i politika, za vrijeme noćnih u glavi su vam pozitivne misli poput dobrog bureka i krigle pive. Mozak voli noć.

Imate punu diskreciju

Sigurno vam se dogodilo da prije neke utrke maznete burito u lokalnoj buritdžinici da bi tek koji sat kasnije shvatili da taj burito ne želi ostati u vašem sistemu i hitno traži put van – bilo gornjim ili donjim kanalima. Za vrijeme dnevnih trka u tom slučaju morate sumanuto tražiti Toi Toi, čekati u redu… a burito hoće svojim putem i ne pita vas za vaše mišljenje. U mraku lijepo skrenete u obližnji grm, obavite što trebate i nitko vas ne vidi. Samo se kasnije priključite koloni, nasmijani i sretni dok vas vaš burito iz navedenog grma, s pogledom punim mržnje, promatra kako zadovoljni odlazite u suton.

Svijetlite u mraku

Na nekim trkama (recimo GRAWE Noćnom Maratonu) u startnom paketu dobijete LED narukvicu i kada ju upalite, zajedno s ostalih 1500 trkača, postanete kolona vidljiva iz Međunarodne svemirske postaje. Scena trkača kako u koloni trče po nasipu po mraku s upaljenim narukvicama ljepša je of gledanja svoda Sikstinske kapele – doživljaj koji pamte samo radnici koji su 1986. zakopavali 4. Reaktor nuklearke u Černobilu. Vjerujte, osim ako ne radite s plutonijem bez zaštitne opreme, ovo vam je idealna prilika da zasjate u punom sjaju.

Idete doma na spavanje

Znate onaj filing kad ujutro otrčite trku, pa ste super, endorfini vam divljaju, pa dočekate kolege da dođu u cilj, popijete pivu i odete doma. I onda više niste za ništa. Ležite ko crkotina na kauču, djecu žicate da vam dohvate daljinski, a partner vam prigovara da treba skuhati ručak, izaći s klincima van, pomoći im sa zadaćom… a vi ne bi ništa, vi bi samo levitirali u tom nemoćnom stanju i tek ponekad zatreptali. Toga kod noćnih utrka nema – završite utrku, uneredite se u alkoholu, otpjevate par nacionalnih budnica i idete doma u krpe. Gotova priča. Sutra ujutro se budite, čili i odmorni s umjerenim mamurlukom i spremni ste za sve dnevne aktivnosti. Samo prljavi odbačeni dres, medalja zavezana u čvor i čudni brojevi telefona ispisani na dlanu ruke podsjećat će vas koliko ste se dobro zabavili tu ludu noć prije…

Siniša Mareković
Foto Renato Branđolica

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top