Magazin Trčanje
UtrkePakoštane trail: Protrčimo vikend zajedno!

Pakoštane trail: Protrčimo vikend zajedno!

Iz silne ponude brojnih trail, treking i trkačkih utrka, Pakoštane trail vjerojatno neće biti vaš prvi odabir. Možda niste niti razmišljali doći na utrku u to turističko mjestašce stiješnjeno na uskoj prevlaci između Vranskog jezera i Murterskog mora. Srećom, tu smo mi da vas razuvjerimo i na vrijeme skrenemo pozornost na utrku koja bi mogla biti najugodnije iznenađenje trail sezone.

Pakoštane trail je dio Coastal & Mountain Trails lige, a prošle je godine doživio svoje prvo izdanje. Kišovito vrijeme i hladna bura odvratili su pozornost sudionika od kraja po kojem se trčalo i u prvi plan istaknuli toplu dobrodošlicu i izniman trud domaćina i organizatora da se svi osjećaju ugodno i zbrinuto. I zaista, volonteri na prijavama, stazi i okrjepama su bili ljubazni i nasmiješeni, startni paketi nesebično bogati, a topli obrok za sudionike nakon utrke izdašan i ukusan, poslužen u ugodnoj i veseloj trkaćoj atmosferi.

Ne treba sumnjati da će takva dobrodošlica i domaćinska atmosfera dočekati sve i ove godine. No, osnovni motiv dolaska na utrku je staza. Ljepota pakoštanskog traila je, baš kao u bajci o Pepeljugi ili Ružnom pačetu, na prvi pogled skrivena, ali kada se otkrije, neodoljiva je. I možete je pronaći u svemu: povijesti, kulturi, prirodi i, ako ste trkač, na stazi.

I u svom drugom izdanju Pakoštane trail sastojat će se od dvije utrke: Slatke od 10 kilometara i one duže, Slane od 24 kilometra.

Kraća će utrka biti značajno drugačija od prošlogodišnje. Pratit će trasu duže utrke, uz more i kroz maslinike po takozvanom „balkonu“ Pakoštana, pravom zemljanom, točnije flišnom bedemu,  do slikovitog ribarskog mjestašca Draga. Zatim se penje do najvišeg djela staze na vidikovcu Čelinka, sa spektakularnim pogledom na Vransko jezero s jedne, te more i otoke s druge strane. Novotrasirana grebenska staza koja spaja vrh Čelinke s njenim zapadnim obroncima je najatraktivniji i tehnički najzahtjevniji dio utrke. Ostali dijelovi uglavnom su vrlo brzi, blagi i bez uspona, a podloga su dobro utabane zemljane staze, makadam i manjim dijelom asfalt.

Slana, 24 kilometra duga utrka nakon Draga nastavlja uz more do slikovite Dolačke uvale, odakle s morske prelazi na područje Parka prirode Vransko jezero. Kratko prati kamenitu obalu jezera, a zatim se penje na greben Čelinke. Kroz borovu šumu i maslinike vraća se u Pakoštane, odakle se dijelom po asfaltu, dijelom po makadamu trči do Crvene uvale. Do cilja se trči uz more, pri čemu se u prvom dijelu mora biti oprezniji zbog uske staze kroz škrape dok se drugi dio trči kroz poznati ‘robinzonski’ resort Pine beacha i pakoštansku obalu.

Limit za Slatku utrku je 2,5 sata, a za Slanu četiri sata, što je dovoljno da se i trkački početnici, amateri i rekreativci bez straha mogu odlučiti za ovu lijepu trkačku pustolovinu.

Ni u kom slučaju ne smije se zaboraviti niti ona najslađa, dječja utrka, koja će najuzbuđenije i najsrčanije trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre.

Daniel Lacko
Boris Kačan

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top