Magazin Trčanje
NaslovniceBroj 18 – siječanj 2018.

Broj 18 – siječanj 2018.

Prvi broj u novoj 2018. godini prava je mala poslastica za mlađe generacije trkača i one koji se ne sjećaju kako je svijet utrka i treninga izgledao prije 20 i više godina. U njemu smo obradili nekoliko tema koje se protežu kroz polovicu magazina i koje bismo mogli staviti pod zajednički nazivnik “retro”.

Marija Vrajić pripremila je odličan i zabavan članak o tome zašto je uopće počela trčati i kako je zakasnila na svoju prvu “pravu” utrku. Dragan Janković, definitivno najbolji kroničar i statističar trkačkih zbivanja u Hrvatskoj, evocirao je sjećanja na izgradnju Savskog nasipa, omiljene staze zagrebačkih rekreativaca, i tu priču spojio s legendarnim utrkama koje su se tamo održavale. Naravno, Savski polumaraton, poznat i kao Hendrix, neizostavni je dio te priče.

Janković je i glavni lik jedne druge priče, one o časopisu Maratonac koji je izlazio krajem 90-tih godina prošlog stoljeća. Velika većina današnjih rekreativaca ne zna za postojanje tog magazina, koji je definitivno bio svojevrsna prethodnica svim današnjim trkačkim portalima, blogovima, pa i magazina Trčanje.

Tu je i priča o Dragi Paripoviću, aktualnom hrvatskom rekorderu u polumaratonu i maratonu, s njim smo popričali o njegovim davnim počecima trčanja, pa nam je ispričao i nekoliko zanimljivih crtica s trkališta na kojima je pobjeđivao, a Siniša Mareković evocirao je sjećanja na svoj prvi polumaraton, koji je igrom slučaja bio dijelom prvog Zagrebačkog maratona održanog Anno Domini 1992. godine.

Kruno Vukušić pripremio je članak o tome kako je doslovce iz zadimljenog kafića i s očajno lošim navikama krenuo u svoju trkačku avanturu, koja ga je na kraju dovela i do Ironmana. Vrlo inspirativna priča koja po tko zna koji put dokazuje da je uz dobru motivaciju i želju baš sve moguće. Čak i onda kad se čini da je zaista nemoguće!

Kao dio “retro” dijela pripremili smo i kratak povijesni presjek šest najvećih maratona u svijetu, okupljenih u World Marathon Majors seriju. Dakako, riječ je o Bostonu, New Yorku, Chicagu, Tokiju, Londonu i Berlinu, a objavljene fotografije baš na najbolji mogući način podupiru najznačajnije činjenice o povijesti trčanja koja se ispisivala na nekim od tih utrka.

Na kraju, želimo vam uspješnu 2018. godinu, puno zdravlja, sreće i ljubavi, naravno i novca s kojim si možete priuštiti utrku snova. Živjeli!

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top