Magazin Trčanje
Vodič100 najvećih utrka u Hrvatskoj i regiji

100 najvećih utrka u Hrvatskoj i regiji

Kad smo prošle godine pokrenuli objavljivanje Vodiča 50 najvećih utrka u Hrvatskoj i regiji, nismo niti sanjali da će postati jedna od najtraženijih tiskovina na regionalnom tržištu. Čak 30 tisuća primjeraka planulo je u nevjerojatno kratkom roku, a zamolbe za pokojim primjerkom stizale su nam i u mjesecima kojima smo zaključivali 2017. godinu, dakle u ono doba godine kad je već velika većina utrka opisana u Vodiču bila završena. S obzirom na to da u Hrvatskoj i državama koje ju okružuju zaista ne postoji nijedan kalendar utrka (čak ni u online izdanju) koji bi obuhvatio barem najveće trkačke evente, postalo je jasno da je izrada još boljeg i opširnijeg Vodiča apsolutna potreba.

Za razliku od izdanja za 2017. godinu koje je sadržavao listu 50 najvećih utrka, u Vodiču 2018. pripremili smo 100 regionalnih utrka, pazeći pritom da na listi budu zastupljene sve najveće i najznačajnije utrke u državama s kojima graniči Hrvatska. Značajan porast popularnosti trčanja u Bosni i Hercegovini i Srbiji samo nam je olakšao posao.

Kriteriji za odabir utrka koje smo stavili na listu ostali su isti kao i u 2017. godini; brojnost sudionika, kvaliteta organizacije i utjecaj trkačkog eventa na razvoj rekreacije u mikro regiji. Dakako, samo je kriterij brojnosti objektivan, dok preostala dva pripadaju skupini subjektivnih procjena uredništva. Iskreno, bili bi najsretniji da smo mogli u Vodič staviti baš sve utrke u regiji, no to je još uvijek nemoguća misija, ponajprije radi toga jer neka trkačka natjecanja doslovce žive od godine do godine i zaista se nikad ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li je biti i u godini za koju se priprema Vodič. S druge strane, Vodič bi u tom slučaju sadržavao najmanje 500 utrka, a time bi umjesto malog džepnog kataloga postao, figurativno rečeno, enciklopedija utrka u regiji. Realno gledajući, za tako nešto još uvijek ne postoji ni potreba, ni značajniji interes.

Sto utrka koje imate prilike vidjeti u ovom Vodiču u kratkim crtama opisane su na hrvatskom i engleskom jeziku. Razlog tome je sve veći broj stranaca koji stižu na natjecanja, pogotovo na nacionalne maratone i utrke koje su organizirane u Jadranskom pojasu. Time Vodič zadovoljava i međunarodni kriterij, važan organizatorima utrka na kojima većinu sudionika čine turisti čije govorno područje nije s prostora regije.

Na kraju, nadamo se da ćete pronaći barem dio onoga što ste očekivali u novom izdanju Vodiča. Nastojali smo ispraviti nedostatke na koje su nas upozorili korisnici prošlogodišnjeg Vodiča i objaviti informacije koje su zaista najvažnije. Koliko smo u tome uspjeli, procijenite sami, a mi ćemo sve eventualne primjedbe uzeti u obzir i primijeniti naučene lekcije u pripremi Vodiča za 2019. godinu.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top