Magazin Trčanje
TekstoviSjeverozapadna Istra – destinacija gdje je trčanje postalo životni moto

Sjeverozapadna Istra – destinacija gdje je trčanje postalo životni moto

Ugodna klima, čak i tijekom kalendarske zime kad je broj sunčanih i toplih dana puno veći nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske, ovu regiju definitivno stavlja na vrh turističkih destinacija čak i u cijeloj regiji. Odavno se ovaj dio Istre profilirao kao kao turističko-sportska destinacija, pa su tenis, nogomet i biciklizam odavno dosegli vrhunac ponude, a posljednjih nekoliko godina i rekreativno trčanje ide upravo u tom smjeru.

Zimi, primjerice od studenoga do veljače, kad u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pa i u Dalmaciji, nema više od nekoliko manjih utrka, u Istri se naveliko trči, organiziraju se utrke usko povezane uz eno, gastro i slične ponude specifične za određeni dio istarskog poluotoka Gradovi Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla – udruženi u turistički klaster – nude odličan spoj jogginga i turističkog razgledavanja.

Sjeverozapadna Istra područje je omeđeno rijekom Dragonjom na sjeveru i južnim padinama doline Mirne na jugu. Od sjeverozapadne istarske obale postupno se penje do Buja, a zatim se preko bujskog krasa nastavlja na valovite zaravni Momjana, Šterne i Završja. Najveća središta su Umag, Buje, Brtonigla i Novigrad, a povijesno je to područje od srednjeg vijeka bilo dio Mletačke Istre, pa su se tamo odvijali procesi organizirane mletačke kolonizacije, što je značajno za kulturološki razvoj cijele regije.

Ima li boljeg osjećaja da, dok pola Europe zimogrozno iščekuje dolazak proljeća, trčite pored starih, ali uređenih kuća i građevina koje datiraju i iz rimskih vremena, da vam se pogled uzbrdo zaustavi na pitoresknim vinogradima iz kojih stižu neka od svjetski poznatih vina ili da vas staza dovede do prelijepog Savudrijskog svjetionika koji datira s početka 19. stoljeća i smatra se prvim europskim svjetionikom osvijetljenim plinom.

Uz dobrog vodiča ili barem dobru pripremu treninga, možete uživati u promišljanju o legendama i folklornim mitovima kakvima taj dio Istre zaista obiluje. Od Atile, znanog i kao Biča Božjeg, za kojeg legenda govori da je opustoši brojna istarska mjesta, pa tako i Starigrad na čijim je temeljima kasnije nastao Novigrad, priče o dobroćudnom divu imena Veli Jože, oživotvorenog u romanu Vladimira Nazora i izvoru ljekovite vode ispod stijene Sv. Stjepana, do legende o svetom Pelagiju koja datira još od 3. stoljeća prije Krista.

Dok trčite brežuljcima i dolinama Mirne i Dragonje, iznad kojih se dižu oblačići maglice i stvaraju dojam neke posve druge stvarnosti od one u kojoj se zaista nalazite, možete razbistriti misli i napuniti baterije, uživjeti se u ulogu trkača u punom smislu te riječi. Ma koliko to čudno zvučalo kad je u pitanju jogging, okoliš kojim trenirate ostavit će vas bez daha, očarat će vas svojom istinskom ljepotom i ponukati da trčite više i dulje nego ste možda planirali. Jednostavno, okoliš je toliko bajkovit da se nećete htjeti vratiti u stvarnost svoje hotelske sobe, bungalova, apartmana ili mobilnih kućica smještenih u nekom od brojnih i odlično uređenih kampova.

Da nije tako, ne bi se upravo na tom dijelu istarskog polutoka organizirala svjetski poznata utrka 100 milja Istre, ne bi bilo Istrian Wine Runa kojeg mnogi s punim pravom smatraju najveselijom utrkom u Hrvatskoj, ljudi nikad ne bi čuli za Brtonigla Adventure Trek ili sudjelovali u ludo zabavnoj 5-kilometarskoj utrci Istralandia Run & Slide čija staza vodi kroz i oko Aquaparka Istralandia i završava atraktivnim spuštanjem niz vodeni tobogan od šest staza.

Da nije tako ni hotelijerske kuće, kao dijelovi turističkog klastera sjeverozapadne Istre i nositelji trendova u turističkoj ponudi destinacije, u svoju ponudu i redovni sadržaj ne bi uvele jogging kao aktivnost uz poznate atletičare – voditelje programa. Ne bi bilo ni božićnog Ho! Ho! Ho! Runa i novigradskog polumaratona koji pretendira postati jedan od najmasovnijih takvih utrka u Hrvatskoj s obzirom na broj stranaca koji ga trče. Ne bi bilo još puno manjih utrka na tom području, ne bi bile uređene staze za trčanje i ne bi se osmišljavali programi poput Istraturistovog Run & Retreata koji uključuju ne samo treninge, nego i predavanja nutricionista o pravilnoj prehrani, treninge pilatesa i joge koji itekako pomažu rekreativcima da budu bolji i uspješniji.

Dakle, za zaključiti je da Sjeverozapadna Istra zaista ima što ponuditi svojim dragim gostima bez obzira na godišnje doba. Uostalom, dok se ostatak Hrvatske skriva od jesenjih kiša i spava zimski san kad su u pitanju utrke, a brojni rekreativci čekaju prve zrake proljetnog sunca da ponovno krenu s treninzima, u tom dijelu Hrvatske organiziraju se natjecanja, a staze su idealno uređene i spremne za jogging. Zato, bili profesionalac ili rekreativac, već jesenas posjetite Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla, zavirite u skrivene kutke malih mjesta u okolici tih gradova i uživajte u utrci ili treningu.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top