Magazin Trčanje
UtrkeNajiščekivanija utrka godine

Najiščekivanija utrka godine

Od prvog održanog Cenera, sada već davne 2012. godine, nismo niti slutili da će baš ta utrka postati jedna od najiščekivanijih i najatraktivnijih u regiji. Koncept utrke je doista privlačan – trčanje ulicama glavnog grada, po noći, u studenom, dok trkače obasjava samo svjetlost uličnih lampi i blještavih izloga i u njemu svi zaljubljenici u trčanje, bilo profesionalci ili rekreativci, pronalaze svoju satisfakciju trčeći srcem Zagreba.

Klikni za sadržaj u novom broju magazina Trčanje

Zagrebački noćni cener srž je koncepta urbanog trčanja koje postaje sve popularnije upravo iz tog razloga što svaki novi trening kroz gradske ulice, čak i ako prolazimo istom rutom, donosi nove spoznaje i nova iskustva. Kada zamijenimo parkove, nasipe i atletske staze koje s vremenom postaju pomalo monotono okruženje, s ulicom gdje se stalno nešto događa, upravo nam to iskustvo omogućava da svaki put iznova i iznova doživimo naš grad. Svakim korakom postajemo svjesniji trenutka u kojem se nalazimo, pogotovo u jesen, kada na svakom uglu zamiriše kestenje i kada na pločniku prolazimo kroz opalo lišće. Udišemo grad i grad diše s nama.

Ove godine smo željeli potaknuti upravo tu svjesnost okoline u kojoj trčimo. Ulice Zagreba donose svakojake priče pa zašto onda ne bismo skrenuli pažnju jednu umjetničku?

Street art postao je neizostavan detalj koji gradu daje taj posebni urbani štih i koji od starog oronulog zida načini pravo umjetničko djelo. No, vrlo često takva moderna umjetnost biva podcijenjena upravo iz tog razloga jer je naočigled svima. Protrčimo pored murala, a da ga niti ne primijetimo ili se zapitamo koju nam priču pokušava ispričati. Street art umjetnici upravo su posebni iz toga jer svoja djela ne izlažu u muzejima, nego na ulici pred svima nama koji smo kadri to primijetiti.

Zato idući put, dragi trkaču, kada trčiš Branimirovom ili bilo kojom ulicom na svijetu, osvrni se oko sebe, zidovi ti pričaju jednu divnu priču. Nadasve, kada spojimo ulicu, trkače, studen, mirise kestenja i oslikane zidove dobijemo sve ključne motive za ovogodišnji Zagrebački noćni cener. Najbolji pokazatelj je činjenica da smo ove godine morali povećati broj sudionika na 2.700 osoba te da su se i usprkos tome, startni brojevi za utrku rasprodali u samo 94 minute nakon otvaranja prijava.

Kada smo pitali naše trkače što njima Cener predstavlja, neki odgovori su nas zaista dirnuli jer smo shvatili koliko ljudima znači Cener i koliko silno žele biti dio toga. Takva pozitivna energija koja kruži među sudionicima može se vidjeti na rijetko kojoj utrci, možda baš zbog toga što većini nije važno prvi stići na cilj nego samo sudjelovati i dobro se zabaviti.

Opet, niti taj doživljaj ne bi bio potpun bez naših navijača koji su zaštitni znak ove kultne zagrebačke utrke. Njihova angažiranost dovela je do toga da se organizira izrada transparenata te raznih navijačkih rekvizita ali i uvježbavaju glasnice koje će kasnije poslužiti kao podrška našim trkačima da stignu do svog cilja. Čak i sami trkači priznaju da uživaju u utrci upravo zbog svojih navijača koji ih neumorno bodre kroz svih deset kilometara.

Cener je utrka na koju vodiš prijatelje, obitelj, djecu, mamu i tatu, djeda i baku. Utrka koju svake godine trčiš sa svojom prijateljicom, sestrom, bratom, suprugom ili jednostavno sam/a, dok te u cilju osmijehom i zagrljajem dočekuju tvoji najmiliji. Dobiješ tu medalju koja je puno više od same medalje, dobiješ ono nešto što će te iznova podsjećati na predivno iskustvo koje si doživio dok si trčao srcem svog omiljenog grada.

I na kraju, nikako ne smijemo zaboraviti i sve one koji nas podržavaju i koji omogućuju da se ovakva velika sportska manifestacija i desi: Grad Zagreb (pokrovitelj događanja); sponzori: A1, Nissan, Multipower Iso Drink, GRAWE, Cedevita, Acer, Ledlenser, Ewopharma, Franck, Mandarinet, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagreb Runners; medijski pokrovitelji: Jutarnji list, Outdoor Akzent i Trčanje.hr.

Vidimo se na Zrinjevcu u nedjelju, 4. studenoga, u 19 sati.

Kristina Uremović

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top