Magazin Trčanje
UtrkeLuda vremena za lude utrke

Luda vremena za lude utrke

Luda vremena traže lude utrke, a upravo je Advent Run najluđa među njima. Jedina situacija u kojoj se nećeš ljutiti nabije li ti netko – rogove

Više od 2000 tisuće kostimiranih i sjajno raspoloženih trkača iz 29 zemalja protutnjalo je u sredinom prosinca centrom Zagreba, šireći optimizam i veselje na svakom koraku. Sobovi, vilenjaci, djedovi Mrazovi iliti Božićnjaci, zakonite bake najomiljenijih djedova u prosincu i ostala blagdanska garda, među kojom je bio i zavidan broj četveronožnih, čupavih sudionika, trčala je pet ili deset kilometara, ovisno o kondicijskoj spremi i motivaciji, a potonjeg nije nedostajalo.

Naime, Advent Run je humanitarna utrka i svake godine trči se s ciljem da se nekome pomogne. Ovog prosinca dio sredstava od kotizacija išao je Udruzi Nismo same koja okuplja žene oboljele i liječene od raka, a nastoji im što više olakšati svakodnevicu. Prikupljen novac namijenjen je projektu Nisi sama, ideš s nama, kojim se onkološkim pacijenticama osigurava besplatni taksi prijevoz na kemoterapije. S obzirom na cilj, zaista nije bilo teško trčati.

Najšarenija i najveselija utrka u Hrvatskoj već tradicionalno kreće ispred hotela Westin pa se nastavlja Zelenim valom putevima organizatora i završava gdje je i počela, a onda se pretvara u tulum i nastavlja do kasnih sati. Trkači se razmile po centru grada, okupiraju adventske kućice na trgu i nazdravljaju dok ne padne mrak i ne savlada ih umor.

Poseban je užitak trčati praznim cestama užeg centra metropole koje su inače zagušene automobilima. Umjesto zaglušujuće buke motora i truba na koje ‘sjedaju’ nervozni vozači, ovih nekoliko sati gradom se ori navijanje prolaznika i ljudi koji su izišli u šetnju, glazba iz zvučnika našeg letećeg trenera Lea koji za svaku utrku pomno pripremi playlistu i trkača koji pjevaju, plešu, zabavljaju se. Upravo to i je cilj Advent Runa, osobito u ovoj godini koja je bila sve samo ne uobičajena i u kojoj izazova nije nedostajalo. Uživati, zabaviti se i družiti. Ako smo išta naučili u 2021. i onoj prije nje, vrijednost je druženja, onog pravog neposrednog, u kojem nekog možeš zagrliti, uštipnuti za obraz, potapšati po leđima pa i povući za rep, a ne samo gledati preko ekrana. No, to što je naglasak na zabavi, ne znači da prvi ne zavrjeđuju čestitke! Ipak je to utrka, a ne parada. Na pet kilometara u ženskoj konkurenciji prva je na cilj stigla Lucija Kopić, istrčavši peticu za 18:51, dok je među muškarcima pobjedu odnio Ivan Bulić. Pet kilometara istrčao je za 15:56 minuta. Najbrža među ženama na deset kilometara bila je Mirjana Šimek Bilić, koja je na cilj stigla za 38:54 minute, a od muškaraca desetku je prvi završio Luka Špehar, za 37:25 minuta.

S nadom da u godini koja nam dolazi neće biti otkazivanja utrka i da ćemo maskice konačno okačiti o klin, zaključujem osvrt na najljepši adventski događaj u gradu – festival trčanja, druženja i dobrog raspoloženja.

Marijana Markelić

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top