Magazin Trčanje
UtrkeHumanitarka na Bundeku: Kretanjem protiv reumatskih bolesti

Humanitarka na Bundeku: Kretanjem protiv reumatskih bolesti

Reumatske bolesti jedan su od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. Reumatske bolesti su, izrazimo se slikovito, kvar na našem ‘stroju’ koji je stvoren za kretanje. Današnji sjedilački način života oduzeo mu je tu osnovnu funkciju, a takav trend nije mogao proći bez posljedica, pa su naši ‘strojevi’ sve češće u kvaru.

Stručnjaci već godinama aktivno rade na buđenju svijesti u javnosti o važnosti fizičke aktivnosti za naše zdravlje. Manjak kretanja ima važan udio u čitavom nizu bolesti i stanja od kojih se najčešće spominju dijabetes, osteoporoza, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti i pretilost, a možemo im pribrojiti i neke reumatske bolesti.

Osim u prevenciji, fizička aktivnost vrlo je važna i sa stajališta liječenja reumatskih bolesti. Naime, osnovni cilj liječenja jest postići stanje bez simptoma bolesti te dovesti laboratorijske upalne pokazatelje u granice normale. Stanje bez simptoma značilo bi ukloniti ili barem značajno smanjiti bolove te vratiti, odnosno čim više povećati pokretljivost zglobova. Liječenje podrazumijeva multidisciplinarni i individualizirani pristup, a terapija, uz lijekove i mjere zaštite zglobova, uključuje i fizikalnu terapiju te medicinsku gimnastiku, drugim riječima – kretanje.

Brži od reume

Reumatlon je nastao kao projekt Hrvatskog reumatološkog društva 2014. godine upravo s ciljem podizanja svijesti o reumatskim bolestima te o fizičkoj aktivnosti kao najboljem načinu njihove prevencije i značajnom dijelu njihova liječenja. Protekle četiri godine trčao se u okviru godišnjih kongresa društva, a sudionici utrke bili su pacijenti i medicinski profesionalci uključeni u liječenje reumatskih bolesti (liječnici, fizioterapeuti, medicinske sestre i drugi). Zahvaljujući angažmanu udruge pacijenata Remisija, od 2016. godine održava se i Mini Reumatlon, utrka malih pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti.

Organizacijski odbor Reumatlona 2018. godine donio je odluku da 5. Reumatlon i 3. Mini Reumatlon otvore za javnost s plemenitim ciljem – prikupljanje sredstava za pokretanje i organizaciju dječjeg reuma kampa. Ondje će se djeca u sigurnoj sredini tijekom višednevnog boravka upoznati s njihovom bolešću, sa svim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima te će im se općenito dati smjernice za kvalitetan život čiji temelji nezaobilazno leže, među ostalim, i na fizičkoj aktivnosti.

Organizator utrka je Hrvatsko reumatološko društvo (HRD), suorganizator udruga pacijenata Remisija, parteri su Hrvatska liga protiv reumatizma, Hrvatski nacionalni odbor Desetljeće kostiju i zglobova te Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a utrke se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Do susreta na Bundeku

U sklopu ovogodišnjeg Reumatlona održat će se tri utrke sa startnim mjestom kod mostića i amfiteatra na Bundeku: utrka na 10 km počet će u 11 sati, utrka na 5 km počinje u 11:05, a točno u podne trčat će se simbolični Reumatlon i Mini Reumatlon u kojem će sudjelovati djeca i odrasli oboljeli od reumatskih bolesti te svi koji ih podržavaju.

Za najbrže natjecatelje u utrkama na 10 i 5 km organizatori će osigurati nagrade, dok su u simboličnoj utrci svi pobjednici, a posebice mali pacijenti – oni su naši ironkids, naši supermeni i heroji koji ne dozvoljavaju da ih bolovi onemoguće u kretanju i igri. Uz stazu su predviđena i razna događanja poput radionica tai chija, nordijskog hodanja, fitnessa, organizirat će se konzultacije s liječnicima, edukativno-zabavni program za djecu i drugo.

Miroslav Mayer

Tags:

Kontakt

Magazin Trčanje

Jakova Gotovca 1, Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: DŠR Omega Zagreb
Glavni urednik: Neven Miladin

Suradnici/Kolumnisti: Dragan Janković, Asja Petersen, Danijel Lacko, Maroje Ćuk, Darko Mršnik, Tihana Kunštek, Renata Kapicl, Ana Kokolek, Irena Pavela Banai

Marketing: Sanja Miladin 091/9730656

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top