Magazin Trčanje
TekstoviPavao Vlahek: Spremni smo za svjetsku elitu

Pavao Vlahek: Spremni smo za svjetsku elitu

Pavao Vlahek, najbolji trkač među doktorima i najbolji doktor među trkačima, direktor je skorašnjeg Svjetskog prvenstva na 100 kilometara koje će se 8. rujna održati u Sv. Martinu na Muri. S njim smo popričali na temu priprema natjecanja, o tome koje ćemo ultraške zvijezde gledati i što u konačnici možemo očekivati od naše reprezentacije.

Početak SP-a je vrlo blizu, kako napreduju posljednje pripreme za dolazak najboljih dugoprugaša svijeta u Hrvatsku?

Pripreme su u punom jeku, lagano u završnoj fazi. Naravno uvijek iskaču novi momenti, koje organizacijski tim uspješno rješava.

Staza je odavno poznata, na njoj su se održale dvije utrke Cro100, no ipak, ima li kakvih značajnijih promjena u odnosu na prethodne godine?

Staza je promijenjena u smislu produženja kruga koji sad iznosi 7,5 kilometara i prolaziti će se 13 puta. Na početku će se trčati manji krug od 2,5 kilometra te onda 13 puta po 7,5 kilometara. Staza je službeno izmjerena od strane IAAF-ove licencirane mjeriteljice i na njoj se priznaju nacionalni, kontinentalni i svjetski rekordi. Postojati će 2 okrepe, jedna u startno-ciljnoj ravnini i jedna na okretu. Cijela staza će biti u potpunosti zatvorena za promet svih 13 sati utrke. Kako se radi o cesti na kojoj se trči u dva smjera, tako će sredinom ceste biti prepreke koje će onemogućavati kraćenje staze.

Koliko prijava i reprezentacija očekujete, a koliko će biti otvoreno mjesta za nastup rekreativaca, dakle onih trkača koji nisu u sastavu reprezentacija?

Prema preliminarnim prijavama koje su završile 1. srpnja prijavilo se 38 nacionalnih timova i 300 elitnih natjecatelja. Uz natjecatelje dolazi i oko 150 osoba kao potpora, a na Open utrku se dosad prijavilo 70 natjecatelja. Open utrka je limitirana na 100 osoba. Također, natjecanje se rezultatski vrednuje i za Svjetsko veteransko prvenstvo, svi oni koji sudjeluju na utrci , a stariji su od 35 godina.

Od onog što znamo unaprijed nastupiti će top 5 muških i ženskih natjecatelja s najjačeg svjetskog ultramaratona u Južnoafričkoj Republici, Comrades ultramaratona na kojem je nastupilo 20 tisuća trkača. Dolazi nam novi svjetski rekorder Nao Kazami, koji je prije mjesec dana srušio 20 godina star svjetski rekord u trčanju na 100 kilometara. Sad je to vrijeme 6 sati i 9 minuta (brzina cca ispod 3:40 /km).

Dolazi nas pratiti najveći svjetski portal za ultramaratone irunfar.com, a ovdje će se održati i izborni kongres krovne organizacije za ultramaratone, International Association of Ultrarunners.

U kojoj mjeri ste zadovoljni smještajem i zabavnim potencijalima resorta u Sv. Martinu na Muri?

Naravno da će natjecateljima biti na raspolaganju zabavni sadržaji resorta LifeClass Termi, ali ovdje je riječ o natjecateljima visokog kalibra, čija je koncentriranost i sistematičnost na visokoj razini te su fokusirani samo na utrku za koju su se spremali godinama. Vjerojatno će se nakon utrke prepustiti užicima Hrama života (Temple of Life-moto LifeCLass Termi Sveti Martin).

Kad očekujete prve dolaske reprezentacija i što očekujete od hrvatske reprezentacije?

Prve reprezentacije dolaze već u utorak i srijedu, 4. i 5. rujna, i riječ je o reprezentacijama iz Australije, Japana i drugih udaljenijih zemalja kojima je potrebno nekoliko dan prilagodbe. Hrvatska reprezentacija će imati adut u vidu ženske i muške reprezentacija od kojih se na domaćem terenu, s pravom, očekuje puno tj. maksimum.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top