Magazin Trčanje
TekstoviZnanost i trčanje: Koji ste tip Trail trkača?

Znanost i trčanje: Koji ste tip Trail trkača?

Kanadski znanstvenici nedavno su završili višegodišnje zanimljivo istraživanje o vrstama Trail trkača. Premda uzorak ispitanika nije bio dovoljno velik da bi istraživanje zaslužilo objavu u nekom od značajnijih svjetskih znanstvenih magazina, ipak su rezultati zanimljivi. Riječ je o istraživanju pod nazivom Reci mi kako se osjećaš i reći ću ti tko si. Možda na prvi pogled zvuči neozbiljno, no ideja i nije bila pripremiti ozbiljno znanstveno istraživanje, nego klasificirati vrstu trkača prema osjećajima i motivima koje imaju tijekom utrke.

Istraživanje je napravljeno tijekom jedne, za tu prigodu pripremljene Trail utrke u duljini od 44 kilometra, tijekom koje je ispitanicima mjerena brzina trčanja, broj otkucaja srca u minuti i još nekoliko podataka važnih za zdravlje i učinkovitost. Prije utrke svaki je ispitanih morao ispuniti upitnik koji su pripremili sociolozi, a bio je vezan uz motivaciju, a onda su nakon svakog od osam krugova koje su morali pretrčati, uz pauzu od 10 minuta, ponovno ispunjavali upitnike. Znanstvenike je pritom najviše zanimalo koju količinu užitka trčanja svaki od ispitanika proživljava tijekom svakog kruga.

Nakon završenog ispitivanja, a zatim proučavanja dobivenih rezultata, zaključak je da postoje tri vrste Trail trkača.

Hedonisti

Ova vrsta trkača sudjeluje u utrkama prvenstveno radi uživanja u prirodi, pronalasku novih, skrivenih kutaka i prelijepih krajobraza te radi ostvarivanja novih poznanstava. Za hedoniste Trail trčanje predstavlja priliku da uspore i osiguraju sebi užitke uz puno slabiji pace od mogućeg. Njima je priroda svojevrsni bijeg od tzv. Socijalnog zlostavljanja tijekom svakodnevice. Pritom se ne misli na bilo koju vrstu zlostavljanja koje podliježe kaznenom progonu, nego na obaveze koje nadilaze želje, pa ponekad i mogućnosti te značajno utječu na unutrašnji mir pojedinca.

Ljubitelji izazova

Autori istraživanja naglašavaju da ova vrsta trkača utrku smatra obavezom, načinom samodokazivanja i svojevrsnim životnim izazovom. Takvi trkači na stazi očekuju imperative koje žele sami nadići i riješiti, baš kao što to rade i u svakodnevnom životu, nevezanom uz trčanje. Radi toga su naučili blokirati neugodu, nelagodu, pa čak i bol, jer cilj je proći kroz cilj uz spoznaju da su svi izazovi riješeni. Bez obzira na cijenu! Oni su i vrlo kompetitivni i uživaju u činjenici da su napravili nešto što većina drugih ljudi jednostavno ne može.

Natjecatelji

Kao što i zaziv grupe pokazuje, riječ je o vrsti trkača kojima je najvažniji rezultat. Glavna ideja nije da pobijede u utrci, nego da pobijede u individualnom natjecanju protiv, recimo, prijatelja, suparnika, pa čak i nekog nepoznatog trkača koji im se tijekom utrke iskaže kao zanimljiva prijetnja. Ako su uz to i najbolji u svojoj kategoriji, tim je zadovoljstvo veće. Dobra stvar je da kod takvih trkača čak i neuspjeh ne znači poraz, jer svoje trčanje procjenjuju kroz ocjenu uloženog truda, očekivanja i mogućnosti na stazi. Drugim riječima, ako je dao sve od sebe, poraz ga ne smeta.

Zanimljivo, u kasnijoj usporedbi tri spomenute kategorije trkača iskristaliziralo se da su Natjecatelji najskloniji odustajanju. Istraživanje je pokazalo da je samo 47 posto njih nastavilo s Trailom nakon dvije godine trčanja.

Neven Miladin

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top