Magazin Trčanje
UtrkeJanković: Međimurje će početkom rujna biti regionalno središte ultramaratonaca

Janković: Međimurje će početkom rujna biti regionalno središte ultramaratonaca

Malo koji sport u Hrvatskoj ima toliko velikih uspjeha na svjetskoj sceni kakve su dosad ostvarile domaće trkačice u disciplini ultramaratona. Unazad dvije, tri godine djevojke su osvajale pojedinačne i ekipne medalje na 100 kilometara u nizozemskom Winschotenu i španjolskom Los Alcazaresu, ali i slične uspjehe na upola kraćoj dionici na Svjetskim prvenstvima koja su unazad dvije godine održavana u Dohi. Kad se tomu pridodaju super rezultati ostvareni na svjetski poznatoj utrci 100 km Dell Passatore, na kojoj su Nikolina Šustić i Marija Vrajić nekoliko puta pobjeđivale, a Antonija Orlić i Veronika Jurišić se također penjale na pobjedničko postolje (samo na malo niže stepenice), jasno je koliki je potencijal naših ultrašica. Tu je i utrka na 24 sata na kojoj su, pogotovo ekipno, naše djevojke u pravilu ostvarivale odlične uspjehe.

Stoga je prošlogodišnje pokretanje utrke na 100 kilometara u Sv. Martinu na Muri posve logičan slijed ponude ultramaratonskih duljina domaćim trkačkim profesionalcima i rekreativcima, a ovogodišnja utrka, koja je na rasporedu 9. rujna sa startom u 8 sati, svojevrsna provjera za jedno veliko natjecanje koje će se u Hrvatskoj održati iduće godine.

‘Cestovna utrka na 100 kilometara je jedna od službenih disciplina pod pokroviteljstvom Svjetske atletske federacije te se redovito održavaju nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva u toj disciplini u organizaciji Međunarodne asocijacije ultratrkača. Do sada se kod nas stotka održavala u sklopu ultramaratona Forrest Gump u nekoliko navrata i Cro100 2017. Prošle godine krenuli smo s utrkom s jednim od ciljeva dobivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva na 100 kilometara 2018. godine, pa ovogodišnju utrku možemo smatrati generalnom probom za to veliko natjecanje’, kazao nam je Dragan Janković, inicijator i glavni organizator utrke.

Cijeli projekt Cro100 nastao je u na inicijativu Atletskog kluba Sljeme kao nositelja domaćeg ultramaratonskog trčanja, te u suradnji s Life Class Termama Sv. Martin čiji je položaj gotovo idealan za dodatnu popularizaciju ultramaratonskog trčanja. Naime, osim fantastične prirode i uvjeta za trčanje i rekreaciju, Sv. Martin na Muri nalazi se tek nekoliko kilometara od Slovenije, tek 20-tak kilometara od mađarske granice, a i Austrija nije daleko, pa je i mogućnost dolaska ultraša iz tih zemalja vrlo velika. Što više natjecatelja, to je bolja fešta, zar ne!

Ovogodišnja posebna zanimljivost je odluka organizatora da omogući totalnim rekreativcima nastup na velikoj i vrlo značajnoj utrci u kojoj je konačni cilj dostići troznamenkasti broj kilometara. Dakle, osim klasičnih trasa od 100 i 50 kilometara, tu je i staza od 25 kilometara koju može proći svaki prosječni polumaratonac, te štafetna utrka koja će definitivno zagolicati maštu trkača.

Naime, za razliku od štafetnih utrka na maratonima kad trče tri ili četiri trkača, ova na 100 kilometara ima malo drugačije pravilo: u štafeti mora biti najmanje dva trkača, a najviše – 20. I nije važno koliko tko trči, nego samo da se trkači izmjenjuju na isteku punog kruga. S obzirom na to da je jedan krug dužine 5 kilometara, jasno je da će brojni rekreativci prihvatiti ideju da, makar u štafeti, sudjeluju u svladavanju 100 kilometara staze. Malo je trkača koji se mogu pohvaliti da su na bilo koji način sudjelovali i stigli do cilja na tako velikoj udaljenosti.

‘Trkača koji mogu otrčati 100 kilometara ima malo u Hrvatskoj, pa ako je utrka na 50 kilometara svojevrsni uvod u svijet ultramaratona, ove kraće dionice, 25 kilometara i štafeta, su idealne za rekreativce i popularizaciju ultramaratonskog trčanja kod nas’, naglasio je Janković i za kraj dodao:

‘Konačni cilj projekta je dobivanje organizacije Svjetskog prvenstva na 100 km 2018. godine, pa će povodom toga ove godine utrku posjetiti Paco Rico, delegat i član izvršnog odbora Svjetske ultramaratonske organizacije’.

Neven Miladin
Foto Zoran Kos

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Lana Bunjevac, Marijana Markelić

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top