Magazin Trčanje
VijestiKolesterol: Dobar, loš i zao

Kolesterol: Dobar, loš i zao

Ako ste zdravi, aktivni i pazite na prehranu, a i dalje imate povišene vrijednosti kolesterola, možda je u pitanju nasljedni obiteljski faktor

Kolesterol je mnogima asocijacija na debljinu i nezdrav život te vrlo često zanemaruju činjenicu da je potreban za razne metaboličke procese u organizmu, poput stvaranja ženskih i muških spolnih hormona, hormona nadbubrežne žlijezde te vitamina D. Ako su vrijednosti kolesterola povišene, postaju rizični čimbenik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Oko 20 posto kolesterola se stvara u tijelu, ponajviše u jetri, a oko 80 posto se unosi hranom, pretežno životinjskog podrijetla. Kako bi iz probavnog sustava i jetre, putem krvi, došao do svih stanica u tijelu, kolesterol pomoću posebnih bjelančevina čini čestice koje se zovu lipoproteini, od kojih su najpoznatije LDL- (lipoproteini male gustoće) i HDL-čestice (lipoproteini velike gustoće). LDL-kolesterol se naziva „lošim“ kolesterolom jer se odlaže u tkiva pa tako i na stijenke krvnih žila gdje može uzrokovati začepljenje. HDL- kolesterol se naziva „dobrim“ ili „čistačem“ jer sakuplja suvišan kolesterol iz krvi i tkiva te ga prenosi u jetru.

Dijeta i fizička aktivnost su prvi koraci u borbi protiv povišenih vrijednosti ukupnog i LDL-kolesterola. Preporučuje se jesti više voća i povrća, cjelovitih žitarica koje su bogate vlaknima, crni, zobeni ili raženi kruh, mliječne proizvodi sa smanjenim udjelom mliječne masti, ribu, bistre juhe od mesa i povrća, pileće i pureće meso bez kože, kuhanu nemasnu govedinu i junetinu, maslinovo ulje, sve vrste kuhanog ili sirovog povrća, prirodne voćne sokove, vodu, čaj bez šećera.

Ako ste zdravi, aktivni i pazite na prehranu, a i dalje imate povišene vrijednosti kolesterola, možda je u pitanju nasljedni obiteljski faktor.

Prirodno rješenje u borbi protiv povišenih vrijednosti kolesterola

Crvena riža se stoljećima koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini, a dobiva se fermentacijom pomoću kvasca Monascus purpureus. Cholesfytol je prirodni proizvod jedinstvenog sastava koji sadrži crvenu rižu druge generacije (80 posto hidroksi-kiselinski oblik) i suhi ekstrakt ploda masline.

Monakolin K, poznat kao lovastatin, je aktivna tvar u crvenoj riži koja doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi, dok polifenoli, snažni prirodni antioksidansi iz suhog ekstrakta masline (hidroksitirozol) štite LDL-kolesterol od oksidacije te odgađaju napredovanje ateroskleroze.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top