Magazin Trčanje
TekstoviKada sjekire padaju…

Kada sjekire padaju…

Sjećam se dobro, bilo je to u kasno proljeće te davne 2015. godine kada mi je u inbox na Facebooku stigla poruka novoupisane polaznice naše škole trčanja.

–  E bok, samo da te pitam – imamo mi trening danas?

Okrenuo sam se na stolcu, otvorio prozor i pogledao van iščekivajući  prizor olujnog armagedona kako se valja preko Sljemena i straši naše trkače skorim potopom. Ništa od toga. Samo prekrasan proljetni dan bez ijednog oblačka na nebu. Okrenuo sam se nazad za kompjuter.

–  Da, naravno. Zašto ga ne bi imali?

–  Pa temperatura će biti oko 27 stupnjeva

–  Da, i?

–  Pa to je pretoplo za trčanje!

Moram priznati da su mi se u tom trenutku sinapse lagano prespojile i nisam znao što odgovoriti. Naime, jedna od prvih stvari koje učimo trkače kada krenu s pripremama jest da se trening ne odgađa bez obzira na vremenske nepogode, prilagođava eventualno, ali ne otkazuje nikada. Uzevši u obzir tu činjenicu, te vizuru koju sam maločas ugledao kroz prozor, postavljeno pitanje imalo je sve manje i manje smisla.

–  Gle, nije pretoplo. Ni 37 stupnjeva nije pretoplo. Uostalom, što ti smatraš prikladnim vremenom za trčanje?

–  20 stupnjeva, vedro bez oblaka i trčanje isključivo u hladu po mekanoj podlozi.

–  Stara moja, rekoh, ti se nećeš natrčati u životu.

I nije.

Mislim da je došla na još jedan trening nakon toga i više ju nisam vidio. Navodno se prebacila na yogu, ali ako je i tamo, kao i na trčanju, pazila na specifičan raspored planeta prije svake meditacije, vjerujem da joj je staž trajao kraće od karijere prosječne pop grupe iz osamdesetih.

Ovaj primjer ostao mi je u pamćenju jer je bio specifičan, no upiti hoćemo li trčati ako je vruće / hladno / praznici / smak svijeta su vrlo česti kada komunicirate s ljudima koji su tek krenuli trenirati. Ali od svih njih, uvjerljivo najčešći (i najlogičniji) je onaj – trčimo li i kada pada kiša?

I okej, ima logike. Duboko u našem operativnom sistemu ugrađeno nam je par linija koda koji se počne izvršavati čim osjetimo par kapi kiše na sebi – panično trčimo i tražimo zaklon ne bi li, oh nesreće, možda tih par kapi kiše smočilo naše jadno ličeko i pokvarilo nam frizuricu.

Ma i da nije par kapi, koga briga? Ako ste na putu kući, presvucite se kad dođete doma, a ako ste na putu za posao, skinite se u gaće kada dođete u kancelariju. Ako ništa, dobit ćete bolovanje i 10 sati obaveznog termina kod psihijatra i opet dobro.

I dok vas u standardnim životnim situacijama kiša još i može iznenaditi, u trčanju stvari stoje drugačije – kada krećete na trening i vidite da se kiša sprema ili već pada, u torbu trpate rezervnu opremu i imate puno pravo na treningu se smočiti do gole kože jer ćete se imati u što presvući kada se vratite u svlačionicu. Nadalje, treniranje po kiši je stvarno, iskreno, najiskrenije – super stvar! Prvo, nije vam vruće i zrak je čist, bez sparine. Drugo, u sekundi vam se vrati onaj stari instinkt kad ste kao dijete skakali po lokvama i shvatite kako je to genijalno kad gacate po onim lokvama na nasipu i briga vas koliko je duboka jer ste ionako već skroz mokri.

Pa onda pošpricate trkača pored sebe koji još uvijek pazi da se ne smoči, pa on popizdi i počne vas natjeravati, pa onda i on zagazi u lokvu od pola metra… ma šou program i veselje, kažem vam.

Trčanje po kiši je super i ako vam netko ikad kaže da preskočite trening jer se vani nakupilo par tamnih oblaka, imate ga puno pravo ignorirati – svi trkači koje znam i koji su proveli zimu mokri i znojni nisu se niti jednom prehladili, za razliku od ekipice koja se skrivala po dnevnim boravcima i brisala bale u papirnate maramice.

Jedino što morate razlikovati jesu pojmovi „kiša“ i „ledena kiša“ koja se često zna javiti u prosincu ili siječnju uz jaki vjetar i temperature oko minus nešto.

Ako je to u prognozi, slobodno ostanite doma.

Siniša Mareković

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top