research papers domestic violence research paper easy topics law office business plan subtraction homework earn money writing essays
Magazin Trčanje
VijestiZahtjeva li trčanje posebnu njegu stopala?

Zahtjeva li trčanje posebnu njegu stopala?

Svako stopalo zahtijeva njegu, bilo da se radi o stopalu sportaša ili stopalu osobe kod koje dnevni napori nisu toliko izraženi. Stopalo je najmanji, ali možda i najvažniji dio sustava za kretanje te je vrlo često nepravedno zanemareno. Naime iz iskustva znamo da se njezi stopala u pravilu posvetimo tek kada na njemu nastanu određeni problemi koji nam počinju otežavati hodanje.

Prosječan čovjek svakodnevno radi otprilike šest do osam tisuća koraka. Raspon broja koraka u jednom danu kreće od 3.000 koraka kod neaktivnih ili slabije pokretljivih ljudi, pa do 18 tisuća ili čak 20 tisuća koraka dnevno kod nekih zanimanja poput odgajateljica u dječjim vrtićima. Svakim korakom na stopalo nagazimo cijelom našom tjelesnom težinom koja je kod kretanja multiplicirana i ovisno o dinamici kretanja efekt pritiska na strukture stopala iznosi i do nekoliko tjelesnih težina. Naravno, sve to se mora pomnožiti brojem koraka dnevno i onda je sasvim jasno koliko kumulativne sile pritiska stopalo mora amortizirati tijekom jednog običnog dana.

No, tu priči nije kraj. Stopalo svoju funkciju ostvaruje u vrlo skučenom, nelagodnom, zatvorenom prostoru, a to je obuća. Kvaliteta obuće samo djelomično olakšava napore, no činjenica je da se u svakoj obući pojavljuje znoj, vlaga i trenje što nam ukazuje da stopalo zaista pati.

Stručna pomoć

Novi broj magazina Trčanje – klikni na fotku za sadržaj

Kod sportaša, pa tako i trkača, stvar može biti puno intenzivnija u negativnom smislu. Sva opterećenja koja se događaju u slučaju sportaša bitno su multiplicirana stoga je i za očekivati brži i intenzivniji nastanak problema. Sportaši koji se svakodnevno bave sportom često i sami stvore uvjete za nastanak problema, jer često koriste nedovoljno osušene tenisice, nose neadekvatan uložak i čarape, itd. Sve to ima za posljedicu nastajanje klasičnih problema koje nalazimo na stopalima, od zadebljale kože, natisaka i kurjih očiju, do suhe, raspucale i prekomjerno vlažne kože, ragade te hladnih i žareća stopala. Na stopalima često nailazimo i na ozbiljnije problema kao što su gljivice kože i noktiju stopala, pa do najozbiljnijeg problema koji nalazimo na stopalima, problem uraslog nokta (unguis incarnatus).

Svi problemi stopala koje smo spomenuli u pravilu se ne mogu samostalno trajno riješiti. Za rješavanje je potrebna stručna, kvalitetna i dosljedna usluga koja se može ostvariti kod dobro obučenih i vještih pedikera. Da bi naša stopala imala tretman koji zavređuju potrebno je svakih 4 do 6 tjedana napraviti kvalitetan pedikerski tretman. Pravilnim tretmanom koji uključuje i uporabu kvalitetne medicinske kozmetike, stopalima omogućavamo olakšano i nesmetano izvršavanje svoje namjene.

Što čini tretman stopala kvalitetnim

Svi smo svjesni da kao i kod svih drugih usluga postoje ‘loši i dobri majstori’. Preduvjet za kvalitetan tretman stopala je prije svega vrhunski obučen, iskusan i vješt pediker koji će uspješno prepoznati problem stopala, napraviti optimalan tretman odstranjivanja naslaga i problema na koži stopala (ni previše ni premalo), znati upotrijebiti određene medicinske proizvode za sanaciju problema te napraviti bezbolni tretman.

Drugi važan preduvjet za uspjeh su svakako uvjeti rada u kojim pediker radi. Pri tom je riječ o profesionalno opremljenom prostoru za rad opremljenim adekvatnim namještajem, aparaturom i sterilizacijom. Poštivanjem svih protokola za određene tretmane kao i svih aspekata higijene kao što su dezinfekcija prostora nakon svakog tretmana, sterilizacija instrumenata autoklavom, te dosljedno provođenje svih ostalih mjera i protokola stvoreni su uvjeti za uspješan tretman.

Na kraju, sami smo odgovorni za stanje svojih stopala. Mi trebamo stopala, a i stopala trebaju nas. Stoga, dajte stopalima pravilan i zasluženi tretman ona će vam biti zahvalna i sve će vam vratiti. Vaš hod će postati ugodan i bezbolan, a sportski rezultati još bolji.

Zlatko Tenšak

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top