Magazin Trčanje
UtrkeTri Hrvatice istrčale zajedno 630 kilometara u 24 sata

Tri Hrvatice istrčale zajedno 630 kilometara u 24 sata

U Francuskom gradu Albi sredinom listopada održano je Europsko prvenstvo u ultra maratonu, utrci koja se neprekidno trči 24 sata, a pobjednici su oni trkači koji u tom vremenu ostvare najveću kilometražu. Nesumnjivo jedna od najtežih atletskih disciplina startala je u subotu točno u 10 sati, a u nedjelju u isto vrijeme saznali smo ne samo pobjednike, nego i rezultate tri hrvatske ultra maratonke koje su se hrabro upustile u nevjerojatnu trkačku pustolovinu.

Pobjednica je bila nesalomljiva Šveđanka Maria Jansson koja je u tih 24 sata pretrčala 249,923 kilometra, dok je u muškoj konkurenciji najdulju trasu ostvario Dan Lawson iz Velike Britanije s ukupno 260,983 kilometra. No važnije od pobjedničkih duljina, barem nama, su ostvarenja Veronike Jurišić, Antonije Orlić i Paule Vrdoljak, kojima su tijekom utrke na raspolaganju bili Dragan Janković i Pavao Vlahek. Veronika je istrčala fantastičnih 223,379 kilometra, Antonija je stigla do 209,001 kilometara, a Paola do 204,577. Ukupno, tri Hrvatice istrčale su zajedno više od 630 kilometara!

‘Ovo mi je bila treća utrka na 24 sata i najbolja dosad kad su u pitanju kilometri koje sam pretrčala. Bilo je zaista fantastično, planirala sam dosegnuti 200 kilometara, no na kraju sam stigla do 209, što je za 24 kilometra bolje od mog prethodnog najboljeg rezultata’, kazala nam je Antonija Orlić sat vremena nakon završetka utrke i dodala pomalo u šali: ‘Na utrci od 24 sata uvijek postoje krize, no ja se izgalamim na trenere i odmah mi je lakše. Što se mene tiče, ja sam tako rješavala probleme, a kako je bilo njima, mogu samo zamisliti’.

Pauli Vrdoljak to je bila prva takva utrka, a otegotna okolnost joj je bila ozljeda noge koju je tek većim dijelom zaliječila neposredno uoči odlaska u Francusku.

‘Živa sam na pola, ona druga polovica mene već spava. Ovo je bila moja prva utrka na 24 sata i nisam znala što očekivati. Zato sam baš oduševljena i zaista mi nije žao što sam se okušala na jednom takvom ultra maratonu. Tijekom cijele trke sam bila suzdržana i pokušavala se držati plana i programa koji smo dogovorili, a to je da na svaki sat trčanja ubacim koju minutu hodanja. I tako sam prebacila kilometražu preko 200 kilometara, što ni u najluđim snovima nisam očekivala niti vjerovala. Nisam imala krize, no jako sam iscrpljena. Sad mi treba barem dva tjedna mira i odmora’, kazala nam je Paula.

Veronika Jurišić imala je nakon istrčanih 223 kilometra obavezu doping kontrole, a nakon što je i to odradila nije štedjela na riječima.

‘Kod utrka na 24 sata zaista nikad ne znaš što te čeka, no ovaj put sam se osjećala posebno dobro prije same trke i baš uživala u mirnom gradiću na rijeci Tarn. Iz naših prijašnjih iskustava s ultrama od 24 sata puno smo toga naučili, tako da smo ovaj put bili dobro uigrani i prošli kroz cijelu trku da niti jedna od nas nije došla u neku ozbiljniju krizu. Cijelu trku sam bila sigurna da ću uhvatiti magičnu granicu od tih 220 kilometara i postaviti novi hrvatski rekord. Neobično, ali kriza me ovaj put uhvatila tek na samom kraju, ali tad je već rekord bio siguran. Sve u svemu jedan nezaboravan dan’.

Neven Miladin

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top