Magazin Trčanje
UtrkeLjetni proljetni na plus 35

Ljetni proljetni na plus 35

Godina koja dan po dan ipak prolazi neće ostati memorirana u našim trkačkim kalendarima kao jedna od onih neponovljivo dobrih. Trkačko proljeće kao da i nismo imali. Splitski polumaraton održan je u kalendarskoj zimi, ali po proljetnom vremenu, Holjevka će ostati zapisana kao posljednja utrka prije zatvaranja pola svijeta radi pandemije korona virusa, a naš Zagrebački proljetni cener kao jedina utrka u Hrvatskoj koja je nudila nadu u održavanje do zadnjeg časa. Preporuka policije da se Proljetni cener ipak ne održi stigla je 24 sata prije starta utrke.

Razočaranje je bilo veliko. Vjerujte, nisu samo trkači bili tužni, bili smo i mi organizatori jer smo pripremili puno zabavnih sadržaja, pogotovo za djecu, no zdravlje i sigurnost ipak su važniji od utrke. Sigurni smo da će se svi složiti s tom tvrdnjom.

Nekoliko mjeseci kasnije, točnije 105 dana nakon originalnog termina, Zagrebački proljetni cener ipak je održan i to uz dosta prilagodbe i promjena. Dezinficijansi, razdvojen start utrka na 5 i 10 kilometara, okrijepa isključivo u zatvorenoj, originalnoj ambalaži,  izostanak slatkih iznenađenja za djecu samo su dio onoga što se događalo na utrci koja ima prefiks proljetni, a održana je ne samo po kalendarskom ljetu, nego i po vremenu koje je specifično samo za ljetno vrijeme.

Trebalo je hrabro otrčati krug ili dva po Nasipu na 30 i nešto stupnjeva Celzijusa, pa ne čudi da je manji dio onih koji su namjeravali odraditi dulju stazu ipak na kraju skratio i u cilj utrčao nakon samo 5.000 pretrčanih metara. Srećom, nikoga nije „ulovila“ sunčanica, tek je jedan mladi trkač osjećao slabost, no vrlo brzo su ga u normalu dovele dvije liječnice, polaznice Omega škole trčanja. Puno vode, malo šećera i začas se i junioru i njegovom ocu na lice navukao osmjeh. Tako se to radi, trkači pomažu trkačima, zato je naša mala zajednica tako kompaktna, zato volimo trčati s potpunim strancima. Znamo da ako nam se slučajno nešto dogodi, da nas nitko neće preskočiti i nastaviti utrku, nego će pomoći koliko god može.

Jedna od ovogodišnjih novosti bile su utrke za djecu. Želeći razdvojiti najmanje od najstarijih otvorili smo tri kategorije klinaca i to se pokazalo kao pun pogodak. Najstariji su jurili poput Formule 1, oni srednji su uživali u pravom malom natjecanju protiv vršnjaka, a najmlađi… dojma smo da su najviše uživali. Neki su trčali s roditeljima, neki su bili odvažniji pa su sami, nesigurnog koraka, odradili svoju dionicu, a neki su i zakasnili pa su imali svoju malu solo utrku. Svima je zajedničko bilo ono najvažnije: osmjeh u cilju. Preslatke medaljice s medekom u srcu dočekale su svakog kikića, na stolu za okrijepu hladna Studena i Vindijini sokovi, a na Expu dva napuhanca za skakutanje.

Već sad znamo da ćemo u pripremi utrke za 2021. najviše raditi na dječjim utrkama. Dakako, to ne znači da ćemo zanemariti organizaciju staza za odrasle, no dječji osmjeh toliko je zarazan da je zaista gušt osmišljavati sadržaj za klince.

U svom trećem izdanju prvi put utrku nije vodio najpoznatiji domaći voditelj utrka, Kristijan Šivak, poznatiji kao Kiki. Problem s odgodom Proljetnog cenera u ožujku rezultirao je velikim brojem utrka u lipnju, pa je tako u tu lipanjsku subotu, kad je održana naša utrka, diljem Hrvatske još bilo pet, šest utrka, među ostalima i jedna koju je trebao voditi naš Kiki. To što je baš ta utrka, a riječ je o Hvarskom polumaratonu, odgođena dan prije starta prema preporuci Civilne zaštite s našeg najsunčanijeg otoka, to je sasvim druga priča. No Kikija je vrlo uspješno zamijenio Tomislav Ćurković, poznat i pod umjetničkim imenom Marko Petar Orešković. Taj uspješni stand up komičar i član fenomenanlnih Crvenih nosova, odlično je odradio vođenje utrke, pogotovo onog dijela s klincima. Toliko se uživio da smo samo čekali da pojuri s njima u utrku.

S obzirom na to da nam je ovogodišnji voditeljski eksperiment uspio nadamo se da ćemo za 2021. uspjeti osigurati i Kikija i Tomislava kao voditeljski duo. Zabave nikad dosta, a njih dvojica definitivno nude nezaboravnu zabavu.

Za kraj slijedi zahvala svima koji su strpljivo čekali dan starta. U ova teška pandemijska vremena svi smo se zaželjeli utrka i trkačkih druženja, no radi sigurnosti i zdravlja itekako smo dvoumili što učiniti i kako pristupiti organizaciji Proljetnog cenera. Je li postojala opasnost i potpune odgode utrke za 2021? U malom postotku – da, no u suradnji s policijom (koja nas je dvaput tijekom utrke provjeravala) i gradskim stožerom Civilne zaštite odlučili smo krenuti u pomalo neizvjesnu organizaciju trke. Stoga, hvala na povjerenju svima koji su trčali, doveli djecu na igru i zabavu ili tek došli na Nasip navijati. Od srca hvala i na brojnim porukama podrške prije i nakon utrke. Mi ćemo se potruditi da naredne godine, u svom četvrtom izdanju, Proljetni cener bude najbolji dosad.

Neven Miladin

Zanima vas statistika ovogodišnjeg Proljetnog cenera? Evo nekoliko zanimljivih podataka:

 • Finiširalo je malo više od 450 trkača (5 i 10 km, štafeta)
 • Podijeljeno je 850 plaćenih startnih paketa
 • Popilo se oko 1.000 limenki Žuje i točno 408 limenki Hoppy lagera
 • Kupljeno je 490 majici s logotipom Zagrebačkog proljetnog cenera
 • S obzirom na vrijeme uplate startnine, vše od 300 ljudi dobilo je ovogodišnji bijeli buff s medekom
 • Na stazi i u cilju bila su 4 naša fotografa, jedan više nego prošle godine
 • Na Facebooku i na našem Flickr profilu objavljeno je oko 2.000 fotografija
 • Potrošeno je više od 2.000 boca Hidre (1.200 na stazi i u cilju, plus 850 u startnim paketima)
 • Najbrojnija škola trčanja na utrci bila je Omega (90-tak prijavljenih), a značajan broj sudionika imala je i Trčaona
 • Torbe za tenisice, koje su ove godine bile temelj startnog paketa, stigle su u 10 velikih kutija brodom iz Kine još u studenome prošle godine
 • Naručeno je 1.400 medalja za odrasle i djecu. Medalje su hrvatski dizajnerski produkt, a izrađene u tvornicama u BiH i Italiji
 • Ovogodišnji Proljetni cener sponzorski je pratilo 20-tak tvrtki i brandova (Zagrebačka pivovara, Octal Pharma i Biolectra, Vindija, Saucony, Garmin, Studena, Ewo Pharma, Sporticool, PiP, Mizuno, Almagea, Natural Wealth, Rio Mare, Borotalco, Falke, Uhu, Olival, Naturel)
 • Na okrijepi i u cilju bilo je 840 boca vode Studena od pola litre, a u pričuvi još 120 boca od litre i pol. Za djecu smo osigurali 120 malih bočica Studene od 0,25 litara.
 • Studena je osigurala i 120 ledenih čajeva od po pola litre te 60 boca ledenog čaja pakiranog u boce od 1,5 litre
 • Djecu je na okrijepnom stolu, osim bočica s vodom, čekalo i 100 ohlađenih tetrapaka Vindijinog sokića ISO Sport

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top