Magazin Trčanje
TekstoviPokrenite se i trčite u Baroknoj prijestolnici Hrvatske

Pokrenite se i trčite u Baroknoj prijestolnici Hrvatske

Omega škola trčanja stiže u Varaždin! Od početka 2022. godine u Baroknoj prijestolnici Hrvatske ljubitelji trčanja i oni koji će to tek postati imat će priliku trenirati tri puta tjedno po gradskim parkovima i ulicama, a povremeno će biti organizirani i trkački izleti u obližnju Vinicu gdje će se provoditi tehnički zahtjevniji treninzi. Važno je naglasiti i da je Omega jedina škola trčanja koja ima mogućnost pristupa treninzima ako polaznik ima Multisport karticu

Nakon nešto malo manje od pet godina postojanja Omega škola trčanja izlazi iz okvira Zagreba i prigradskih naselja hrvatske metropole i po prvi put otvara početne i napredne grupe u Varaždinu. Pod vodstvom Ana Marije Galeković, koja je svojedobno bila trenerica Omega na Maksimiru i to uz legendu domaćeg trčanja Dragu Paripovića, Varaždinci će početkom 2022. godine dobiti priliku pokrenuti se uz stručan nadzor, upoznati parkove i ulice svoga grada iz jedne posve drukčije perspektive, a već sad se može najaviti i da će se polaznike trkački treninzi barem nekoliko puta godišnje odvesti i do predivne Vinice.

Barokna prijestolnica Hrvatske, kako mnogi tepaju Varaždinu, ima jako puno toga ponuditi rekreativcima. Polazišna točka treninga bit će varaždinska Arena od koje se treninzi mogu odrađivati u svom smjerovima. Tako će se, primjerice, do središta grada trčati tri kilometra, isto koliko i u smjeru Dravske šume, kupališta, do Kinološkog društva bit će tek kilometar dulja staza, a u vrijeme kad će polaznici dostići ozbiljnije duljine, trčat će se i po 10-tak kilometara do Hidroelektrane.

Dakako, sve te rute početnici će savladavati tek nakon dobro osmišljenih startnih treninga čija je svrha upravo jačanje forme i prilagodba naporima koje donosi trčanje. Brzina je pritom manje važna, u fokusu treninga bit će snaga, što pravilniji korak, disanje i slične tehničke ‘sitnice’.

Treninzi, utrke, druženja

‘Varaždin ima jako puno toga ponuditi ljubiteljima trčanja. Gradski parkovi i ulice svojevrsni su vremeplov iz kojeg svi možemo puno toga naučiti o svome gradu, pa i cijeloj regiji. Vjerujem da će posebno zanimljivi biti povremeni izleti u Vinicu, u kojoj ćemo moći vrlo kvalitetno raditi neke tehnički zahtjevnije treninge. I u tom mjestu se imaš to vidjeti, a pogotovo naučiti. Od predivnog arboretuma koji kao park uz dvorac Opeka postoji još od 17. stoljeća, do tamošnjih kurija, dvoraca, obeliska, kapelica i zdenaca. Želja nam je treninge osmisliti što zanimljivijima, da naši polaznici uživaju u trčanju i druženju, zajedničkim odlascima na utrke te da ustraju u odluci da rekreativnim trčanjem učine nešto jako dobro za svoje zdravlje’, kazala je u najavi otvaranja Omega škole trčanja u Varaždinu glavna trenerica Ana Marija.

Varaždin je po mnogočemu itekako trkački (i sportski) grad. Varaždinska Novogodišnja utrka jedna je od prvih utrka u svijetu koja starta točno u ponoć, na prijelazu iz stare u novu godinu (dugo je bila i jedna takva utrka), i s tradicijom duljom od četiri desetljeća. godine smatra se najstarijom utrkom u Hrvatskoj. Istodobno, Varaždinski polumaraton prava je svetkovina trčanja na koju stiži profesionalci i rekreativci iz cijele Hrvatske, pa i okolnih država, a održava se već 27 godina.

‘Naš primarni cilj je polaznicima škole trčanja osigurati onaj rekreativni optimum forme i snage da uživaju u treninzima od 5 do 10 kilometara. Dakako, ako netko želi i povećati kilometražu i pripremiti se, recimo, za polumaraton, naš trenerski tim će sa zadovoljstvom pomoći, pa ako treba i istrčati taj polumaraton sa svojim trkačem. S druge strane, zagrebački dio Omege već četiri godine na Savskom nasipu organizira Zagrebački proljetni cener koji je za sve polaznike škole trčanja posve besplatan. Utrka je zapravo prilika da se upoznaju ljudi s raznih lokacija, da se družimo i zabavljamo, a opet i uživamo u laganom ritmu trke koja ima i humanitarni karakter. Nama trenerima upravo Proljetni cener pruža odličan uvid u napredak svakog našeg trkača’, naglasila je Ana Marija Galeković i dodala:

‘Polaznici zagrebačkih lokacija Omege svaki mjesec imaju i svoje male trening utrke u duljini od 5 kilometara. Nešto slično ćemo pripremati i mi u Varaždinu. Riječ je o zatvorenim mini utrkama namijenjenima isključivo polaznicima Škole trčanja, tijekom kojih se bilježe rezultati s osnovnim ciljem uvida u trenutnu formu i izrade individualnih planova treninga. Svakako se nadam da ćemo i kao Omega Running Team vrlo brzo sudjelovati na kraćoj stazi Varaždinskog polumaratona, a naredne godine, s prijelaza iz 2022. u 2023. godinu trčati Novogodišnju utrku, praćeni vatrometom i šampanjskim čestitkama naših sugrađana’.

Tko, što, kako i kada?

Ako to trenutna društvena situacija dopusti, prvenstveno definirana epidemijom korona virusa, prvi treninzi u Omegi Varaždin trebali bi startati već početkom iduće godine.

‘Suprotno nekim promišljanjima, treninzi trčanja ne poznaju odgodu radi ružnog vremena. Trči se i po kiši i snijegu, tek u slučaju velikog nevremena može doći do odgode. Treneri su tu da polaznike upoznaju s opremom, kako se zaštiti od kiše i hladnoće ili pak sunca kad su u pitanju ljetni treninzi. Startat ćemo tri puta tjedno, u kasnim popodnevnim ili ranim večernjim satima, a treninzi će trajati oko sat vremena. Sastojat će se od tri obavezna dijela; zagrijavanja, trkačkog treninga i rastezanja. Sve konkretne informacije naši polaznici dobivat će putem tjednog newslettera i posebno otvorenih grupa na društvenim mrežama, a i treneri su uvijek na raspolaganju za bilo kakvu informaciju’, zaključila je Ana Marija.

Prijave za Omega školu trčanja u Zagrebu i Varaždinu nalaze se na vidljivom linku na web stranici magazina Trčanje te Facebook i Instagram stranicama Omege. Tamo se nalaze i kontakt emailovi i telefoni za sva dodatna pitanja budućih članova Omega. Ako pak tražite direktni link na obrazac za upis u Omega školu trčanja, tad kliknite na OVAJ LINK.

————————————–

Multisport kartica

Omega škola trčanja jedina je škola trčanja u Hrvatskoj koja ima mogućnost pristupa treninzima ako polaznik ima Multisport karticu. Riječ je o međunarodnom projektu Benefit Systema koji hrvatskim poslodavcima nudi rješenja za učinkovito motiviranje zaposlenika, promicanje zdravog načina života, tjelesne aktivnosti te osobnog rasta i razvoja. Pojednostavljeno rečeno, tvrtke kroz Multisport karticu omogućavaju svojim zaposlenicima željnima rekreacije treninge u više od 400 sportskih objekata u Republici Hrvatskoj.

Omega škola trčanja nudi mogućnost korištenja Multisport kartice na svim svojim lokacijama na kojima se održavaju treninzi. U Zagrebu to su Jarun, Maksimir, Savski nasip i Sesvete, a od 2022. godine moći će se ‘peglati’ i u Varaždinu.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top