Magazin Trčanje
VijestiŠto napraviti za opuštanje napetih mišića i tetiva nakon treninga

Što napraviti za opuštanje napetih mišića i tetiva nakon treninga

Bavljenje sportom i umjerena tjelesna aktivnost korisni su za cijelo tijelo! Što ako pretjeramo?

Ljeto je doba kad smo najaktivniji. Lijepo, vruće vrijeme i sunčani dani kao da nas tjeraju van. No, izuzetno je bitno, osim pravilne hidracije, dobro pripremiti organizam na tjelesnu aktivnost.

Najčešći uzrok ozljeda pri intenzivnoj fizičkoj aktivnost je nedovoljna pripremljenost. Kada su izloženi pretjeranom naporu, mišići se nastoje zaštititi stezanjem te ponekad može doći i do malih puknuća vlakana. Zglobovi na traumu ili pretjerani napor reagiraju upalom, a posljedica je povećana otečenost i ukočenost zgloba. Pritom se stežu mišići kako bi zaštitili zglob od daljnjih pretjeranih pokreta. Kod manjih ozljeda, neugoda i otečenost ne javljaju se odmah. Nakon treninga mišić je još zagrijan te sprečava tvarima koje uzrokuju upalu da uđu u optok. No, nakon hlađenja, zglob i okolno tkivo postupno počinju oticati i boljeti. Prilikom sportskih aktivnosti i napora dolazi do pojačanog gubitka magnezija što doprinosi grčenju  i napetosti mišića te padu energije. Nedostatak magnezija u organizmu dokazano smanjuje efikasnost metabolizma, što za posljedicu ima smanjenu izdržljivost. Magnezij regulira cijeli niz metaboličkih procesa važnih za stvaranje energije pa učinkovito doprinosi  smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dva su načina primjene magnezijevog klorida: oralna (prehrambena) i lokalna (transdermalna) primjena.

Kada se nanosi izravno na kožu, magnezijev klorid se trenutačno apsorbira u tkiva te znatno povećava razinu magnezija u organizmu. Budući da magnezij pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka.

Nanošenje na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune ‘zaliha’ magnezija kod sportaša koji su izloženi velikim fizičkim naporima.

Danas postoje kombinirani preparati s magnezijem za transdermalnu primjenu koji se mogu koristiti prije i nakon fizičke i sportske aktivnosti. Ukoliko se koriste nakon aktivnosti ublažavaju oteklinu i bol na ozlijeđenom mjestu, opuštaju napete mišiće i tetive i ublažavaju stres mišića.

Musculpip emulgel je kombinirani preparat gaveza, arnike i magnezij klorida za vanjsku primjenu  koji se može koristiti prije i nakon fizičke ili sportske aktivnosti. Razina magnezija ima tendenciju smanjenja tijekom fizičkih napora stoga se preporuča i preventivno korištenje prije aktivnosti. Nanošenje na kožu pokazalo se kao izvrstan način nadopune ‘zaliha’ magnezija kod  izloženosti velikim fizičkim naporima. Ukoliko se koristi nakon aktivnosti opušta napete mišiće i tetive, ublažava stres mišića.

Pogodan je za njegu umornih i opterećenih mišića, opuštajuću i osvježavajuću masažu, pruža osjećaj ugode, ublažava grčeve mišića, pomaže kod pojave noćnih grčeva, manjih ozljeda, istegnuća, uganuća i otežanog kretanja.

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top