Magazin Trčanje
UtrkeZavršena treća ekološko-trkačka avantura između mora i jezera

Završena treća ekološko-trkačka avantura između mora i jezera

Nakon dvogodišnje pauze utrka dm eko Pakoštane trail vratila se na trail trkačku scenu na najljepši mogući način. Zanimljive, atraktivne i izazovne staze, srdačna i velikodušna gostoljubivost i domaćina, izdašni startni paketi i vrijeme znatno ljepše od zloguke prognoze, oduševile su 150 sudionika pakoštanske slatko-slane trkačke avanture.

Jedinstven položaj Pakoštana, na uskoj prevlaci između mora i Vranskog jezera, omogućava poseban trkački doživljaj sudionicima dm eko Pakoštane traila. Trkačice i trkače ne ostavlja bez daha samo krševiti greben Čelinke, već i zadivljujući pogledi na smaragdno zelenilo najvećeg hrvatskog prirodnog jezera s jedne, i tamnog morskog plavetnila s druge strane.

I ove godine organizator, turistička zajednica Općine Pakoštane, trkačima je ponudila dva trkačka trail doživljaja: kratku, Slatku stazu od 7,5 km i nešto dužu, Slanu od 17 km.

Na Slatkoj su stazi najbrži bili domaći trkači, članovi AK Pakoštane, Ante Bakija (38’50) u muškoj i Laura Barešić u ženskoj konkurenciji (49’40).

Slanu, 17 km dugu stazu najbrže je pretrčao njihov klupski kolega, Ante Špaleta, s odličnim rezultatom od 1h17’13, dok je najbrža trkačica bila Šibenčanka Radmila Maksimović s vremenom 1h36’49.

Tradicionalno najslađa utrka na programu je dm Mali trk. Tridesetak djevojčica i dječaka predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, bezrezervno i bez ikakve kalkulacije daju sve od sebe trčeći jedan krug oko stare pakoštanske gradske jezgre Bužaka. Da bi im svima nastup ostao u slatkoj uspomeni, a ne gorkim, slanim suzama, svi sudionici dm Malog trka na cilju dobivaju zasluženi poklon paket.

Šušur, smijeh, zadovoljno mljackanje ukusnih lokalnih specijaliteta i prepričavanje doživljaja sa staze, potrajali su na pakoštanskoj subotnjoj ‘špici’ još dugo nakon što su posljednji finišeri prošli ciljnu ravninu. O opuštenoj atmosferi i srdačnosti domaćina i organizatora dm eko Pakoštane traila već se uvelike priča na trkačkoj sceni.

‘Našom utrkom želimo sudionicima pokazati barem dio ljepota i znamenitosti koje naša Općina nudi zaljubljenicima u prirodu i aktivnosti u prirodi, ali i našu tradicionalnu gostoljubivost. Pakoštanska slatko-slana avantura se ne odnosi samo na jezero i more već i na slatko-slane okuse naših domaćih delicija kojima obilato častimo naše goste-trkače’, s ponosom govori direktorica TZO Pakoštane, Danijela Vulin.

Naziv ‘eko’ u utrci nije tek obična fraza. Već od prvog izdanja iz utrke se nastoji izbaciti jednokratna plastika, trake za označavanje su od biorazgradivog materijala, a prvi puta su ove godine sudionici mogli izabrati i opciju plogging – trčanje uz sakupljanje smeća. Gotovo trećina trkačica i trkača sa starta je krenula opremljena rukavicama i vrećama za smeće. I nisu se vratili praznih ruku. Uz staze su vrijeme utrke ploggeri uspjeli sakupiti gotovo kubik smeća. Vreće za smeće, rukavice, kao i izdašne startne pakete i nagrade najboljima, osigurao je već tradicionalni partner i pokrovitelj utrke, tvrtka dm.

‘Već treću godinu dm prati utrku u Pakoštanima jer smo u njoj prepoznali sve kvalitete koje i dm promiče: brigu o zdravlju, svijest o okolišu kao i podršku našim najmlađim sudionicima u dm malom trku’, istaknula je Sandra Boko Šimleša iz marketinga dm-a, koja je s nekoliko kolegica sudjelovala na 7,5 kilometarskoj Slatkoj utrci.

I tako, čišći nego ikad, dm eko Pakoštane trail očekuje i  poziva sve koji i dogodine žele uživati u doživljaju Slatko-slane avanture.

Slatka staza (7,5 km):

Trkači Trkačice
1. Ante Bakija 38’50 1. Laura Barešić 49’40
2. Antonijo Erceg 39’24 2. Maja Prahin Hotko 52’53
3. Marko Lukačić 43’26 3. Antonija Grdiša 53’56

 

Slana staza (17 km):

Trkači Trkačice
1. Ante 5Špaleta 1h17’14 1. Radmila Maksimović 1h’36’49
2. Josip Bugarija 1h17’27 2. Marija Kurta 1h38’10
3. Mateo Ledinski 1h24’56 3. Lucija Križanac Mihaljević 1h42’24

 

 

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top