Magazin Trčanje
TekstoviTrkač koji je volio gadgete

Trkač koji je volio gadgete

Da, jedan sam od onih koji prati portale kada se predstavljaju novi mobiteli, satovi, tableti, all-in-one kompjuteri i pomno pratim specifikacije istih ne bi li u njima pronašao nešto što bi me natjeralo da potrošim vreću novaca na njihovu kupovinu. I uvijek pronađem nešto. Osim vreće novaca.

S obzirom na to da sam ujedno i kakti neki trkač, moja pažnja je posebno usmjerena na uređaje koji uz pomoć GPS-a pružaju veliku pomoć prilikom upražnjavanja redovnih treninga tako da mi na lijep način kažu gdje sam, koliko trčim i koliko još imam do najljepšeg trenutka u trčanju – hodanja nakon odrađenog treninga.

Nekim čudnim kozmičkim zapletom (ima li drugačijih) došao sam u privremeni posjed sata koji se imenom i prezimenom zove Samsung Gear S3 i predstavlja prvi ozbiljan izlazak ovog tehnološkog diva na tržište trkačkih nosećnica (wearablesa) i već samim službenim predstavljanjem polarizirao je trkačko-geekovsku zajednicu – dok su jedni bili uvjereni da bi to mogla biti super stvar, drugi su rekli da nema šanse da takav uređaj na tržištu konkurira već zacementiranom Garminu i malo manje zacementiranom Polaru. A jedini način da se tako nešto ustanovi jest da se tako nešto istestira.

Tako i bi.

Pomalo čudni početak

Prvi susret sa satom, nakon početnog otpakiravanja i skidanja 10 folija s osjetljivih dijelova satova, bio je – okej, što da sada radim s tim? Naime, jedan prosječni Garmin napravljen je tako da ga upalite, stisnete gumb i krenete trčati. Nema tu posebne filozofije (uz iznimku novih Fenix modela, ali to nije tema ovog teksta), no ovaj sat je već u početku jasno davao do znanja da će trebati malo prilagodbe da se sve stvari postave na svoje mjesto.

Uskoro sam i shvatio zašto – jedan smartwatch i jedan trkački sat su dijametralno suprotne stvari jer prvi upakirava 30-tak funkcionalnosti dok drugi ima samo jednu namjenu – mjerenje vremena, računanje tempa i ostale trkačke funkcije.

S druge strane, Samsung Gear S3 vam nakon Bluetooth povezivanja s mobitelom omogućuje da ga koristite kao handsfree uređaj za razgovor (vrlo, vrlo praktično za vrijeme vožnje autom), primanje poruka i svakakvih notifikacija na njega, instaliranje dodatnih aplikacije, kompletnu S-Health aplikaciju koja će vas, ako vi to želite, pravovremeno obavještavati da se trebate kretati, raditi sklekove i čučnjeve… onda je tu barometar, pulsmetar na zapešću, vremenska prognoza, stotine različitih izgleda glavnog sata i sve to upakirano u brz, no ne previše malecni uređaj. Ima tu još gomila toga, no ovo je pregled sata iz trkačke perspektive pa ostanimo na tome.

Prvo testiranje prošlo je pomalo čudno – iako je GPS na satu točno izmjerio stazu kojom sam se kretao, puls pogodio u gotovo 89 posto slučajeva i konačni pace izbacio točno, za vrijeme samog treninga trenutni pace i prosječni pace skakali su od 5 min/km do 15 min/km u razmacima od sekunde. I dok je između kilometarskih oznaka taj podatak bio vrlo neprecizan, ukupni pace koji mi je iskočio na ekranu za taj kilometar bio je savršeno točan! Drugim riječima, ovdje se ne radi o nepreciznom GPS-u nego, barem po meni, softverskoj grešci koja krivo izbacuje pace za vrijeme trčanja, a vjerojatno je povezano sa stalnim ulaskom i izlaskom sata iz power-saving moda. Dobra vijest je da je zadnja instalacija S-Health aplikacija malo popravila ovu grešku i siguran sam da će neko od sljedećih ažuriranja to potpuno ispraviti – tim više što je aplikacija MapMyRun koju možete instalirati na Gear S3 već riješila taj problem.

Iskreno preporučujem…

Osim ovoga, satu nisam uspio pronaći niti jednu drugu manu – baterija traje solidno dugo (punim ga svaka 3, 4 dana), sučelje je prekrasno, prelazak između raznih funkcija (vrijeme, dužina, pace) moguće je Swipe-om preko ekrana ili okretanjem ringa koji okružuje sat i inače služi navigaciji u izbornicima. Ako se još povrh svega možete natjerati da sat nosite i dok spavate, dobit ćete lijepi uvid u vaše spavačke navike – kada spavate čvrsto, kada plitko… kada mjesečarite do frižidera i koji vam je puls bio čitavu noć. Sve u svemu – jedan kompletan i pregledan sistem za praćenje ne samo trkačkih nego i drugih svakodnevnih aktivnosti, i sve prikazano u preglednom i dobro dizajniranom sučelju.

Moram ovdje napomenuti da će u cijeloj priči ipak najbolje proći korisnici Android telefona (pogotovo Samsung uređaja) jer Gear aplikacija, iako postoji i za iOS uređaje, nije ni približno tako upotrebljiva i bogata kao ona za konkurentsku platformu.

Na kraju ovih mjesec dana testiranja, mogu slobodno dati svoj zaključak – ako ste zadrti trkač koji na ekranu želi u isto vrijeme imati trenutni pace, prosječni pace (točne u sekundu) i vrijeme i ako vam je definiranje intervalnog treninga u satu must-have, slobodno preskočite ovaj uređaj. S druge strane, ako ste rekreativni trkač koji inače trči s mobitelom i nekom GPS aplikacijom na njemu i ako trebate uređaj koji će vam biti malo više od običnog mjerača vremena i pri tom vidite iskoristivost u smart funkcijama koje ovaj sat nosi, iskreno ga preporučujem.

I ne. Ovaj sat nije Garmin-killer. On je potpuno drugačije koncipiran i napravljen je za potpuno drugačije tržište i vrlo različitu publiku. Vi jedino morate saznati u koju vi spadate.

Sat se može kupiti po trenutnoj cijeni od 2999 kn što ga svrstava u višu cjenovnu klasu trkačkih satova. No, ponovimo još jednom – nepravedno bi bilo ovaj sad nazvati trkačkim kada je trčanje i bilježenje vašeg vremena samo jedna od mnogih opcija koje pruža.

Ako mene pitate za mišljenje, ja ću si ga sigurno kupiti.

Samo tu vreću novaca da lociram…

Siniša Mareković

Za: Protiv:
Izgled Zbunjujući trenutni/prosječni pace prilikom trčanja
Sučelje Još uvijek ograničeni broj podržanih aplikacija
S-Health aplikacija Cijena
Smart mogućnosti
Integracija s velikim brojem sportova
Točan GPS
Kvaliteta izrade

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top