Magazin Trčanje
TekstoviSavršeno iskustvo na Visokom Atlasu

Savršeno iskustvo na Visokom Atlasu

Putovanje u Maroko i trekking u Visokom Atlasu oduvijek su bili na mom ‘bucket listu’. No posljednjih par godina ‘zagrizla’ sam za trail utrke i nikako da nađem vremena i izgovor za jedno takvo putovanje. Sve dok nisam naletjela na članak o zanimljivoj hard core ultri koja se održava upravo u Visokom Atlasu.

Kako smo prije par godina pokrenuli projekt pod nazivom Ad Natura World Adventures nije nam trebalo puno vremena da posložimo priču i obogatimo ga novom avanturom koju smo nazvali Morocco Run&Hike 2017: trodnevna hiking tura po Visokom Atlasu, uspon na najviši vrh Sjeverne Afrike – Jbel Toubkal (4.167m), ultra trail utrka – Ultra Trail Atlas Toubkal (105km/6.500mD+) i petodnevno putovanje po Maroku. Savršena kombinacija u društvu prijatelja i obitelji.

Ultra Trail Atlas Toubkal je jedna od najljepših utrka koje sam trčala. Predivna i brutalna u isto vrijeme – jednostavno savršena, od početka do kraja, svih svojih 105 kilometara. Staza utrke je upravo onakva kakvu najviše volim: tehnički zahtjevna i dinamična, na pojedinim mjestima poprilično strma i vrtoglava, s puno uspona i silaza i nekoliko prijevoja iznad 3.000 metara (najviša točka utrke 3.600 metara). Ne moram spominjati da je sve začinjeno fascinantnim krajolikom, gorostasnim planinama i predivnim dolinama i potocima. Savršeno.

Utrka je to na kojoj sam se poprilično smrzla, brrrr… Koliko god iskustva imala, platila sam danak banalnoj pogrešci. Pripremajući stvari za utrku zaboravila sam rezervnu robu staviti u najlonsku vrećicu i tako je zaštiti od znoja koji se kroz tanku stijenku ruksaka uvukao u nju. S obzirom na to da je razlika u temperaturi između dana i noći 30-tak stupnjeva Celzijusa, kombinacija mokre odjeće, noći, niske temperature i visina iznad 3.000 metara nije bila baš savršena. Koliko god trčala, nisam se mogla zagrijati. Bila je to jako duga i hladna noć.

Moj želja bila je istrčati utrku ispod 20 sati. Iako sam bila jako dobro pripremljena, nisam u tome uspjela. Koliko god mi je staza utrke ‘legla’ nisam mogla dati sve od sebe, noge nisu slušale, osjećala sam se prazno, iscrpljeno, umorno. Pretpostavljam da je glavni uzrok tome nedostatak sna i prevelike količine marokanskog čaja. Bez obzira na neostvareni plan, UTAT je bio savršeno iskustvo i željela bih ga ponoviti.

Darija Bostjančić

UTAT zanimljivosti

  • Start i cilj utrke smješteni su na visoravni Oukaimeden (popularno skijalište) na visini od 2.600 metara, udaljenoj nekih 80 kilometara od Marrakecha
  • Osim ultre od 105 km, UTAT nudi i utrku od 42km, dvodnevnu kombinaciju 42 km + 26 km ili samo 26 km
  • Startnina za sve UTAT utrke iznosi 420 € i uključuje transfer iz/u Marrakech, smještaj (3-4 noći, šator), doručak i večeru (sve dane boravka u Oukaimedenu)

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top