Magazin Trčanje
VijestiZahtjeva li trčanje posebnu njegu stopala?

Zahtjeva li trčanje posebnu njegu stopala?

Svako stopalo zahtijeva njegu, bilo da se radi o stopalu sportaša ili stopalu osobe kod koje dnevni napori nisu toliko izraženi. Stopalo je najmanji, ali možda i najvažniji dio sustava za kretanje te je vrlo često nepravedno zanemareno. Naime iz iskustva znamo da se njezi stopala u pravilu posvetimo tek kada na njemu nastanu određeni problemi koji nam počinju otežavati hodanje.

Prosječan čovjek svakodnevno radi otprilike šest do osam tisuća koraka. Raspon broja koraka u jednom danu kreće od 3.000 koraka kod neaktivnih ili slabije pokretljivih ljudi, pa do 18 tisuća ili čak 20 tisuća koraka dnevno kod nekih zanimanja poput odgajateljica u dječjim vrtićima. Svakim korakom na stopalo nagazimo cijelom našom tjelesnom težinom koja je kod kretanja multiplicirana i ovisno o dinamici kretanja efekt pritiska na strukture stopala iznosi i do nekoliko tjelesnih težina. Naravno, sve to se mora pomnožiti brojem koraka dnevno i onda je sasvim jasno koliko kumulativne sile pritiska stopalo mora amortizirati tijekom jednog običnog dana.

No, tu priči nije kraj. Stopalo svoju funkciju ostvaruje u vrlo skučenom, nelagodnom, zatvorenom prostoru, a to je obuća. Kvaliteta obuće samo djelomično olakšava napore, no činjenica je da se u svakoj obući pojavljuje znoj, vlaga i trenje što nam ukazuje da stopalo zaista pati.

Stručna pomoć

Novi broj magazina Trčanje – klikni na fotku za sadržaj

Kod sportaša, pa tako i trkača, stvar može biti puno intenzivnija u negativnom smislu. Sva opterećenja koja se događaju u slučaju sportaša bitno su multiplicirana stoga je i za očekivati brži i intenzivniji nastanak problema. Sportaši koji se svakodnevno bave sportom često i sami stvore uvjete za nastanak problema, jer često koriste nedovoljno osušene tenisice, nose neadekvatan uložak i čarape, itd. Sve to ima za posljedicu nastajanje klasičnih problema koje nalazimo na stopalima, od zadebljale kože, natisaka i kurjih očiju, do suhe, raspucale i prekomjerno vlažne kože, ragade te hladnih i žareća stopala. Na stopalima često nailazimo i na ozbiljnije problema kao što su gljivice kože i noktiju stopala, pa do najozbiljnijeg problema koji nalazimo na stopalima, problem uraslog nokta (unguis incarnatus).

Svi problemi stopala koje smo spomenuli u pravilu se ne mogu samostalno trajno riješiti. Za rješavanje je potrebna stručna, kvalitetna i dosljedna usluga koja se može ostvariti kod dobro obučenih i vještih pedikera. Da bi naša stopala imala tretman koji zavređuju potrebno je svakih 4 do 6 tjedana napraviti kvalitetan pedikerski tretman. Pravilnim tretmanom koji uključuje i uporabu kvalitetne medicinske kozmetike, stopalima omogućavamo olakšano i nesmetano izvršavanje svoje namjene.

Što čini tretman stopala kvalitetnim

Svi smo svjesni da kao i kod svih drugih usluga postoje ‘loši i dobri majstori’. Preduvjet za kvalitetan tretman stopala je prije svega vrhunski obučen, iskusan i vješt pediker koji će uspješno prepoznati problem stopala, napraviti optimalan tretman odstranjivanja naslaga i problema na koži stopala (ni previše ni premalo), znati upotrijebiti određene medicinske proizvode za sanaciju problema te napraviti bezbolni tretman.

Drugi važan preduvjet za uspjeh su svakako uvjeti rada u kojim pediker radi. Pri tom je riječ o profesionalno opremljenom prostoru za rad opremljenim adekvatnim namještajem, aparaturom i sterilizacijom. Poštivanjem svih protokola za određene tretmane kao i svih aspekata higijene kao što su dezinfekcija prostora nakon svakog tretmana, sterilizacija instrumenata autoklavom, te dosljedno provođenje svih ostalih mjera i protokola stvoreni su uvjeti za uspješan tretman.

Na kraju, sami smo odgovorni za stanje svojih stopala. Mi trebamo stopala, a i stopala trebaju nas. Stoga, dajte stopalima pravilan i zasluženi tretman ona će vam biti zahvalna i sve će vam vratiti. Vaš hod će postati ugodan i bezbolan, a sportski rezultati još bolji.

Zlatko Tenšak

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top