leapreader writing paper can you buy research papers online ethical issues essay essay about reading and writing rewriting services
Magazin Trčanje
UtrkeHumanitarne utrke za djecu reumatičare

Humanitarne utrke za djecu reumatičare

Reumatske bolesti jedne su od najčešćih kroničnih bolesti dječje dobi i postaju sve veći javnozdravstveni i društveni problem. Napredak znanosti doveo je do razvoja metoda kojim se ove bolesti rano dijagnosticiraju i uspješno liječe. Uvođenjem tzv. pametnih – bioloških lijekova postiže se brza remisija, omogućuje normalan rast i razvoj djeteta i njegov povratak svakodnevnom životu i obavezama.

Unatoč tome i dalje ostaju prisutni problemi sa zdravljem kostiju koje je ugroženo i zbog bolesti, ali i nekih lijekova koji se koriste, češće pojavnosti kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi, loših prehrambenih navika i debljine koja je inače među djecom uzela maha. Zato se uz redovito uzimanje lijekova i dodatnih sredstava poput kalcija, probiotika, vitamina D preporuča i fizikalna terapija, ali i fizička aktivnost, odnosno vježbanje.

Kretanjem do zdravlja

Sudjelovanje u sportskim programima i vježbanje ostaje najbolji način očuvanja kondicije, opsega pokreta u zglobovima i mišićne snage, ali služi podizanju samopouzdanja te lakšem uključivanju u vršnjačke aktivnosti. Postojeća istraživanja o sposobnostima reumatoloških bolesnika da se bave tjelesnom aktivnosti idu u prilog tome.

Prije pet godina manja skupina liječnika entuzijasta unutar Hrvatskog reumatološkog društva pokrenula je ideju Reumatlona – simbolične utrke pacijenata, liječnika i medicinskog osoblja koje brine o oboljelima. Osnovna motivacija bila je podignuti razinu svijesti o važnosti, težini i složenosti reumatskih bolesti, u prvom redu upalnih reumatskih bolesti s kojima se reumatolozi najviše bave. Rano prepoznavanje upalnih reumatskih bolesti i njihovo pravodobno i učinkovito liječenje može spriječiti teške posljedice na zglobovima, ali i na općem zdravlju te kvaliteti života oboljelih. Još je važnije bilo ukazati da se redovitom vježbom, nepušenjem i kvalitetnom prehranom može u značajnoj mjeri spriječiti razvoj ili smanjiti posljedice tih opakih bolesti. Prije dvije godine, zahvaljujući velikom angažmanu udruge Remisija, uz Reumatlon je organiziran i Mini Reumatlon na kojem su trčala djeca oboljela od upalnih reumatskih bolesti.

Brži od reume

Ove se godine Reumatlon i Mini Reumatlon otvaraju za javnost i bit će humanitarnog karaktera – jubilarno 5. izdanje Reumatlona i 2. izdanje Mini Reumatlona trčat će se s ciljem prikupljanja sredstava za organizaciju Reuma kampa za djecu oboljelu od upalnih reumatskih bolesti.

Cilj kampa je u sigurnoj sredini tijekom višednevnog boravka upoznati adolescente s njihovom bolešću, sa svim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima. Naučit će redovito uzimati terapiju, upoznaju se s nus-pojavama, uče zašto su važni kontrolni pregledi, u kojem smjeru razmišljati kod izbora budućeg zanimanja. S njima će se razgovarati o izazovima i problemima koje nosi njihova dob (pušenje, alkohol, trudnoća i lijekovi, uzimanje opojnih sredstava), o zdravoj prehrani, vježbanju i izboru sporta, a sve s ciljem osamostaljivanja, savladavanja socijalnih vještina i stjecanja samopouzdanja. U kampu djeca shvate da nisu sami u svojoj bolesti, ali nauče biti samostalniji i sigurniji u sebe.

Kamp vodi multidisciplinarni stručni tim uglavnom volontera, zahtjeva dosta organizacije i sredstava koji omogućuju sigurno i kvalitetno provođenje programa. Stoga pozivamo sve ljubitelje trčanja i one koji žele podržati naše ciljeve da nam se pridruže 20. listopada na Bundeku. Budimo brži od reume – očuvajmo dobro zdravlje i pomozimo oboljelima, posebno djeci da uz fizičku aktivnost postignu veću kvalitetu života koju zaslužuju.

Mandica Vidović, Miroslav Mayer, Vladimira Šimić

Kontakt

Magazin TRČANJE

Gajeva 1 (Hotel Dubrovnik), Zagreb

01/4666083

[email protected]

Impresum

Nakladnik: Europa Media Marketing
Glavni urednik: Neven Miladin
Marketing:
Sanja Miladin 091/9730656
Valentina Đureković Sertić 091/7884194
Doris Mujagić 091/7638057

CJENIK oglasnog prostora

COOKIES

Kako bi posjet ovoj web stranici bio što ugodniji i praktičniji, ova web stranica sprema na vaše računalo određenu količinu informacija. Posjetom i korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića (cookies) koje je moguće i blokirati. Nakon toga ćete i dalje moći pregledavati web stranicu, ali vam neke mogućnosti neće biti dostupne. Opširnije

Back to Top