Magazin Trčanje
Vijesti4 savjeta kako se othrvati jesenskim virozama

4 savjeta kako se othrvati jesenskim virozama

Promjenom godišnjeg doba, bilo da prelazimo iz zime u proljeće ili iz ljeta u jesen, važno je ojačati imunitet kako bismo se uspješno borili protiv prehlade, gripe i raznih respiratornih infekcija. Ne morate imati simptome prehlade ili gripe kako biste znali da vam je imunitet oslabio, već to možete prepoznati i po osjećaju konstantne iscrpljenosti.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako biste svoje tijelo pravovremeno pripremili i izbjegli sezonske viroze.

Kvalitetan san je važan

Užurbani način života i svakodnevni zadaci su nas naučili na san gledati kao na još jednu obvezu bez koje ne možemo normalno funkcionirati. Često imamo osjećaj kako nemamo dovoljno vremena za sebe i da si stalno nešto uskraćujemo pa predugo ostajemo budni (najčešće uz ekrane) i onda se pitamo zašto smo manje produktivni i prebrzo se umaramo.

Manjak kvalitetnog sna jako brzo utječe na imunitet i organizam postaje podložniji virusima i bakterijama. Dok sanjamo, organizam ubrzano stvara bijele krvne stanice koje nas štite od bolesti. Stoga je važno stvoriti naviku ranijeg lijeganja u krevet kako biste odspavali barem sedam do osam sati.

Ne zanemarujte pravilnu prehranu

Jedan od čestih mitova kada je riječ o pravilnoj prehrani jest taj da na kvalitetan jelovnik treba potrošiti jako puno novca i cijeli dan grickati sirovo povrće. To, naravno, nije istina jer pravilna prehrana prvenstveno znači uravnotežena prehrana.

Drugim riječima, na našem meniju bismo u većoj mjeri trebali imati kvalitetno voće i povrće, proteine u obliku krtog mesa, orašaste plodove poput badema, oraha, lješnjaka i drugih te cjelovite žitarice.

Ne trebamo se odreći brze hrane, slatkiša i grickalica, sve dok one ne čine većinu naše prehrane. Kombinacija navedenih zdravih namirnica jača imunitet, a možete ih pripremiti na razne načine, tako da osim vašeg organizma uživaju i vaši okusni pupoljci.

Dobre bakterije važan su dio imuniteta

Sigurno znate da u našem tijelu, a naročito u crijevima, obitavaju i „dobre“ i „loše“ bakterije koje pripadaju skupini mikroorganizama koje nazivamo mikrobiota.  Njihova ravnoteža utječe na zdravlje cijelog organizma jer se čak 80 posto svih imunoloških stanica nalazi upravo u crijevima.

Zdravlje našeg probavnog sustava i imuniteta možemo očuvati smanjenjem konzumacije procesirane hrane, alkohola, kave (dvije šalice dnevno su u redu) i povećanjem unosa dobrih bakterija. Čak i neki lijekovi i opsesivna higijena mogu poremetiti mikrobiotu. Uz pravilnu prehranu, crijevnu floru možete nadopuniti dodacima prehrani kao što su BioGaia Protectis tablete za žvakanje koje sadrže kvalitetan soj dobrih bakterija iz roda laktobacila (L. reuteri Protectis).

Vitamin D važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava. Kako ga tijekom hladnijih mjeseci ne možemo dovoljno „izvući“ iz sunčeve svjetlosti, BioGaia Protectis tablete s dodatkom vitamina D odličan su izbor za jačanje organizma. Osim odraslih, mogu ih koristiti i djeca od treće godine, a dolaze u dva primamljiva okusa – naranče s vitaminom D i jagode.

Fizička aktivnost

Zadnja, ali ne manje važna stavka snažnog imuniteta jest redovita fizička aktivnost. Da biste tijelo održali aktivnim, a time i otpornijim na bolesti, ne morate svakog dana ići u teretanu. Dovoljno je redovito hodati, voziti bicikl ili bilo što drugo što vas održava aktivnima, naročito ako radite uredski posao.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top