Magazin Trčanje
VijestiŠest načina svakodnevne brige o sebi

Šest načina svakodnevne brige o sebi

Svaki dan trebao bi biti podsjetnik na važnost brige o sebi, da zastanemo i procijenimo koliko brinemo o sebi. Trenutno traje (još uvijek) pandemija, škola je krenula, mnogi se poslovi vraćaju na neku kombinaciju hibrida ili rada uživo nakon mjeseci rada od kuće — puno je toga za prihvatiti, a lako je zaboraviti zastati i provjeriti zdravlje.

Srećom, ako imate Garmin fitness sat, imate sveobuhvatan uvid u to kako se ponašate u svakom trenutku dostupan samo jednim potezom zapešća. Evo samo nekoliko naših omiljenih načina prakticiranja brige o sebi s Garmin satom.

  1. Pazite na hidratizaciju

Sigurno to stalno slušate, ali ipak ćemo ponovno reći: pijte vodu. Ali, stvarno. vaše tijelo treba tekućinu zbog brojnih razloga, a među njima je održavanje normalne tjelesne temperature, poticanje probave, zaštita tkiva i zglobova te regulacija raspoloženja. Stoga, pijte vodu.

Kako biste ostali u toku, preuzmite Garmin Hydration Tracking widget na svoj kompatibilni pametni sat kako biste zabilježili dnevni unos vode i postavili podsjetnike kako biste do kraja dana ispunili svoj cilj hidratacije.

  1. Pazite na razinu stresa

Doslovno – neki Garmin satovi za vježbanje omogućuju vam da vidite svoju trenutnu razinu stresa u stvarnom vremenu na ljestvici od 1 do 100. Kompatibilni Garmin uređaji koriste podatke o pulsu za mjerenje intervala između svakog otkucaja srca. Duljinu intervala regulira vaš autonomni živčani sustav. Manja varijabilnost između otkucaja srca ukazuje na veću razinu stresa, a veća varijabilnost na nižu razinu stresa. Kul, ha? Ocjena stresa 0-25 ukazuje da je vaše tijelo u stanju mirovanja (predstavljeno plavom bojom); 26-50 označava nisku razinu stresa (svijetlo narančasta); 51-75 označava srednju razinu stresa (tamnije narančasta); a 76-100 označava visoku razinu stresa (crveno).

  1. Odvojite malo vremena za disanje

Ako se vaša razina stresa približi crvenoj boji, to bi moglo ukazivati na izvrsno vrijeme za pauzu i predah. Odabrani Garmin pametni satovi uključuju ugrađene aktivnosti za disanje koje će vas provesti kroz pažljive i smirujuće vježbe disanja kada vam zatreba pomoć. Dok dišete, vaš će sat pratiti vaš stres i razinu disanja kako bi vam pomogao da se uskladite i bolje razumijete koliko dobro vaše tehnike disanja djeluju. Ako su vam razine stresa visoke, sat vam čak može poslati i podsjetnik za opuštanje koji će vas natjerati da uzmete pauzu i dovršite aktivnost disanja.

  1. Dobro se naspavajte

Svi smo bili u toj situaciji — nedovoljno sna (ili nedovoljno vremena u svakoj fazi spavanja) može vas sljedeći dan pretvoriti u zombija, a to zasigurno ne pomaže fizičkom, a niti psihičkom zdravlju. Dovoljno sna ne samo da vam pomaže da ostanete svježi i prisebni, nego je i ključno za imunološki sustav. Ipak, mnogo odraslih osoba ne dobiva dovoljnu količinu sna na konstantnoj bazi.

Otvorite Garmin Sleep Score. Kompatibilni satovi s naprednim praćenjem sna mogu identificirati kada zaspite, kada se probudite i kada vaše tijelo ulazi u različite faze sna tijekom noći. Ujutro ćete dobiti ocjenu spavanja na skali od 0 do 100 koja sažima koliko ste dugo spavali, kvalitetu tog sna i koliko se vaše tijelo oporavilo od prethodnog dana. Dobit ćete čak i prilagođene uvide koji vam govore o tome što ste dobro učinili, ili što možete učiniti tijekom dana kako biste poboljšali svoje šanse za bolji rezultat sljedeće noći.

  1. Odvojite malo vremena za vježbanje

Vježbanje vam daje endorfine, a endorfini vam pomažu da budete sretni.

Vježbe su također važne za snagu mišića, zdravlje srca i pluća, razinu energije i ostalo. Od pješačenja, slobodnog penjanja po stijenama do pilatesa, opcije fizičkih aktivnosti u vašem Garmin sportskom satu su gotovo beskrajne, pa pronađite ono što vam odgovara i zaradite te endorfine.

  1. Pripazite na menstrualni ciklus

Kako vaš menstrualni ciklus utječe na vaše tijelo ipak je malo kompliciranije. Četiri faze menstrualnog ciklusa – menstruacija, folikularna faza, ovulacija i lutealna faza – sve navedene faze pokreću hormoni, a saznanje u kojoj se fazi nalazite može dosta objasniti o tome što se događa u vašem tijelu u bilo kojem trenutku. Dosljednom upotrebom Garmin Menstrual Cycle Trackinga, bilo s widgeta na vašem kompatibilnom pametnom satu i/ili u aplikaciji Garmin Connect, dobit ćete bolju sliku o cjelokupnom zdravlju vašeg tijela – i o onome što bi vam moglo trebati u smislu brige o samome sebi. Ako ste trudni ili očekujete trudnoću, Garmin Pregnancy Tracking može vam pomoći učiniti istu stvar kao i u praćenju menstrualnog ciklusa.

Općenito, vjerujemo da stvari bolje funkcioniraju kada su vaš um i tijelo povezani, a ponekad je potrebno samo malo brige o sebi.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top