general essay format technical editing services proposed research plan dental business plan sample annotated list essay example
Magazin Trčanje
TekstoviKada sjekire padaju…

Kada sjekire padaju…

Sjećam se dobro, bilo je to u kasno proljeće te davne 2015. godine kada mi je u inbox na Facebooku stigla poruka novoupisane polaznice naše škole trčanja.

–  E bok, samo da te pitam – imamo mi trening danas?

Okrenuo sam se na stolcu, otvorio prozor i pogledao van iščekivajući  prizor olujnog armagedona kako se valja preko Sljemena i straši naše trkače skorim potopom. Ništa od toga. Samo prekrasan proljetni dan bez ijednog oblačka na nebu. Okrenuo sam se nazad za kompjuter.

–  Da, naravno. Zašto ga ne bi imali?

–  Pa temperatura će biti oko 27 stupnjeva

–  Da, i?

–  Pa to je pretoplo za trčanje!

Moram priznati da su mi se u tom trenutku sinapse lagano prespojile i nisam znao što odgovoriti. Naime, jedna od prvih stvari koje učimo trkače kada krenu s pripremama jest da se trening ne odgađa bez obzira na vremenske nepogode, prilagođava eventualno, ali ne otkazuje nikada. Uzevši u obzir tu činjenicu, te vizuru koju sam maločas ugledao kroz prozor, postavljeno pitanje imalo je sve manje i manje smisla.

–  Gle, nije pretoplo. Ni 37 stupnjeva nije pretoplo. Uostalom, što ti smatraš prikladnim vremenom za trčanje?

–  20 stupnjeva, vedro bez oblaka i trčanje isključivo u hladu po mekanoj podlozi.

–  Stara moja, rekoh, ti se nećeš natrčati u životu.

I nije.

Mislim da je došla na još jedan trening nakon toga i više ju nisam vidio. Navodno se prebacila na yogu, ali ako je i tamo, kao i na trčanju, pazila na specifičan raspored planeta prije svake meditacije, vjerujem da joj je staž trajao kraće od karijere prosječne pop grupe iz osamdesetih.

Ovaj primjer ostao mi je u pamćenju jer je bio specifičan, no upiti hoćemo li trčati ako je vruće / hladno / praznici / smak svijeta su vrlo česti kada komunicirate s ljudima koji su tek krenuli trenirati. Ali od svih njih, uvjerljivo najčešći (i najlogičniji) je onaj – trčimo li i kada pada kiša?

I okej, ima logike. Duboko u našem operativnom sistemu ugrađeno nam je par linija koda koji se počne izvršavati čim osjetimo par kapi kiše na sebi – panično trčimo i tražimo zaklon ne bi li, oh nesreće, možda tih par kapi kiše smočilo naše jadno ličeko i pokvarilo nam frizuricu.

Ma i da nije par kapi, koga briga? Ako ste na putu kući, presvucite se kad dođete doma, a ako ste na putu za posao, skinite se u gaće kada dođete u kancelariju. Ako ništa, dobit ćete bolovanje i 10 sati obaveznog termina kod psihijatra i opet dobro.

I dok vas u standardnim životnim situacijama kiša još i može iznenaditi, u trčanju stvari stoje drugačije – kada krećete na trening i vidite da se kiša sprema ili već pada, u torbu trpate rezervnu opremu i imate puno pravo na treningu se smočiti do gole kože jer ćete se imati u što presvući kada se vratite u svlačionicu. Nadalje, treniranje po kiši je stvarno, iskreno, najiskrenije – super stvar! Prvo, nije vam vruće i zrak je čist, bez sparine. Drugo, u sekundi vam se vrati onaj stari instinkt kad ste kao dijete skakali po lokvama i shvatite kako je to genijalno kad gacate po onim lokvama na nasipu i briga vas koliko je duboka jer ste ionako već skroz mokri.

Pa onda pošpricate trkača pored sebe koji još uvijek pazi da se ne smoči, pa on popizdi i počne vas natjeravati, pa onda i on zagazi u lokvu od pola metra… ma šou program i veselje, kažem vam.

Trčanje po kiši je super i ako vam netko ikad kaže da preskočite trening jer se vani nakupilo par tamnih oblaka, imate ga puno pravo ignorirati – svi trkači koje znam i koji su proveli zimu mokri i znojni nisu se niti jednom prehladili, za razliku od ekipice koja se skrivala po dnevnim boravcima i brisala bale u papirnate maramice.

Jedino što morate razlikovati jesu pojmovi „kiša“ i „ledena kiša“ koja se često zna javiti u prosincu ili siječnju uz jaki vjetar i temperature oko minus nešto.

Ako je to u prognozi, slobodno ostanite doma.

Siniša Mareković

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top