Magazin Trčanje
UtrkeNeka Nasip opet bude najveselije mjesto u gradu

Neka Nasip opet bude najveselije mjesto u gradu

Pet mjeseci, koji dan više ili manje, dijeli nas od starta sedmog izdanja Zagrebačkog proljetnog cenera. Ujutro 16. ožujka zagrebački Savski nasip ponovno će živnuti, čut će se dječja cika, navijanje mama, tata, baka i djedova, frendovi će bodriti više od 600 trkača na 5 i 10 kilometara, a vrijedni i glasni voditeljski duo ponovno će imati priliku dokazati zašto su među najboljima u svom fahu. Ukratko, te subote od 9 do 14 sati na Nasipu će biti tradicionalno veselo.

No, što su organizatori pripremili za proljetni cener 2024.? Prvenstveno odličan startni paket koji će i naredne godine uključivati ruksak i buff, bit će tu držač startnog broja i silikonska narukvica, pa novi broj magazina Trčanja i Vodiča 50 najvećih utrka u Hrvatskoj i regiji te par ‘sitnica’ partnera i sponzora utrke. Dakako, startni broj i finišersku medalju ni ne treba posebno naglašavati, oni se podrazumijevaju.

Tri kategorije klinaca

Proljetni medo koji od prvog izdanja utrke, održanog sad već pomalo davne 2018. godine, i dalje ostaje dominantna figura cijele utrke. Ovo će mu biti sedmo pojavljivanje, pa će i njegov outfit biti prilagođen svima nam dobro znanom broju 007. Medo u stilu Jamesa Bonda krasit će medalju i dri fit majicu koju će zainteresirani moći dodatno kupiti tijekom prijave.

Prošlog proljeća svjedočili smo nevjerojatnom pljusku koji je u Zagrebu trajao do 8 sati pa su dječje utrke morale biti premještene s Nasipa na mini šetnicu ispred Boćarskog doma. Valjda će 2024. biti više sreće s vremenskim prilikama, pa će klinci moći istrčati svoje staze kako su i predviđene. Tradicionalno, bit će tri dječje kategorije; godišta od 2013. do 2016 trčat će najdulju stazu (150-200 metara), godišta od 2017. do 2020. imat će stazu dugu 100-tinjak metara, a oni najmanje, rođeni 2021. i kasnije odradit će na svojim još pomalo nesigurnim nožicama (možda i uz pomoć mame ili tate) 80 metara staze.

Radi sigurnosti malih natjecatelja duž njihove staze bit će postavljene ograde i tako će trkači biti potpuno zaštićeni od ulaska odraslih ili druge djece, pa će pristup stazi biti moguć isključivo na startnoj poziciji (na okretu i na stazi bit će nekoliko redara). Nakon prolaska ciljem djeca će dobiti svoje medalje, a čekat će ih i okrjepa primjenjiva njihovoj dobi.

Prijave su otvorene na Proljetni.RUN

Odrasla ekipa koja će trčati 5 i 10 kilometara startat će s istog mjesta kao i djeca, no kretat će se u suprotnom smjeru. Proljetni cener se uvijek trči u smjeru zapada, tj. prema Hendrixovom mostu, prelazi preko Pješačkog mosta, zatim skreće na južnu stranu Nasipa, a onda  ponovno vraća na sjevernu stranu preko Mosta Slobode. Jedan krug odnosi se na stazu od 5 kilometara, a dva kruga za duplo dulju dionicu.

Od ove godine na Proljetnom ceneru sudjelovat će i 100-tinjak nordijskih hodača. Oni će ‘prošetati’ jedan krug na Nasipu (dakle, 5 kilometara), a krenut će prvi, točno u 11 sati. Deset minuta kasnije startat će ekipa na 5 kilometara, a u 11:15 trkači na 10 kilometara (kompletan raspis objavljen je na web stranici utrke, te na portalu utrke.com koja će mjeriti vrijeme).

Prijave za utrku su otvorene na web stranici Proljetnog cenera, maksimalan broj sudionika je 600 trkača, plus 100 nordijskih hodača, a djeca će biti limitirana na 150 sudionika.

Neven Miladin

Medo u stilu tajnog agenta 007

Ljubitelji filmova odmah su broj 007 povezali s najpoznatijom svjetskom filmskom franšizom, nizu filmova o Jamesu Bondu. Kako će Proljetni cener 2024. biti sedmi po redu koji organiziraju magazin Trčanje i Omega škola trčanja, tako nam se činilo prigodnim da Medo, maskota utrke od njezinog prvog izdanja, obuče crno odijelo, priveže leptir mašnu i barem na trenutak odigra ulogu tajnog agenta.

Kako u Hrvatskoj još uvijek nema proizvođača medalja čija bi kvaliteta oblikovanja i dorade bila na dovoljno visokoj razini, tako će medalju i ove godine izraditi već iskušani majstori iz jedne poljske tvornice.

Voditeljski duo

Već nekoliko godina Proljetni cener vode dvojica vrhunskih majstora svog zanata. Kristijan Šivak je jako dobro poznat trkačkoj zajednici, ne samo zato što je svojedobno bio odličan trkač, nego i zato što je bez ikakve sumnje naš najbolji voditelj na rekreativnim utrkama. Njegov stil vođenja i komentiranja utrke, koji katkad klizne i prema ciničnom, redovito izaziva smijeh i nudi super zabavu.

Tomislav Ćurković je na Proljetnom ceneru posljednje tri godine i primarno je zadužen za vođenje Dječjih utrka i nagradnjače na kraju utrke. Zašto baš on? Pa jednostavno zato što je njegov pristup djeci nevjerojatno nježan i poticajan, a i on je kao osoba vrlo strpljiv i dobrohotan. Nije slučajno dio legendarne družine Crvenih nosova čiji su glavni rekviziti svake klaunovske vizite su humor, igra i emocija.

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top