Magazin Trčanje
VijestiZašto su važni antioksidansi u prehrani sportaša – koenzim Q10, flavonoidi i vitamin B1

Zašto su važni antioksidansi u prehrani sportaša – koenzim Q10, flavonoidi i vitamin B1

Svako bavljenje sportom dovodi do intenzivnog trošenja organizma. Zbog svakodnevnih napora uzrokovanih treninzima ili natjecanjima preporuča se, kao preventiva, uzimati antioksidanse u svakodnevnoj prehrani.

Sastavni dio našeg metabolizma je i tvorba tzv. slobodnih radikala. To je zajednički naziv za bilo koju tvar sposobnu za samostalno postojanje, ali koja sadrži jedan ili više nesparenih elektrona. Jedan od najštetnijih je superoksid radikal (O2-) koji svojim djelovanjem izaziva oksidacijska oštećenja stanica i tkiva.

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Oni mogu biti enzimske ili neenzimske prirode. Kapacitet njihova stvaranja je uvjetovan genetski i spolom, životnom dobi, navikama, a osobito prehrambenim navikama jer mnoge tvari iz voća, povrća i žitarica neutraliziraju slobodne radikale.

Antioksidansi djeluju na tri različita načina:

 • snižavaju energiju slobodnih radikala
 • zaustavljaju njihovo nastajanje
 • zaustavljaju lančanu reakciju oksidacije

KOENZIM Q10

Koenzim Q10 (CoQ10, ubikinon) regulira opskrbu energijom naših stanica, a time i cijelog tijela. Sve naše stanice sadrže Q10, koji je esencijalan za biokemijske i biološke procese te održavanje zdravlja. Njegov manjak dovodi do poremećaja energetske ravnoteže i različitih funkcionalnih poremećaja. Ovi se poremećaji javljaju već pri sniženju koncentracije koenzima Q10 za 25%. Manjak koenzima Q10 dovodi do slabljenja srčanog mišića, hipertenzije i mnogih drugih bolesti. Postoji deset vrsta koenzima Q, ali samo je Q10 prisutan u ljudskom tijelu.

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima. Strukturno je vrlo sličan vitaminu E, ali mu je antioksidativno djelovanje jače. Djeluje kao katalizator koji ubrzava i usmjerava neke biokemijske procese. Kao što je već spomenuto, koenzim Q10 regulira energetske procese. On inicira procese stvaranja energije u mitohondrijima, našim malim elektranama, u kojima se adenozin trifosfat (ATP), gorivo za naše tijelo, stvara iz hrane.

FLAVONOIDI

Flavonoidi su sekundarni metaboliti biljaka s bioaktivnim djelovanjem. Njihova široka dostupnost i specifični fiziološki učinci prezentiraju ih kao jedinstvene prehrambene spojeve. Najpoznatiji su po svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima na organizam. Dodatno, u dosadašnjim istraživanjima povezanosti flavonoida i potencijalnog učinka na zdravlje uočen je pozitivni učinak kod kardiovaskularnih, metaboličkih i neurodegenerativnih bolesti s obzirom na njihovu protuoksidacijsku, protukancerogenu, protualergijsku i protuupalnu aktivnost. Posebno se može promatrati njihova uloga funkcionalne hrane kod sportaša i rekreativaca zbog jedinstvenih zahtjeva u psihofizičkom smislu. Učinci flavonoida pomažu u različitim fiziološkim stanjima koja slijede za vrijeme i nakon tjelesne aktivnosti. Pokazane su značajne uloge u zaštiti i oporavku mišića i kostiju, smanjenju postotka tjelesne masti, prevenciji metaboličkih bolesti i održavanju mentalnog zdravlja sportaša i rekreativaca.

VITAMIN B1 (Tiamin)

Tiamin je jedna od ključnih tvari za sportaše i sve koji intenzivno treniraju. Ovaj vitamin je izravan sudionik u sintezi proteina iz hrane, a bez proteina normalan rast mišićnog tkiva je nemoguć. Sportaši koji žele izgraditi svoje mišiće moraju jesti proteinske namirnice i kontrolirati količinu vitamina B1 koju unose u tijelo hranom. Manjak tiamina dovodi do poremećaja u procesu transporta kisika do mišićnog tkiva. To pak dovodi do smanjenja snage i izdržljivosti, što negativno utječe na fizičku snagu.

Tiamin obavlja sljedeće funkcije u ljudskom tijelu:

 • izravno je uključen u metabolizam ugljikohidrata, proteina, masti;
 • sudjeluje u sintezi ATP – energije potrebne za provedbu unutarstaničnih procesa;
 • potiče prijelaz ugljikohidrata u glukozu, što je tijelu potrebno za snažnu aktivnost;
 • promiče razgradnju ugljikohidrata i masti koje dolaze s hranom;
 • pomaže u stvaranju funkcionalnih krvnih stanica;
 • doprinosi punom rastu i razvoju sustava i organa;
 • odgovoran za normalno funkcioniranje probave;
 • normalizira rad srca;
 • štiti živčani sustav od faktora stresa, jer sudjeluje u stvaranju živčanih završetaka mijelinske ovojnice, koji štite stanice od uništenja;
 • povećava zaštitne funkcije tijela;
 • pozitivno djeluje na živčani središnji sustav, a nedostatak ovog spoja dovodi do negativnih posljedica po kognitivne sposobnosti;

Kardiopip kapsule su kombinacija prirodnih antioksidansa  koenzima Q10 i  propolisa standardiziranog na minimalno 75mg ukupnih flavonoida te vitamina B1. Kardiopip kapsule imaju kardioprotektivni učinak, jačaju krvožilni sustav, preveniraju agregaciju trombocita i nastanak ugrušaka i mikrougrušaka, sudjeluju u očuvanju snage srčanog mišića i normalne funkcije srca. Ublažavaju simptome stresa i umora, daju energiju i povećavaju aerobnu snagu.

Petra Galović

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top