Magazin Trčanje
VijestiIznimna važnost antioksidansa, osobito za sportaše i rekreativce

Iznimna važnost antioksidansa, osobito za sportaše i rekreativce

Bavljenje sportom dovodi do intenzivnog trošenja organizma. Zbog svakodnevnih napora koji su uzrokovani treninzima i/ili natjecanjima preporučuje se, kao preventiva, ali i podrška organizmu, uzimanje antioksidansa u svakodnevnoj prehrani.

Sastavni dio našeg metabolizma je i stvaranje tzv. slobodnih radikala – tvari sposobnih za samostalno postojanje koje sadrže jedan ili više nesparenih elektrona. Među najštetnijima je superoksid radikal koji svojim djelovanjem izaziva oksidacijska oštećenja stanica i tkiva.
Antioksidansi su pak pozitivci u priči, tvari koje štite stanice od spomenutog oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Kapacitet stvaranja antioksidansa uvjetovan je genetski i spolom, životnom dobi, navikama… Kad smo kod navika – iznimno bitne su one prehrambene, jer mnoge tvari iz voća, povrća i žitarica neutraliziraju slobodne radikale.

Bitka antioksidansa sa slobodnim radikalima vodi se na tri načina… snižavanjem energije slobodnih radikala, zaustavljanjem njihovog nastajanja te stopiranjem lančane reakcije oksidacije. Čak i onima koji ne vole pretjerano kemiju i biologiju, jasna je njihova važnost za ljudski organizam, a osobito za organizam trkača ili nekog drugog sportaša.

U Farmakolovom Kardiopipu Q10, inspirirani spoznajama kojih smo vam već dio naveli u ovom članku, spojili smo 3 udarna sastojka – koenzim Q10, flavonoide iz propolisa i vitamin B1. Prvi sjajno regulira energetske procese, flavonoidi su snažan antioksidans, a vitamin B1 sudjeluje u sintezi proteina. Udružili smo ih u zadaći da probude elektranu u vama!

Preciznije, naš Kardiopip Q10 u vašem će organizmu obaviti sljedeće: vrhunski je aktivator stanične energije, osvjedočeni zaštitnik srca i krvnih žila, među najtraženijima je jer odlično smanjuje umor i stres, pruža energetsku podršku pri bavljenju sportom i svim manje ili više intenzivnim aktivnostima, prirodno usporava proces starenja i ono, što sve dame dobro znaju kad se spomene Q10 – smanjuje bore i vraća koži elastičnost! Znači – čuva srce, daje energiju, smanjuje stres i literarno rečeno – briše godine!

Nakon ovih top prednosti, evo i opširnije o svakom spomenutom sastojku:

Koenzim Q10 regulator je opskrbe energijom naših stanica, a time i cijelog organizma. Sve naše stanice sadrže Q10, koji je esencijalan za biokemijske i biološke procese te održavanje zdravlja, no problem je što njegova sinteza u organizmu nakon dvadesete godine života počinje slabjeti. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja, uzrokuje slabljenje srčanog mišića, hipertenziju i mnoge druge bolesti.

Koenzim Q10 strukturno je vrlo sličan vitaminu E, ali mu je antioksidativno djelovanje jače. Inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat, gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane. Uzeli smo u obzir te male elektrane, te uz koenzim Q10 i ostale odlične sastojke za stvaranje energije, krenuli buditi velike elektrane u vama.

Flavonoidi su spojevi s bioaktivnim djelovanjem. Najpoznatiji su po antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. U dosadašnjim istraživanjima povezanosti flavonoida i potencijalnog učinka na zdravlje, uočen je pozitivni učinak kod kardiovaskularnih, metaboličkih i neurodegenerativnih bolesti s obzirom na njihovu protuoksidacijsku, protukancerogenu, protualergijsku i protuupalnu aktivnost. Osobito bitna za trkače i ostale sportaše uloga je flavonoida kao funkcionalne hrane zbog jedinstvenih zahtjeva u psihofizičkom smislu. Učinci flavonoida pomažu u različitim fiziološkim stanjima za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti. Svakako treba istaknuti značajnu ulogu u zaštiti i oporavku mišića i kostiju, smanjenju postotka tjelesne masti, prevenciji metaboličkih bolesti i održavanju mentalnog zdravlja sportaša i rekreativaca.

Vitamin B1 (tiamin) također je jedna od ključnih tvari za sportaše i sve koji intenzivno treniraju. Izravan je sudionik u sintezi proteina iz hrane koji su nužni za normalan rast mišićnog tkiva. Sportaši koji žele izgraditi mišiće moraju jesti proteinske namirnice i kontrolirati količinu vitamina B1 koju unose u tijelo zajedno s hranom. Manjak tiamina remeti proces transporta kisika do mišićnog tkiva što posljedično dovodi do smanjenja snage i izdržljivosti. Kako bi izbjegli potencijalne štetne učinke, sportaši moraju voditi brigu o dodatnom unosu tiamina.

Evo i dodatnih razloga zbog kojih je to iznimno važno, funkcija koje tiamin obavlja u ljudskom organizmu:

 • izravno je uključen u metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti;
 • sudjeluje u sintezi energije potrebne za provedbu unutarstaničnih procesa;
 • potiče prijelaz ugljikohidrata u glukozu što je tijelu potrebno za snažnu aktivnost;
 • promiče razgradnju ugljikohidrata i masti koje dolaze s hranom;
 • pomaže u stvaranju funkcionalnih krvnih stanica;
 • doprinosi punom rastu i razvoju sustava i organa;
 • odgovoran je za normalno funkcioniranje probave;
 • normalizira rad srca;
 • štiti živčani sustav od faktora stresa;
 • povećava zaštitne funkcije tijela;
 • pozitivno djeluje na središnji živčani sustav (nedostatak ovog spoja dovodi do negativnih posljedica po kognitivne sposobnosti).

Probudite elektranu u sebi, pobrinite se za svoje srce, mišiće i energiju – s Kardiopipom Q10! Ukoliko ga naručite u Farmakolovom web shopu www.farmakol.hr, besplatno ćemo vam ga dostaviti bilo gdje u Hrvatskoj!

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top