Magazin Trčanje
TekstoviPlavi trkači s Vrela Bosne

Plavi trkači s Vrela Bosne

Travanj u Sarajevu trkači će pamtiti po snježnim treninzima, prvoj proljetnoj trci od 5K i dobrotvornoj akciji u koju se uključilo preko 70 trkača i još 570 njihovih prijatelja, radnih kolega i rodbine.

Priča počinje na Vrelu Bosne, poznatom sarajevskom izletištu i prelijepom parku koji je sarajevskim trkačima i trkačicama omiljena destinacija za obavljanje najdužeg i najtežeg tjednog treninga. Prije četiri godine članovi udruženja Marathon Sarajevo pokrenuli su besplatne grupne treninge koji se sada već tradicionalno održavaju na nedjeljna jutra. Od skromne brojke od pet trkača po treningu na samim početcima, grupa je narasla i na pojedinim treninzima dosegla i do stotinu trkača koji se redovno okupljaju tijekom cijele godine da zajedno trče, druže se, ispraćaju jedni druge na maratone i polumaratone i dijele jedni s drugima strast prema trčanju.

Park Run treninzi na Vrelu Bosne su vremenom postali i prilika za različite dobrotvorne inicijative i projekte koje su nailazile na veliki odziv kod trkača. Promoviralo se darivanje krvi, prikupljala sredstva za poplavljena područja, donosili novogodišnji paketi za djecu bez roditelja, pomagalo se da djeca oboljela od raka mogu imati stalnu podršku svojih roditelja kroz boravak u roditeljskoj kući, a prvi nedjeljni trening u travnju vesela sarajevska ekipa obojila je u plavo i obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Pod motom Trčim za nekoga s autizmom trening je okupio 110 trkača koji su u znak podrške istrčali svoje nedjeljne kilometre u plavim majicama. Inicijativa za okupljanje plavih trkača je došla od Udruženja EDUS – Edukacija za sve koja radi s djecom u autističnom spektru kroz programe rane intervencije, predškolski i školski program. Iako su po svojim rezultatima jedna od najpoznatijih organizacija u regiji, EDUS je trebao podršku kako bi dalje nastavio uspješno raditi s djecom starom od 16 mjeseci do 14 godina.

Trkači u plavom nisu bili samo „the usual suspects“ koji redovno trče nedjeljom na Vrelu Bosne, nego i obitelji djece s autizmom, njihovi prijatelji i brojni građani koji su željeli dati svoju podršku trčeći na taj dan. Podrška i solidarnost kojima su trkači ispunili drugoaprilsko jutro, bili su poticaj da se podrška nastavi na Deksalgin Spring Runu koji je održan krajem travnja.

Naime, čak 75 trkača je odlučilo prodavati svoje kilometre, metre, a naposljetku i korake. Prijatelji, rodbina, kolege na poslu podržavali su svoje trkače i pomogli edukaciju i rad s djecom u autističnom spektru. Neki su prodajom 5 kilometara prikupili 1.300 KM kako bi pomogli rad EDUS-a i djecu s autizmom, a na posljetku je akcija rezultirala sa 16.000 KM kojih je prikupilo 75 Plavih trkača. Ono što je vrlo vrijedno spomenuti je da su Plavi trkači uključili 576 ljudi u Sarajevu u ovaj plemeniti pothvat.

Deksalgin Spring Run 5K je trčao maksimalni broj od 450 trkača, a bio je obojen koracima plavih trkača od kojih su mnogi prvi put istrčali ovu dužinu. Središtem Sarajeva defilirali su transparenti podrške za sve s autizmom, a trčanje nam je još jednom pokazalo kako je odličan alat za pokretanje i povezivanje zajednice, upravo na mjestima gdje je linija najtanja i gdje potrebno da pridržimo jedni druge, baš kao na 19., 39. ili tko zna kojem kilometru na kojem nas čeka taj famozni zid. Ovo je priča o jednom koji smo zajedno preskočili i ohrabrili se za savladavanje sljedeće prepreke na stazi.

Proljetnu peticu u aprilu, naslijedila je prva noćna desetka u svibnju. Trka Merkur Run 4 Lifestile je okupila 700 trkača koji su zadovoljno protrčali centrom Sarajeva, a ako se pitate gdje trčati jesenji polumaraton, Sarajevo polumaraton, 17. rujna je nezaobilazna utrka. Nestrpljivo čekamo ponude novih kilometara i jedva čekamo da vidimo na koji način će trkači još jednom pokazati da su tu jedni za druge, na stazi i izvan nje. U međuvremenu plavi trkači, obojeni katkad i u neke druge vedre boje, čekaju na Vrelu Bosne na jednom od šarenih nedjeljnih treninga.

Selma Mameledžija

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top