Magazin Trčanje
TekstoviTrčanje u Central parku: Put u središte sreće

Trčanje u Central parku: Put u središte sreće

Jedan od najvećih svjetskih trkačkih događaja bez sumnje je Newyorški maraton koji je spektakl ne samo za sudionike, nego i za mnogobrojne posjetitelje. Poput odlaska na koncert u Madison Square Garden ili dočeka Nove godine na Times Squareu, pogledati trkače koji se natječu na Newyorškom maratonu znači odgoditi sve obveze tog dana i pokušati zauzeti dobru poziciju s pogledom na stazu.

Posljednji kilometri Newyorškog maratona nalaze se u Central Parku, a nije teško odgonetnuti zašto: s različitim podlogama, fantastičnim krajobrazom, trčanje tim parkom koji zauzima više prostora negoli neke države san je svakog trkača. Upravo stoga su i treninzi ovim parkom poseban doživljaj.

U posljednjih godinu dana dvaput sam trčao Central Parkom i premda sam startao oko 7 sati, park je već bio premrežen trkačkim ranoraniocima. S uzbrdicama i nizbrdicama, organiziranim vodstvom ili jednostavno trkačima koji pristojno žele razgovarati tijekom utrke (jedan do mene imao je majicu s natpisom “Ask me everything about Jesus”), trčanje Central Parkom nezaboravno je iskustvo.

Najbolje je trčati vikendima od 7 ujutro petkom do 6 ponedjeljkom, ili radnim danom od 10 do 16, odnosno od 19 do 22 kad je park zatvoren za vozila. No, može se trčati i kad vozila prolaze, s obzirom na to da je uzduž cijelog parka iscrtana posebna staza za trkače, širine jedne trake prosječne hrvatske autoceste. Central Parkom jure i mnogi biciklisti te koturaljkaši i imaju svoju stazu pa prilično ispod oka gledaju one trkače koji rade prijestupe na iscrtanoj stazi.

Zanimljivo je kako postoji nekoliko iscrtanih staza u Central Parku, a najdulja staza duga je oko 10 kilometara.

Osobito je živopisno trčati oko Jacqueline Onassis Reservoira. Posrijedi je najveće umjetno jezero u Central Parku. Šljunčana, razmjerno ravna staza u duljini od 2,5 kilometra idealna je za brzi i nabrijaniji trening. Trkači se ne mimoilaze, nego svi trče u jednom pravcu. Premda je staza razmjerno uska, kao u Maksimiru na primjer, guranje i nervozu nisam zapazio kod nikoga. Ono što je uistinu spektakularno je pogled na manhattanski skyline i vizuru New Yorka kakva se ponajviše raspoznaje. Stoga se oko staze nalaze i mnogobrojni turisti u potrazi za što boljim kadrom. Osim ove staze, popularna je i nešto šira staza The Bridle Path, gdje se trči u oba smjera. Onima koji prvi put trče Central Parkom preporučuje se da idu stazama uz rubove, kako ne bi zalutali u središtu parka kao Kevin u filmu Sam u kući 2.

Jedan dio parka zove se Strawberry Fields, a ime je dobio po evergreenu Beatlesa. U središtu tog dijela nalazi se mozaik na kome piše Imagine, što je ime jedne od najpoznatijih skladbi Johna Lennona koji je ustrijeljen samo pedesetak metara od tog mjesta. Mnogi trkači tuda prolaze, miješajući se s grupama koje dolaze odati počast velikom glazbeniku.

U cijelom parku nalaze se toaleti, otvoreni tijekom cijele godine. Fontane koje se tamo nalaze imaju pitku vodu, no ne rade zimi, pa je poželjno uzeti već pripremljenu bocu s vodom sa sobom. Također, s obzirom na to da se trči na gostujućem terenu, sa sobom valja uzeti osobne dokumente i, dakako, ne trčati pred rudo.

Bojan Mušćet

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top