Magazin Trčanje
UtrkePakoštane Trail: Slatko slana avantura čišća nego ikad

Pakoštane Trail: Slatko slana avantura čišća nego ikad

Nakon dvogodišnje pauze vraća se jedinstvena trail utrka koja se trči uz obale mora i jezera

Dalmatinsko mjesto Pakoštane, smješteno na tankoj prevlaci između mora i Vranskog jezera, 9. travnja ponovno će biti ponosni domaćin dm eko Pakoštane traila. Treće izdanje utrke koje se iz mnoštva hrvatskih trailova izdvojila po iznimnom gostoprimstvu domaćina i jedinstvenoj stazi koja povezuje jezero i more i ove godine bit će izrazito ekološki obojena. Uz već tradicionalno nastojanje da bude utrka bez plastike, prvi puta će na dm Pakoštane trailu trkači moći izabrati plogging opciju i tako izravno doprinijeti čišćem okolišu.

Plogging je kombinacija trčanja i sakupljanja smeća, a koja među ekološki osviještenim rekreativcima i sportašima diljem svijeta postaje sve popularnija disciplina. Plogging je utemeljio šveđanin Erik Ahlström, a naziv dolazi iz kombinacije švedske riječi ‘plokka upp’ – sakupljati i univerzalnog pojma ‘jogging’ – trčati. Partner Pakoštane traila, tvrtka dm, osigurat će dovoljnu količinu biorazgradivih vreća za smeće i rukavica za sve koji se priključe ‘lovu na otpad’, a sav će prikupljeni ‘plijen’ zbrinuti lokalna komunalna tvrtka. Tako će zahvaljujući ploggerima staze dm eko Pakoštane traila na kraju biti čišće i urednije nego li su bile prije.

I ove godine na dm eko Pakoštane trailu trčat će se u dvije dužinske kategorije. Obje staze, kraća Slatka od 7,5 km i duža, Slana od 17 km, prolaze najljepšim dijelovima pakoštanskoga kraja nudeći pravu raznolikost trkačkog iskustva: od utabanih zemljanih staza, obalnih škrapastih stazica, mekih šumskih puteva do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Staze su idealne za klasične trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, ali i za trail trkače koji (napokon) žele uživati na brzoj i uglavnom trčljivoj stazi.

Trasa utrke velikim dijelom koristi mrežu pješačkih staza, uređenih i označenih u sklopu projekta Slatko-slana avantura, koji povezuje vrhunske prirodne i kulturne atrakcije u jedinstvenu pustolovnu cjelinu.

Naravno, neizostavni dio programa je i najslađa, dječja utrka – dm Mali trk, koja će najuzbuđenije i najsrčanije trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre.

Gostoljubivi domaćini žele se pobrinuti da Pakoštane trail bude više od utrke: zato za natjecatelje osim Slatko-slane avanture i Slatko-slane spize, u nedjelju, dan nakon utrke, organiziraju i Slatko-slanu kulturnu turu – posjet otoku Vrgadi, neotkrivenom biseru pakoštanskog arhipelaga. Domaćin svim zainteresiranim izletnicima bit će članovi udruge Skuti materini iz Vrgade.

Start obje utrke je u samom središtu Pakoštana u subotu, 09. travnja u 10 sati, a prijaviti se može preko stotinka.hr portala. Start dječjeg dm Malog trka je u 10:20, a prijave se primaju od 8 sati do starta utrke na licu mjesta. Izlet  brodom na Vrgadu organiziran je u nedjelju, od 9 do 13 sati.

Više informacija potražite na www.pakostanetrail.com

Foto Boris Kačan, Jakov Đinđić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top