Magazin Trčanje
Tekstovi#onokad ti se stvarno ne da na trening

#onokad ti se stvarno ne da na trening

Trčanje je najljepša stvar na svijetu, ali ako ćemo popričati o unutarnjim borbama koje svaki trkač ima u nekom periodu svog života, onda je red da to sagledamo na pravi način. Krize su konstantne kao što je konstantan napredak ako marljivo i redovito treniraš

Sjedimo moj prijatelj i ja na ugodnoj popodnevnoj vikend kavici. On vidno depresivan, a ja znatiželjan.

– Kume, što je?

– Ma ništa, prvo krenuo u teretanu, pa odustao, pa na spinning, pa odustao… Sad sam par mjeseci igrao squash i dosadilo mi. Nikako da se skrasim.

– A da, kužim te.

– Kako me ti možeš kužiti? Ti trčiš već godinama, redovito odlaziš na treninge super volje. Tebi je to zabava, ne kužiš ti mene!

Tada je nastupio trenutak kada sam u maniri dobro obučenog specijalca u sekundi snimio što mi je pri ruci a da je dovoljno tvrdo da mu zafitiljim posred čela. Soljenka mi se činila okej.

Zabava? To sve govori o tome kako drugi ljudi doživljavaju nešto čime se baviš i samo zato što poput njih ne jamraš o tome svaki drugi dan, oni to percipiraju kao nešto što ti je najveća špica na svijetu, odmah pored odlaska u saunu ili izležavanja u Žabljaku s pogledom na Durmitor.

Naravno da je trčanje najljepša stvar na svijetu, ali ako ćemo popričati o unutarnjim borbama koje svaki trkač ima u nekom periodu svog života, onda je red da to sagledamo na pravi način. Krize su konstantne kao što je konstantan napredak ako marljivo i redovito treniraš. Nema te osobe koja nekada ne poželi baciti tenisice kroz prozor, dryfit majicu prenamijeniti u krpu za brisanje poda, a od tajica napraviti trakice za vezanje vreća za smeće. Samo što mi trkači to muški progutamo i plačemo iznutra. Grimasa je to koju netko krivo protumači kao izraz veselja.

Sjećam se tako jedne prilike kada sam sjedio doma, buljio u TV, dobre volje kao hrvatski političar kada mu u 6 ujutro zakuca USKOK na vrata i kontam… e, ne idem danas na trening. Jebeš i trčanje i povlačenje po nasipu i ovo ružno vrijeme. Ne idem. I u cijelom tom procesu jamranja što ja radim? Polako se spremam za trening. Evo, ako lažem ne volim Tita, ja sam doslovno ODLAZIO na trening i u glavi još provodio odluku da danas ne idem nikuda. To se nastavilo i u autu… pa čak i kada sam krenuo iz svlačionica prema nasipu. Danas ne trčim! To je moja odluka. Nema šanse da to promijenim. To sam si još jednom ponovio na petom kilometru. I jednom na desetom. Trening je, naravno, prošao super i na kraju sam bio sretan što sam ga odgulio. Uvijek je tako.

Sve u svemu, dragi moj kume s početka priče, i mi trkači imamo svoje uspone i padove i ima dana kada bih radije pričao s Jehovinim svjedokom nego trčao. I upravo to su to najbolji dani za trening – em što si napravio nešto dobro za sebe, em si budali u svojoj glavi dokazao da ne mora uvijek biti po njegovom.

A da postoje osobe koje trčanju obožavaju do te mjere da se vesele svakom treningu i svaki odrađuju sa smiješkom od uha do uha, siguran sam da postoje.

Točnije – postoji.

Zove se Veronika.

Siniša Mareković

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top