Magazin Trčanje
UtrkeVertikalno lice Platka – predah od ljetne žege na predivnim trail stazama s pogledom na Kvarnerski zaljev

Vertikalno lice Platka – predah od ljetne žege na predivnim trail stazama s pogledom na Kvarnerski zaljev

Sva lica Platka pozivaju vas na najdraže brdo uživanja posljednja dva vikenda u kolovozu. U subotu 20. kolovozana red dolaze ljubitelji loptačkih sportova koji će odmjeriti snage u košarci 3v3, malom nogometu, odbojci na pijesku te boćanju. Posljednje nedjelje, 28. kolovoza čeka vas prava trkačko-biciklistička poslastica. Petu godinu zaredom ljubitelji brdskog trčanja i biciklizma pokušat će osvojiti Platak.

Organizatori su ove godine pripremili 3 trail te jednu XCO utrku tako da možete odabrati ono što vam je srcu i trenutnoj formi najprikladnije.

Osim zanimljivih i dinamičnih staza, natjecatelje će zasigurno privući i bogati startni paket koji osim chip timinga, same organizacije utrke, dežurstva HGSS-a, super fotku uključuje i majicu te lončić utrke, pero® zero refill za tuširanje, HIDRA ISO, 4energy gel, Red bull, poklon JGL-a, naravno okrjepu na stazi i topli obrok u Velikom domu Platak po završetka i i medalju za sve finišere.

Start i cilj svih utrka je na prekrasnoj livadi ispod Velikog doma, ali svi se upućuju da parkiraju na parkingu RSRTC Platak te prošeću do starta. Što ove godine očekivati od staza?

Za početnike i one koji su ljubitelji trčanja po ‘ravnijem’ terenu tu je Laganini 9ka. Staza je relativno jednostavna, jako trčljiva, s dva prelaska ceste,  puno šireg makadama i ponešto fora singlića. Usponi nisu prezahtjevni. Vidjet ćete sve atrakcije Platka, a veliki dio staze je u hladu, tako da i ako bude toplo, ne morate se bojati sunca i vrućine. Uživat ćete u promjeni ambijenta i dinamici terena. Cilj će vam stalno biti nadomak ruke, ali ipak ćete trebati otrčati 9 km.

Za one kojima je ovo premala kilometraža i spremni su na nešto zahtjevnije, savjetujemo Taman 17ku. Do samog jezera staza je ista kao na 9 km, ali tu kreće razdvajanje prema Malom domu Sušak. Iza doma ulazi se opet u šumu i oko Malog Platka penje ispod vrha Radeševo od kuda počinje dio ‘samo nizbrdo’ do skretanja za Snježnik. Rimskom cestom na kojoj dajete ‘gas’ dolazite do prekrasnog Lazca gdje je i  okrjepna stanica (tekućina). Iz Lasca slijedi uspon kroz Srebrna vrata prema Guslici. Podno Guslice čeka vas iće i piće i uvijek nasmijan vatrogasac. Od tamo nastavljate nizbrdo kroz šumu (savjet: ako je mokro na ovom dijelu pripazite) sve do doline Veliki Pribeniš koja vas vodi do ciljne ravnine.

Za one u dobroj formi ove godine ponavlja se staza AdrenalINA koja ima 29 km, +1600m uspona te je INDEX RACE u  UTMB World Series (Qualifier 20K) i nosi 2 ITRA boda. Staza ima jako trčljivih dijelova, zahtjeva promjenu ritma i tempa, jer ipak nisu svi djelovi klasično trčljivi. Najzahtjevniji dio je uspon i silazak s Pliši, ali prije će biti okrjepa pa nema brige. Prvih i zadnjih 500 m staze podložni su izmjeni u zadnji čas zato što se na Platku radi na izgradnji nove skijaške žičare  te nas mogu (vjerovali ili ne) iznenaditi iskopi kojima ćemo se prilagoditi, ali to neće utjecati na lokaciju starta/cilja te ukupnu dužinu i uspon. Detaljni opis staze koja će vas nagraditi prekrasnim pogledima pročitajte službenoj web stranici utrke. ‘AdrenalINA’ će biti za nekoga jači trening, za drugoga priprema za neku težu, dužu utrku, a nekome da testira svoje osobne mogućnosti i probije granice. Na web stranici se nalaze i svi gpx-ovi.

Bicikliste i ove godine čeka 5 krugova čistog užitka dok će ženska konkurencija uživati jedan krug manje. Na stazi se u  kratkim intervalima izmjenjuju različite podloge kroz uspone i silaske. Staza nije pretjerano zahtjevna, ali isto tako nije ni lagana te iziskuje solidnu fizičku i tehničku pripremljenost. Ove godine imat će određene izmjene i novitete u odnosu na prošlu što bi trebalo podignuti kvalitetu same staze te razveseliti natjecatelje.

Na Platku je uvijek zagarantirana super atmosfera i druženje nakon utrke. Možete odmoriti u lounge zoni ili hemuku među krošnjama. Također, uvijek je dobrodošla cijela obitelj jer RSRTC Platka nudi sadržaje i za najmlađe. Ove godine u suradnji s Adventure Grobnikom svi će moći iznajmiti kvad te se provozati atraktivnim putevima brda uživanja te uživati u prekrasnim vidicima.

Ne zaboravimo spomenuti još i nagrade koje uvijek vesele. Ove godine organizatori su se pobrinuli da pobjednici trail utrka dobivaju iznos od čak 1.000,00kn na INA loyalty kartici dok će pobjednici XCO utrke isti iznos dobiti na KEINDL poklon bon kartici. Ostale nagrade osigurali su Eko life, Dogma socks, JGL d.d., Pero bio, Natural Wealth, Zagrebačka pivovara te organizatori.

Ako vas brinu vrućine, na Platku je uvijek ugodno za trčanje i vožnju bicikla tako da je kraj kolovoza idealan za predah od ljetne žege i mora. Sad se još samo trebate prijaviti na željenu utrku preko Stotinke, a sve detalje možete saznati na webu Vertikalno lice Platka 2022.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top